Nowoczesne sałatki

nowoczesne sałatki

Sałatki powinny być możliwie prostym do utworzenia daniem, które będzie pożywne i wartościowe dla organizmu. Niektóre z nich są lekkie i tworzą dodatek do obiadu, z kolei inne mogą całościowo stać się pełnym posiłkiem – zwłaszcza gdy zawierają dużo różnych, cennych dla nas składników. Regularne jedzenie sałatek pozwala zachować nie tylko nienaganną sylwetkę, ale też dobre zdrowie i samopoczucie. Nowoczesne sałatki to idealne rozwiązanie na imprezę, a także na posiłek dla niezapowiedzianych gości lub przekąskę dla rodziny. Warto wcielić je zatem do jadłospisu i zadbać o systematyczne spożywanie z całą rodziną.

Nowoczesne sałatki – proste przepisy na nietypowe sałatki

Sałatka jest świetnym pomysłem na zdrową przekąskę, dodatek do obiadu albo pełnowartościowy posiłek. W zależności od sytuacji przygotować można nowoczesne sałatki pasujące zarówno na wyjątkową okazję np. imieniny czy Sylwester, jak i na pyszną kolację w środku zwykłego tygodnia. Które sałatki są fajne, dobre w składzie i proste do zrobienia? Czy urodzinowe sałatki mogą być jednocześnie ciekawe i pyszne? Które przepisy cieszą się ostatnio ogromną popularnością? Sprawdź nowości kulinarne i dowiedz się, jak zrobić nowoczesną sałatkę!

Nowoczesne sałatki – przepisy na pyszne, fajne i ciekawe sałatki dla rodziny

Czy sałatka może być zdrowa? Jaki jest przepis na wartościową sałatkę?

W zdrowych sałatkach przeważającym składnikiem powinna być oczywiście zielona sałata. Znajduje się w niej bowiem mnóstwo cennych dla organizmu witamin i minerałów. Niestety, w naszym kraju jada się jej zdecydowanie zbyt mało. Po co powinno się dodawać sałatę do sałatek? To proste. Zawiera ona mało kalorii, więc jest wręcz doskonała dla osób się odchudzających. Poza tym sałatka z tym warzywem zwykle jest też błyskawiczna do przyrządzenia – wystarczy z reguły posiekać albo porwać sałatę, żeby dodać ją do potrawy. Czasami nawet można kupić miks sałat, który następnie wrzuca się do miski z innymi składnikami. Kilka liści sałaty jest w stanie zapewnić na długo uczucie sytości, dlatego też warto często dodawać ją do sałatek, także tych nowoczesnych i wymyślnych. Co najlepsze, sałatę można podawać w naprawdę różnorodnej formie (np. ze śmietaną, majonezem, jogurtem naturalnym czy oliwą).

Sałatę powinno się spożywać możliwie regularnie – jednak nie tylko dlatego, że jest niskokaloryczna. Sałata dostarcza bowiem błonnika, który pozwala wyregulować trawienie i dobrze działa na pracę układu pokarmowego. Jedzenie sałaty działa oczyszczająco i pozwala wyzbyć się wielu dolegliwości jelitowych. Spożywanie jej umożliwia również poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci, odkwasza organizm i wspiera układ immunologiczny. Poza tym sałata to cenne źródło manganu, dzięki czemu można razem z nią wspierać również swój układ nerwowy. Dobre i zdrowe sałatki powinny zawierać chociaż trochę sałaty. Wybierając przepisy na pyszne sałatki, warto z tyłu głowy zawsze mieć świadomość cennych właściwości sałaty i pamiętać, aby dodawać ją do receptury albo szukać takich, w których składzie znajduje się sałata.

Nowoczesne sałatki – jak je zrobić i z czym podawać?

Wiele osób uważa, że jedzenie sałatek jest nudne i monotonne. Niektórzy też mówią, że nawet najbardziej wymyślne sałatki przecież nie mogą smakować. Wcale tak jednak nie jest! Wokół sałatek cały czas powstają kulinarne nowości – innowacyjne pomysły sprawiają, że sałatki są dziś naprawdę pysze i zaskakujące formą. Aktualnie z powodzeniem można zastępować sałatkami nawet jeden posiłek w ciągu dnia. Sałatki nie stanowią już bowiem wyłącznie dodatku do obiadu, jak kiedyś byliśmy nauczeni. Dziś sałatki pełnią funkcję również pełnowartościowych, dobrze zbilansowanych posiłków. Odpowiednio skomponowana, nowoczesna sałatka powinna zawierać mnóstwo cennych witamin oraz składników mineralnych. Mogą być to sałatki na co dzień, ale też urodzinowe, sylwestrowe czy sałatki bez specjalnej okazji. Wśród współczesnych przepisów na sałatki dosłownie każdy znajdzie zatem idealną dla siebie.

