Sałatki na wielkanoc

sałatki na wielkanoc

Święta czy impreza przy suto zastawionym stole nie może obyć się bez sałatek, które ułatwiają trawienie i sprawiają, że po obfitym posiłku nie jesteśmy bardzo ociężali. Na święta wielkanocne przygotowujemy tradycyjne sałatki kuchni polskiej, jak klasyczna, polska sałatka jarzynowa z majonezem lub sałatki śledziowe. Na Wielkanoc szczególną rolę pełnią jajka i rzeżucha, dlatego też przygotowujemy sałatkę z jajkiem na twardo, rzeżuchą i wiosennymi warzywami. Wielkanocne menu zawiera dużo mięs, dlatego sprawdzi się lekka sałatka wiosenna z warzyw liściastych i pomidorów. Ponadto tradycyjnie podaje się sałatki ze śledziami, z innymi rybami lub z mięsem.

Sałatki na Wielkanoc - zbiór przepisów na sałatki na wielkanocny stół

Dania na wielkanocnym stole obfitują w ciężkie mięsa, pasztety, ryby. Dlatego też niezbędnym dodatkiem, ułatwiającym trawienie są lekkie, wiosenne sałatki. Dzięki nim, po obfitym jedzeniu, nie czujemy się ociężali. Do tego, wiosną pojawiają się nowalijki, z których warto skorzystać. Pyszne sałatki z warzywami i z jajkiem, sałatki z jajkiem i rzeżuchą, czy też sałatki śledziowe dopełniają gamy świątecznych smaków. Przedstawiamy najciekawsze sałatki na Wielkanoc i doradzamy jakie sałatki i warzywa postawić na świąteczny stół, aby zachwycić naszych gości.

Dobre sałatki na Wielkanoc

Jakie potrawy podajemy na święta wielkanocne

Wielkanoc kojarzy się ze zwycięstwem życia nad śmiercią i zmartwychwstaniem Zbawiciela. Dlatego jest świętem radosnym, kiedy to dekorujemy domy i stoły wesołymi, wiosennymi kolorami. Święta wielkanocne przypadają na początku wiosny, kiedy to przyroda budzi się do życia, następuje rozkwit nowego życia po długiej zimie. Dlatego też symbolem wielkanocy są jajka, czyli zaczątek życia.

Wielkanocny stół udekorowany jest w żywe kolory symbolizujące szczęśliwe zakończenie zimy. Dominuje kolor żółty, zielony i biały. Co ciekawe, właśnie te kolory dominują w wielkanocnych daniach i sałatkach. Przykładem klasycznych dań wielkanocnych jest biała kiełbasa, biały barszcz z jajkiem oraz jajka pod różnymi postaciami. Natomiast na słodko jadamy kolorowe mazurki i żółte baby i serniki.

Klasyczne dania na Wielkanoc według kuchni polskiej:

  • żurek lub barszcz biały z jajkiem,
  • biała kiełbasa,
  • pasztety,
  • sałatka jarzynowa,
  • jajka faszerowane,
  • jajka z majonezem,
  • śledzie pod różnymi postaciami,
  • tymbaliki i galaretki.

Jakie tradycyjne posiłki jadamy na Wielkanoc i jakie sałatki im towarzyszą

W czasie świąt Wielkanocnych najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, które ma miejsce rano i symbolizuje powitanie zmartwychwstałego Zbawiciela. Dlatego też wielkanocne śniadanie jest posiłkiem bardziej przypominającym obiad. Osoby religijne wstają tego dnia bardzo wcześnie rano, aby wziąć udział w uroczystościach religijnych. Późnym porankiem cała rodzina zasiada do uroczystego śniadania. Wielkanocne śniadanie stanowi ten moment kiedy dzielimy się jajkiem, które symbolizuje odradzające się życie.

Prócz jajek pod różnymi postaciami, na śniadanie jada się żurek lub barszcz biały z jajkiem na twardo i białą kiełbasę. Generalnie królują mięsa i jajka. Kolejne posiłki jadane na święta wielkanocne nie są związane ze szczególnymi tradycjami. Obiady i kolacje podawane są w sposób uroczysty, z wykwintnymi potrawami. Oczywiście wszystkim posiłkom muszą towarzyszyć sałatki. Lekka sałatka ułatwia trawienie i sprawia, że po obfitym posiłku czujemy się mniej ciężko.

W czasie Wielkiej Nocy podajemy tradycyjne i nowoczesne sałatki:

  • tradycyjna sałatka jarzynowa,
  • sałatki śledziowe,
  • sałatki z jajkami,
  • sałatki wiosenne z mięsem lub rybą.

Właściwie każda sałatka sprawdzi się na wielkanocnym stole. Ważne jest, aby była podana w sposób atrakcyjny i cieszący oko. Sprawdzają się szczególnie sałatki warstwowe podane w szklanych naczyniach lub sałatki jarzynowe, gdzie wierzch smarujemy majonezem i układamy różne dekoracje z warzyw. Szczególnie ważne jest, aby wśród składników lub dekoracji do sałatki znalazły się jajka.

Przepis na proste, klasyczne sałatki z rzeżuchą i włoszczyzną

Wielkanoc sprzyja sałatkom, gdyż właśnie w tym okresie pojawiają się nowalijki. Klasyczną zieleniną na święta wielkanocne jest rzeżucha. Jeszcze w XX wieku tradycyjnie na wielkanocnym stole stawiało się rzeżuchę, którą goście obrywali i dodawali sobie do potraw. Rzeżuchę można było łatwo wyhodować na wilgotnej ligninie. Zazwyczaj ligniną owijano obróconą do góry dnem miseczkę posypaną nasionami, aby na Wielkanoc powstał pagórek porośnięty rzeżuchą.

Rzeżucha jest bogatym źródłem mikroelementów i witamin. Zalecana jest szczególnie przy osteoporozie. Zawarta w niej luteina i zeaksantyna dobrze wpływa na oczy. Rzeżucha zawiera również jod potrzebny przy problemach z tarczycą. Roślinka ta doskonale nadaje się do sałatek, szczególnie tych z jajkiem.

Rzeżucha ma lekko szczypiący smak, dlatego też dobre sałatki powstają w połączeniu z mdłym jajkiem. Prosta i lekka sałatka powstaje z połączenia rzeżuchy z jajkiem na twardo, świeżą papryką, świeżym ogórkiem i rzodkiewką. Całość okraszamy majonezem lub jogurtem naturalnym.

Najbardziej klasyczną sałatką, jaka pojawia się na polskich stołach na święta, jest sałatka jarzynowa. Tradycyjnie wykorzystywano do niej gotowane warzywa z rosołu. Sałatkę jarzynową okrasza się majonezem. Potrzebuje ona również elementu chrupkiego i kwaskowego, który wzbogaca smak. Takim składnikiem są jabłka i ogórki kiszone. Zazwyczaj do sałatki jarzynowej dodaje się również groszek konserwowy. Na wierzchu sałatkę jarzynową dekorujemy ćwiartkami lub plastrami jajka.

Najlepsza sałatka jarzynowa powstaje z włoszczyzny z rosołu. Obecnie jednak możemy zrobić również sałatkę bardziej lekką i wegańską. Wystarczy ugotować włoszczyznę, dodać groszek i jabłko lub ogórek kiszony, czy też konserwowy i okrasić całość jogurtem naturalnym z przyprawami. Robimy również sałatkę jarzynowa bez majonezu, za to z sosem w rodzaju winegret.

Przepis na dobre i proste sałatki na Wielkanoc

Jakie proste sałatki na Wielkanoc robimy z jajkiem

Jajko jest tradycyjną potrawą wielkanocną, więc nie może go zabraknąć w sałatkach. Doskonale sprawdzi się wiosenna sałatka ze świeżych warzyw liściastych z dodatkiem jajka. Do sałatki możemy dodać pomidora, rzodkiewki, papryki i różnych warzyw liściastych. Do jajka świetnie pasuje lekko ostra rzeżucha. Sałatkę z jajkiem zazwyczaj okraszamy majonezem.

Na świątecznym stole świetnie wygląda sałatka postawiona w szklanym naczyniu, gdzie pięknie widać wiosenne kolory składników. Bardzo dekoracyjny efekt uzyskamy układając w sałatce jajka na twardo przekrojone na połówki. Piękny efekt da nam sałatka warstwowa, gdzie układamy kolorowe warstwy kontrastujące kolorystycznie, jak żółta warstwa kukurydzy, biała warstwa jajek, zielona warstwa groszku, lub czerwona warstwa pomidorów.

