Sałatka bez mięsa

sałatka bez mięsa

Szykujesz się na spotkanie w gronie rodzinnym? A może wybierasz się do znajomych? Warto przygotować nie tylko danie główne, ale i ciekawą przekąskę. Może nią być bezmięsna sałatka, która stanie się dodatkiem do każdej potrawy. Sałatka bez mięsa może być również pysznym i lekkim „przerywnikiem”. Nie dość, że niemal każda świetnie smakuje, to w dodatku można ją zrobić zwykle w kilka lub kilkanaście minut. Wegetariańska sałatka może też stać się zupełnie samodzielną potrawą. Wystarczy podać ją z odpowiednimi, sycącymi dodatkami, aby sałatka została daniem głównym.

Sałatka bez mięsa – sprawdzone przepisy na bezmięsne sałatki

Sałatka bez mięsa coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Przepisy na sałatki bez mięsa są zwykle bardzo smaczne, ale też szybkie w przygotowaniu i stosunkowo tanie. Niektóre składniki z powodzeniem zastępują mięso, co jest idealnym rozwiązaniem zwłaszcza dla wegetarian. Bezmięsne sałatki są świetne nie tylko na przyjęcie, ale też lunch do pracy czy na kolację. Jakie są najlepsze przepisy na wegetariańskie sałatki? Przeczytaj.

Pyszne, szybkie i tanie przepisy na sałatki bez mięsa

Sałatka z jajkiem i brokułami – tania i smaczna kolacja

Szukasz pomysłu na kolację? Wieczorami nie powinniśmy decydować się na mocno kaloryczne potrawy, aby nie obciążały układu trawiennego i pozwalały się swobodnie wyspać. Właśnie dlatego świetnym rozwiązaniem jest sałatka bez mięsa np. z jajkiem i brokułami. To odpowiednia potrawa dla wegetarian, ponieważ nie ma w niej żadnych mięsnych dodatków. Do przygotowania pysznej sałatki potrzebujesz następujących składników: jajka, brokuły, kukurydza konserwowa, szczypiorek, oliwa z oliwek, jogurt naturalny 1,5%, musztarda, cebula, papryka czerwona, czosnek, roszponka, natka pietruszki, pieprz i sól.

Najpierw porządnie wymieszaj jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodaj musztardę i wymieszaj. Odstaw w ten sposób przygotowany sos, aby przeszedł smakiem. Podziel brokuł na różyczki i ugotuj al dente w tylko delikatnie osolonej wodzie. Ugotuj jajka na twardo. Wymieszaj roszponkę z warzywami pokrojonymi na małe kawałki. Dodaj do sałatki ugotowany brokuł i pokrojone na kawałki jajka. Skrop całość oliwą z oliwek, po czym dopraw ziołami do smaku. Użyj też pieprzu z solą, doprawiając pod własne upodobania. Podawaj sałatkę z przygotowanym na początku sosem czosnkowo-musztardowym.

Sałatka bez mięsa – pyszna sałatka z tofu

Sałatka z tofu jest jedną z najciekawszych opcji na kolację lub lunch. Możesz również przyszykować ją dla gości, gdy planujecie wspólną imprezę. Nie dość, że jest stosunkowo tania, to w dodatku jest to sałatka bez mięsa. Wegetariańskie danie z pewnością posmakuje wielu osobom, tym bardziej że jest bardzo smaczne i sycące. Jest to jednocześnie niebanalna potrawa, będąca zdrową i lekką dla organizmu. Zrobienie sałatki zajmuje zaledwie kilka minut. Jest uniwersalna, więc można uczynić ją dowolnym posiłkiem. Aby przygotować sałatkę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: tofu, papryka zielona, mix sałat, pomidorki koktajlowe, marchew, orzechy laskowe, awokado, oliwa z oliwek, musztarda sarepska, sos sojowy i przyprawy do smaku – zioła prowansalskie, chili, pieprz i sól.

Zmieszaj w misce musztardę z sosem sojowym. Pokrój tofu w kostkę i wrzuć do marynaty – odstaw na ok. 15 minut. Opłucz sałatę i włóż do dużej miski. Pokrój w słupki obraną marchewkę i paprykę oraz awokado. Przekrój pomidorki koktajlowe na pół i wrzuć wszystkie warzywa do sałaty. Rozgrzej patelnię i smaż orzechy przez 2 minuty. Wrzuć je do miski z sałatą. Podgrzewaj tofu na patelni przez ok. 5 minut. Gotowe delikatnie ostudź i zmieszaj z pozostałymi składnikami. Zmieszaj w misce oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec polej sałatkę gotowym sosem. Smaczne danie sprawdzi się na każdą okazję – zarówno na imprezę ze znajomymi, jak i jedno z dań głównych (np. lekka kolacja). Sałatka bez mięsa jest prosta, ale na pewno nienudna. Poza tym dzięki obecności tofu jest bardzo sycąca i dostarcza dużej ilości białka do organizmu. To doskonały pomysł na pyszne danie dla ludzi uwielbiających zbilansowane posiłki w niebanalnej formie.