Sałatę powinno się podawać z różnymi dodatkami – w zależności od tego, jakiego rodzaju sałatkę chcesz przygotować. Zwykle jednak do zieleniny dodaje się białko w postaci jajek na twardo, owoców morza, chudego mięsa lub białego sera (może być też wędzony, kozi, owczy albo pleśniowy). W nowoczesnej i pełnowartościowej sałatce powinny pojawić się także węglowodany (np. kasza, ryż lub makaron) – postaraj się jednak, żeby były pełnoziarniste. Nie może zabraknąć również tłuszczy roślinnych, np. uprażonych pestek dyni, słonecznika, oliwy lub oleju na bazie roślin. Przygotowując sałatkę, warto zdecydować się tylko na jeden rodzaj białka – lepiej nie przesadzać z ilością składników, a umiejętnie je równoważyć. Chcesz, żeby sałatka była zdrowa? Zrezygnuj z wysokokalorycznych dipów. Lepiej skropić sałatkę oliwą z oliwek, ewentualnie, zamiast majonezu wykorzystać jogurt naturalny.

Przepisy na nowoczesne sałatki – sprawdź, jak przygotować pyszną sałatkę

Współczesne sałatki, które przyrządzisz w mniej niż kwadrans!

Jeśli szukasz pomysłu na nowoczesną, pyszną sałatkę, warto zainspirować się naszymi propozycjami. Poniższe przepisy nie są ani skomplikowane w przygotowaniu, ani drogie, jeżeli chodzi o składniki, których potrzeba do ich zrobienia. Poza tym są również bardzo zdrowe i wpisujące się w aktualne trendy kulinarne.

  • Sałatka z tofu – jesteś na diecie wegetariańskiej albo wegańskiej? Zrób wobec tego współczesną, bardzo prostą sałatkę z tofu naturalnym. Dorzuć do tofu mix sałat, a także pokrojone w ćwiartki pomidorki malinowe, żółtą paprykę, awokado i orzechy włoskie. Zamiast naturalnego tofu możesz również użyć tofu w ostrej, paprykowej marynacie. Sałatkę wystarczy delikatnie skropić oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
  • Sałatka z kaszą gryczaną i piersią z kurczaka – jeśli jesz mięso drobiowe, to dla ciebie naprawdę smaczna i bardzo nowoczesna propozycja. Przepis jest prosty, a sałatka może stać się pełnowartościowym posiłkiem, zastępując w menu np. kolację. Smak kurczaka doskonale podkreśli majonez. Nie sprawdzi się jednak u osób będących na diecie redukcyjnej. W takim przypadku zawsze warto zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym.
  • Sałatka z mozzarellą i jajkiem na twardo – to lekka sałatka, którą często serwuje się dziś na różnego rodzaju przyjęciach. Sałatka z jajek na twardo i mozzarelli pokrojonej na kawałki powinna zostać uzupełniona o suszone pomidorki w oliwie, sałatę i paprykę, ewentualnie kukurydzę konserwową. Całość należy doprawić ziołami prowansalskimi i serwować z domowymi grzankami – czyli chlebkiem podpieczonym z jednej i z drugiej strony na suchej patelni.

Warto zapamiętać!

Nowoczesne sałatki to idealny pomysł, jeśli chcesz dokonać małej rewolucji w swoim menu i wprowadzić do niego jeden lżejszy posiłek dziennie. To również smaczne i pożywne rozwiązanie na każdą imprezę. Przyrządzając sałatki, zawsze pamiętaj o dodawaniu do nich zróżnicowanych dodatków – zarówno białek, jak i węglowodanów czy tłuszczów. Tylko w ten sposób możesz bowiem dostarczyć do organizmu wszystkiego, co mu potrzebne. Unikaj dużej ilości smażonych dodatków w sałatce, a także wysokokalorycznych sosów. Staraj się również zawsze szukać alternatywnych oraz zdrowszych zamienników (np. jogurt zamiast majonezu), aby sałatki były pożywne, pełnowartościowe i przede wszystkim zdrowe.

Nowoczesne sałatki - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto