Sałatka śledziowa z porem

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka śledziowa z porem podana w miseczce.
Sałatka śledziowa z porem
Sałatka śledziowa z porem to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Sałatka śledziowa może być podana na święta oraz w dzień powszedni. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
353 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Por pół małej sztuki (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 średni pęczek (40 g)
  • Majonez (120 g)
  • Ogórki konserwowe (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatka śledziowa z porem krok po kroku

Pora pokrój w pióra.

Pokrój filety śledziowe w kostkę.

Ogórki w occie pokrój w kostkę.

Posiekaj koper.

Umieść składniki w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem.

Wymieszaj dokładnie.

Podawaj ze świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na sałatka śledziowa z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki śledziowej z porem

Sałatka śledziowa z porem to świetny pomysł na pyszną sałatkę. Sałatka jest dobra na różne okazje w tym także na święta. Przepis na sałatkę śledziową z porem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet śledziowy w occie, por, ogórek w occie, majonez, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę śledziową z porem? Pora pokrój w pióra. Pokrój filety śledziowe w kostkę. Ogórki w occie pokrój w kostkę. Posiekaj koper. Umieść składniki w misce, dodaj majonez, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Śledź jest rybą tłustą bogatą w kwasy Omega 3. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, D, E i mikroelementów takich jak żelazo i jod. Jod jest pierwiastkiem wspomagającym pracę tarczycy. Ryby w diecie wpływają korzystnie na działanie całego organizmu. Kwasy Omega 3 zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego. Witamina A wpływa na prawidłowe widzenie oraz jest naturalnym środkiem chroniącym przed promieniowaniem UV. Ma on zdolność obniżania poziomu cukru we krwi, a także silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa wykrztuśnie i antyseptycznie. Ryby powinny występować w naszym jadłospisie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Ryby świetnie zastępują mięso w diecie. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Sałatkę śledziową możesz przygotować z jogurtem naturalnym zamiast majonezu, obniży to znacząco zawartość kalorii. Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania.

Podsumowując pyszna sałatka ze śledziem to prosty przepis na kolację. Szybka i łatwa do zrobienia sałatka świetnie sprawdzi się także w dzień powszedni. Prosty przepis możesz wykorzystać jako szybką przekąskę po pracy. Sałatkę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sałatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w sałatce śledziowej z porem

Lista alergenów dla sałatki śledziowej z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

Wartości odżywcze sałatki śledziowej z porem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka śledziowa z porem to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Śledzie zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Sałatka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
153.55
353.17
Białko (g)
8.36
19.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
3.26
7.49
Węglowodany przyswajalne (g)
2.61
6.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
11.84
27.23
Tłuszcze nasycone (g)
2.85
6.56
Tłuszcze nienasycone (g)
8.99
20.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.38
7.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.61
12.89
Cholesterol (mg)
30.21
69.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
42.38
97.47
Witamina B6 (mg)
0.33
0.76
Witamina B12 (µg (mcg))
5.92
13.61
Witamina C (mg)
5.84
13.44
Witamina D (µg (mcg))
1.83
4.21
Witamina E (mg)
0.99
2.28
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.62
31.33
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Ryboflawina (mg)
0.13
0.30
Niacyna (mg)
1.54
3.54
Foliany (µg (mcg))
23.10
53.14
Beta karoten (µg (mcg))
184.67
424.75
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
319.00
733.70
Potas (mg)
228.47
525.47
Wapń (mg)
56.71
130.43
Fosfor (mg)
113.76
261.64
Magnez (mg)
22.43
51.59
Żelazo (mg)
1.14
2.63
Cynk (mg)
0.52
1.20
Miedź (mg)
0.07
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki śledziowej z porem 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki śledziowej z porem

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Por
200 g
pół małej sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 średni pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Majonez
120 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 120 g
Ogórki konserwowe
300 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Koszt składników
33.00