Śledź - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
śledź filet 0 0
śledź w oleju 0 0
solone filety śledziowe 0 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w śledziach oraz jakie alergie mogą powodować.
Śledź - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego śledzi

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak śledź filet indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak śledź w oleju indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak filety śledziowe solone indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z śledziami
Łosoś, Śledźie w oleju, Tuńczyk, Makrela

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla śledzi

Śledź filet Śledź w oleju filety śledziowe solone
Kategoria produktu Ryby, owoce morza Ryby, owoce morza Ryby, owoce morza
Alergie* Ryby i produkty pochodne Ryby i produkty pochodne Ryby i produkty pochodne
Dieta wegańska Nie Nie Nie
Dieta wegetariańska Nie Nie Nie
Indeks glikemiczny 0
(niski)
0
(niski)
0
(niski)

Przepisy z śledziami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto