Sałatka z pora i pieczarek

Opublikowano: 13.04.2022 r., 17:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zielona sałatka z pieczarkami
Sałatka z pora i pieczarek
Sałatka z porem i dodatkiem pieczarek to pyszna i pożywna propozycja na szybki posiłek w ciągu zabieganego dnia. Koniecznie poznaj mój przepis i wypróbuj go jeszcze dziś.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
225 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Pieczarki - 2 garści (120 g)
  • Ogórek - 2 sztuki (200 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty - 1/2 opakowania (200 g)
  • Majonez - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, rondelek

Przepis na sałatkę z pora i pieczarek krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Por pokrój w kostkę i wrzuć do miski, pieczarki drobno posiekaj i wymieszaj z porem.

Dodaj ugotowane jajka, wrzuć kukurydzę i pokrojony ogórek.

Jogurt wymieszaj z odrobiną majonezu i połącz z sałatką.

Dopraw do smaku swoimi ulubionymi przyprawami.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pora i pieczarek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pora i pieczarek

Sałatki to rodzaj dania, które może zawierać wszystko, co sobie zażyczysz. Niektóre zawierają tylko warzywa, inne mają dodatek ryby, grillowanego kurczaka lub gotowanych jajek. Jest to rodzaj dań, które możesz podawać z ciepłymi elementami np. pierś z kurczaka, jajko lub całkowicie na zimno. Sałatki przygotowane nawet dzień wcześniej będą dobrze smakować następnego dnia. Bardzo łatwo je także zapakować i przewieźć.

Dzisiaj przedstawiam Ci idealny pomysł na sałatkę, która będzie w pełni wegetariańska i idealnie sprawdzi się na imprezę, do grilla lub spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem to szybka, łatwa i tania propozycja na lunch w domu, pracy czy szkole. Do jej przygotowania będą potrzebne Ci takie składniki jak: por, jajka, pieczarki, ogórek, kukurydza, jogurt grecki i majonez.

Posiłek w postaci sałatki z dodatkiem jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowy, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia. Jogurt grecki możesz zamienić na wersję light lub całkowicie go wyeliminować na rzecz jogurtu naturalnego, wtedy Twoja sałatka z pora będzie zdecydowanie mniej kaloryczna.

Zatem, jak powstaje sałatka porowa z majonezem dobra do obiadu?

W pierwszej kolejności ugotuj jajka na twardo w lekko osolonej wodzie. Jajka obierz ze skorupy, pokrój w kostkę, dodaj pokrojonego w dowolny sposób ogórka i por. Por możesz wcześniej sparzyć we wrzątku, będzie on zdecydowanie bardziej delikatny niż surowa wersja.

Na końcu wrzuć kukurydzę, drobno pokrojone pieczarki, jogurt wymieszaj z majonezem i połącz ze wszystkimi składnikami.

Sam widzisz, jak szybki jest przepis na sałatkę z pora i pieczarek. Będzie to idealny pomysł na fit posiłek w ciągu dnia. Koniecznie wykorzystaj moją propozycję, która jest pyszna i szybka w przygotowaniu.

Alergeny w sałatce z pora i pieczarek

Lista alergenów dla sałatki z pora i pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki pełnotłusty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z pora i pieczarek

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz dodać też odrobinę makaronu lub inne warzywa, które są Twoimi ulubionymi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
90.38
225.95
Białko (g)
4.50
11.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.72
21.79
Węglowodany przyswajalne (g)
8.09
20.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.52
11.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.40
3.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.12
7.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.37
3.42
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
4.39
Cholesterol (mg)
61.71
154.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
44.71
111.77
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.63
Witamina C (mg)
2.89
7.22
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.83
Witamina E (mg)
0.50
1.26
Retinol (µg (mcg))
35.32
88.30
Tiamina (mg)
0.04
0.11
Ryboflawina (mg)
0.19
0.47
Niacyna (mg)
0.73
1.82
Foliany (µg (mcg))
27.33
68.34
Beta karoten (µg (mcg))
111.31
278.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
103.53
258.82
Potas (mg)
153.03
382.59
Wapń (mg)
39.03
97.58
Fosfor (mg)
80.51
201.28
Magnez (mg)
13.29
33.23
Żelazo (mg)
0.67
1.68
Cynk (mg)
0.52
1.29
Miedź (mg)
0.08
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora i pieczarek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pora i pieczarek

Koszt składników
32.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Pieczarki
120 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Ogórek
200 g
2 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
1/2 opakowania
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Majonez
30 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Koszt składników
32.70