Ciekawe pomysły na bezmięsne sałatki – sprawdź najprostsze z nich

Sałatka z halloumi i warzywami, krok po kroku

Lubisz ser halloumi? Dobrze się składa, ponieważ to jeden z najzdrowszych i najpyszniejszych serów na świecie. Warto przygotować na jego bazie przepyszną sałatkę z warzywami. Aby zrobić lekką potrawę, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: ser halloumi pokrojony na plasterki, mały ogórek w plastrach, mix sałat, obrane i pokrojone w kostkę awokado, pokrojona czerwona cebula, 1/2 szklanki czarnych oliwek pokrojonych na pół, pokrojona w paski czerwona i żółta papryka, płatki migdałowe, oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód (opcjonalne), sól i pieprz.

Wymieszaj mix sałat, czerwoną i żółtą paprykę, awokado, ogórek, cebulę oraz oliwki w dużym garnku lub plastikowej misce. Pozostaw na chwilę, żeby sobą przeszło. Na dużej patelni (na średnim ogniu) rozgrzej oliwę z oliwek. Przerzuć na patelnię pokrojony w plastry ser halloumi i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Ser powinien nabrać złocistego koloru. Zostaw do wystudzenia na osobnym naczyniu. Na tej samej patelni podsmaża przez minutę płatki migdałowe – powinny zrobić się nieco złociste. Uważaj, aby ich nie przypalić i odłóż na osobny talerzyk do wystudzenia.

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, miód (opcjonalnie), sok z cytryny, sól i pieprz – w ten sposób powstanie smaczny i aromatyczny dressing. Przed podaniem na stół gościom lub rodzinie dodaj do sałaty usmażony ser halloumi i płatki migdałowe. Polej wszystko dressingiem i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Sałatkę podawaj od razu, kiedy ser halloumi jest jeszcze ciepły, a płatki migdałowe chrupiące.

Sałatka z fetą i orzechami włoskimi – zobacz, jak ją przyrządzić

Feta jest smaczna i można wykorzystać ją do wielu różnorodnych dań. Poza tym to świetne źródło wartości odżywczych będących niezbędnymi dla organizmu człowieka. Nic dziwnego, że feta często pojawia się w przepisach na sałatki. Jest bogata w białko odpowiedzialne m.in. za poprawny metabolizm czy budowę kości i zębów. Zaledwie 100 g fety pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania człowieka na białko. Poza tym w serze znajduje się mnóstwo cennych witamin z grupy B, m.in. B2 i B12 wzmacniające narząd wzroku, układ immunologiczny i układ nerwowy. Aby zrobić pyszną sałatkę bez mięsa, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: pomidory, ogórek, ser feta, czerwona cebula, papryka w dowolnym kolorze, awokado, czarne oliwki, orzechy włoskie, mix sałat, świeża pietruszka, sok z cytryny, oliwa z oliwek, miód, pieprz i sól.

Najpierw przygotuj wszystkie produkty. Pokrój w kostkę paprykę, awokado, cebulę, pomidory i ogórek. Przekrój oliwki na połówki. Pokrój ser feta w kostkę – mogą to być również cienkie plastry. Posiekaj pietruszkę. Wymieszaj wszystkie warzywa w dużej misce. Dodaj oliwki i pokrojony ser feta. Ostrożnie wymieszaj składniki, aby połączyły się ze sobą. Wsyp do miski orzechy włoskie i drobno posiekaną pietruszkę – oba składniki dodadzą sałatce chrupkości i smaku. Teraz zajmij się sosem. Wymieszaj w niewielkiej miseczce sok z cytryny, oliwę z oliwek, miód, pieprz i sól. Składniki muszą się dobrze ze sobą połączyć. Polej całość i wymieszaj sałatkę, aby sos równomiernie rozprowadził się po warzywach. Sałatka bez mięsa jest doskonała na każdą okazję. Będzie dobra zarówno jako lekki obiad, jak i pożywna, zdrowa kolacja. Można podawać ją jako dodatek do głównego dania.

Okazuje się, że czasami ciężko „upolować” dobrej jakości fetę w sklepie spożywczym. Co zatem robić, aby się nie naciąć? Przede wszystkim zawsze dokładnie czytaj, co znajduje się na opakowaniu. Bardzo ważna jest znajomość znajdującej się na nim etykiety ze składem. Składniki, z których zrobiona została feta, często mówią wszystko o jakości sera. Tylko czytając skład, można upewnić się, czy feta jest certyfikowana i czy pochodzi z Grecji – właśnie tam znajduje się ojczyzna pysznego, słonego sera. Oryginalna feta musi być biała i zrobiona z mleka owczego lub owczego połączonego z kozim. Ser kozi musi stanowić jednak maksymalnie 1/4 opakowania. Feta powinna być przechowywana w solance.

Sałatka bez mięsa - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto