Sałatka z porem

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:51 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z porem podana w miseczce.
Sałatka z porem
Sałatka z porem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych i łatwych opcji. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zaskakuje wspaniałym smakiem.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
212 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Por (170 g)
  • Ser gouda (80 g)
  • Szynka kanapkowa (80 g)
  • Majonez (40 g)
  • Sok cytrynowy (5 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Marchewka (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatkę z porem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i pokrój w kostkę.

Pora umyj i pokrój w drobne paseczki, dodaj do jajka.

Marchew obierz. Zetrzyj ją na tarce razem z żółtym serem, dodaj składniki do miski z sałatką.

Szynkę pokrój w kosteczkę i połącz z resztą składników.

Majonez wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj do sałatki.

Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z porem

Sałatka z porem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych i łatwych opcji. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a zaskakuje wspaniałym smakiem. To coś dla miłośników pora. Jest to warzywo bardzo mało doceniane, a świetnie podkręca smak wszystkich potraw. W tym daniu to por gra główną rolę i to jego smak dominuje w całej potrawie. Sprawdzi się na wszystkich przyjęciach i na pewno zachwyci gości. Gdy zestawimy jednobarwną sałatkę z różową szynką, otrzymamy przepiękny kontrast, który przyciąga wzrok wszystkich. Podobnie jak jej kompozycja smakowa, w której ostry smak pora przełamany został dodatkiem słodkiej kukurydzy, a także łagodnym serem.

Przepis na sałatkę z porem jest niezwykle prosty, a przy okazji szybki. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka podstawowych składników. Por, który jest głównym składnikiem tej sałatk,i jest świetnym źródłem błonnika. To prebiotyk, który świetnie odżywia mikrobiom jelitowy, co pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Dodatkowo por dostarcza również witaminy A, C, E, K i kwasu foliowego. Choć jest warzywem niezwykle zdrowym wciąż rzadko gości w menu, dlatego dobrze jest użyć tego przepisu i wpleść go do swojej codziennej diety. To danie bardzo delikatne i kremowe. Wszystkie składniki, których się do niego używa ,powinny być jak najlepszej jakości, tak by całość była pyszna. Jeśli chce się zrobić ją w wersji bardziej fit, można zastąpić część majonezu za pomocą jogurtu naturalnego, najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z porem i z majonezem, by była nie tylko pyszna, ale również dobra dla zdrowia to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Ta smaczna propozycja doskonale sprawdzi się na kolację, a wszystkie składniki na pewno masz już w swojej spiżarni. W dodatku sałatka jest tak szybka, że sprawdzi się nawet dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Sałatka porowa będzie też świetną alternatywą dla nudnej kolacji. Dzięki pięknej prezentacji pozwala ona poczuć się wyjątkowo i uczynić ze zwykłego posiłku coś szczególnego.

Alergeny w sałatce z porem

Lista alergenów dla sałatki z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z porem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
174.40
212.76
Białko (g)
9.22
11.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
5.53
6.74
Węglowodany przyswajalne (g)
4.66
5.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
12.80
15.61
Tłuszcze nasycone (g)
5.18
6.32
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
9.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.07
4.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.55
4.33
Cholesterol (mg)
139.35
170.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina A (µg (mcg))
202.35
246.87
Witamina B6 (mg)
0.17
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.69
Witamina C (mg)
5.57
6.79
Witamina D (µg (mcg))
0.77
0.94
Witamina E (mg)
0.88
1.07
Retinol (µg (mcg))
69.39
84.66
Tiamina (mg)
0.12
0.15
Ryboflawina (mg)
0.22
0.27
Niacyna (mg)
0.74
0.91
Foliany (µg (mcg))
38.43
46.88
Beta karoten (µg (mcg))
1374.32
1676.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
327.71
399.81
Potas (mg)
186.60
227.66
Wapń (mg)
119.59
145.90
Fosfor (mg)
157.36
191.98
Magnez (mg)
18.43
22.48
Żelazo (mg)
1.27
1.54
Cynk (mg)
1.15
1.40
Miedź (mg)
0.08
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z porem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z porem

Koszt składników
28.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
170 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.27
Za 170 g
Ser gouda
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Szynka kanapkowa
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Majonez
40 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 40 g
Sok cytrynowy
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
28.70