Bardzo ciekawym daniem jest sałatka z jajkami i białą kiełbasą. Biała kiełbasa stanowi tradycyjne danie wielkanocne. Zaś podana w formie sałatki stanie się daniem bardziej fit i mniej ciężkim. Aby zrobić lekką sałatkę z białej kiełbasy, wystarczy ugotowaną białą kiełbasę pokroić w grube plasterki. Do tego dodajemy jajko na twardo pokrojone w grube plastry. Kiełbasę i jajka wrzucamy do wiosennych warzyw, zaś całość okraszamy majonezem lub sosem winegret. Zestaw wiosennych warzyw może być bardzo różny. Możemy zastosować klasyczne warzywa wiosenne, jak pomidor, rzodkiewka i papryka oraz warzywa liściaste jak roszponka i rukola. Jako inny zestaw może posłużyć ugotowany brokuł z pomidorami i koperkiem.

Najlepsza sałatka śledziowa na Wielkanoc

Na Wielkanoc idealnie nadaje się przepis na sałatki śledziowe, szczególnie że ostry smak śledzi świetnie pasuje do jajek. Możemy więc skomponować smaczną sałatkę, która zawiera jajka na twardo, śledzie matiasy, oraz groszek konserwowy, ogórki kiszone, warzywa liściaste itp. Całość okraszamy majonezem, sosem jogurtowym lub śmietaną. Natomiast prosta sałatka śledziowa może zawierać tylko śledzie, jajka i drobno posiekaną cebulę. Zarówno śledzie jak i jajka są bardzo uniwersalne i świetnie smakują z różnymi dodatkami, dlatego możemy poeksperymentować.

Klasyczną sałatką pochodzącą z kresów są śledzie pod pierzynką lub pod szubą. Jest to pyszna sałatka warstwowa, która pięknie wygląda w szklanym naczyniu. Wersji tej sałatki jest mnóstwo, co region to inny zestaw. Klasyczna sałatka śledzie pod szubą składa się z warstwy śledzi, warstwy drobno posiekanej cebuli, warstwy gotowanych ziemniaków i warstwy gotowanych buraków. Wierzch sałatki smarujemy majonezem. Kolejność warstw nie ma znaczenia. Buraki będą zabawiały majonez na czerwono. Dlatego też, jeśli chcemy, aby majonez pozostał biały, układamy warstwę buraków pod ziemniakami. Sprawdzą się również warstwy marchewki, jajka, groszku konserwowego lub kukurydzy.

Podobnie jak jajko, do śledzi, które mają zdecydowany, mocny smak, pasują ziemniaki o łagodnym smaku. Do ziemniaków możemy dodać groszek konserwowy, posiekaną cebulę i fasolkę szparagową gotowaną lub z puszki.

Najlepsza, prosta i lekka sałatka wiosenna na święta Wielkanocne

Nie każdy ma duże doświadczenie kulinarne i nie każdy potrafi tworzyć wymyślne i skomplikowane świąteczne potrawy. Dobra wiadomość jest taka, że sałatkę może zrobić każdy. Jest to danie szybkie, proste i mało skomplikowane. Ważne jest, aby sałatka na świąteczny stół była ładnie i atrakcyjnie podana. Dlatego też możemy wykorzystać proste półfabrykaty z puszki, jak kukurydza, groszek konserwowy, seler czy ananas. Właśnie połączenie tych 4 składników okraszonych majonezem tworzy świetną mieszankę na imprezowy stół.

Doskonale sprawdza się także sałatka gyros. Aby zrobić fajną, pożywną i lekka sałatkę na Wielkanoc wystarczy zwykła, wiosenna sałatka ze świeżych warzyw liściastych i wiosennych, jak rzodkiewka, pomidor czy świeży ogórek oraz dodatku mięsa, ryb lub jajek. Doskonale sprawdzi się kurczak gyros, szynka, pokrojona kiełbasa czy też tuńczyk lub łosoś. Natomiast dla wegetarian dobrym dodatkiem są jajka na twardo lub serek pleśniowy. Weganie mogą zastąpić go tofu.

Sałatki na wielkanoc - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto