Potrawy ze śledzi
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Śledzie pod pierzynką z buraczkami
Śledzie pod pierzynką z buraczkami to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na Świątecznym stole w żadnym polskim …
25 + 40 min łatwy 5 357 kcal -
Śledzie w oleju i occie
Bardzo prosty i dobry przepis na śledzie w oleju i occie. Składa się tylko z kilku składników, a wykonanie jest …
20 min łatwy 6 747 kcal
Potrawy ze śledzi - przepisy
-
Tatar ze śledzia z majonezem
To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których …
15 min łatwy 4 266 kcal -
Śledzie w occie
Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez …
30 + 15 min łatwy 6 161 kcal -
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na wigilię czy na inne święta. Polecam …
25 min łatwy 4 844 kcal -
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to niezwykle prosta i szybka przystawka bazująca na najpopularniejszej w Polsce rybie. Musztardowy sos wspaniale otula …
20 min łatwy 6 530 kcal -
Tartaletki wytrawne
Te tartaletki wytrawne z buraczkiem i śledziem będą atrakcją spośród przekąsek podczas imprezy. Próbowałeś takiej wersji? Koniecznie poznaj ten sprawdzony …
15 min łatwy 18 119 kcal -
Sałatka śledziowa z jajkiem
Śledź to gatunek ryby, która zyskała bardzo dużą popularność w Polsce. Dlatego bardzo często jest jednym z elementów kulinariów kojarzonych …
15 + 25 min łatwy 4 636 kcal
-
Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku to przepis na doskonałą przystawkę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych dań. W tej …
25 + 10 min łatwy 6 590 kcal -
Sałatka śledziowa z porem
Sałatka śledziowa z porem to świetny pomysł na pyszną sałatkę. Sałatka jest dobra na różne okazje w tym także na …
10 min łatwy 5 353 kcal -
Śledzie pod pierzynką z serem
Śledzie pod pierzynką z serem to obowiązkowa sałatka na wigilię. To pyszne połączenie filetów śledziowych z jajkiem i serem oraz …
100 + 6 min łatwy 10 429 kcal -
Śledź po grecku
Ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ciekawą modyfikacją tego przepisu jest użycie śledzia, …
25 + 15 min łatwy 5 294 kcal -
Śledzie z ananasem
Pyszne śledzie z ananasem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
10 + 15 min łatwy 1 1835 kcal
-
Koreczki ze śledziem
Koreczki ze śledziem, to pyszny pomysł na przekąskę na imprezę. Koreczki rybne w oleju najczęściej podawane są jako zagryzka do …
20 min łatwy 9 308 kcal -
Śledzie na ostro
Śledzie na ostro to doskonała propozycja na rybną przekąskę. Przepis na śledzie na ostro jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc …
15 min średni 4 359 kcal -
Śledzie w sosie koperkowym
Śledzie w sosie koperkowym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie świąteczne. Przepis na śledzie w sosie koperkowym jest bardzo …
15 min średni 6 362 kcal -
Śledź smażony w zalewie octowej
Śledź smażony w zalewie octowej to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Śledź w zalewie jest idealny, aby przedłużyć przydatność …
20 + 20 min łatwy 5 -
Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem
Sałatka śledziowa z jabłkiem i groszkiem jest super sałatką. Sprawdzi się nie tylko na święta lub na imprezę, lecz też …
20 min łatwy 4 212 kcal -
Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
Smaczne śledzie na ostro i sos meksykański – musisz je zrobić. Bardzo smaczna przystawka, która jest dobrym przykładem potrawy odpowiedniej …
30 min łatwy 8 210 kcal
-
Skärgårdssill
Skärgårdssill to tradycyjne danie kuchni Skandynawskiej. Przygotowuje się je na bazie śledzia w sosie z majonezu i śmietany i podaje …
10 min łatwy 4 594 kcal -
Sałatka śledziowa z porem i kukurydzą curry
Wyśmienita, pyszna, prosta i ekspresowa sałatka śledziowa z porem oraz kukurydzą. Charakteru dodaje sałatce przyprawa curry, która idealnie pasuje w …
20 min łatwy 4 221 kcal -
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami …
20 min łatwy 6 305 kcal -
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
Idealna, wielkanocna lub wigilijna sałatka ze śledziem i grochem czerwonym w roli głównej. Pyszna, prosta i szybka sałatka, która idealnie …
20 min łatwy 8 277 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal
-
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Śledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie to idealne danie na różne okazje - od domowych obiadów po eleganckie przyjęcia. Przepis na te pyszne …
20 min łatwy 6 154 kcal -
Matiasy po kaszubsku
Matiasy po kaszubsku to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na …
30 min łatwy 5 -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Śledzie po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ …
15 min łatwy 4 218 kcal -
Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały …
20 + 20 min łatwy 8 275 kcal
-
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku to przepiękna i równie smaczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. To danie, choć …
20 + 20 min łatwy 4 385 kcal -
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po …
30 min łatwy 6 316 kcal -
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa …
20 min łatwy 8 231 kcal -
Śledź z jabłkiem i cebulą
Przepis na śledzie z jabłkiem i cebulą to klasyk nad klasykami. Jest to potrawa obowiązkowa na każdym spotkaniu rodzinnym – …
15 min łatwy 6 211 kcal -
Śledzie salsa
Śledzie salsa to genialna przystawka na każdą okazję. Pyszny śledź w sosie pomidorowym z papryką łatwo i szybko przygotować. Spróbuj …
20 min łatwy 6 239 kcal -
Śledzie salsa na ostro
Śledzie na ostro w sosie salsa – to przepis idealny dla fanów smaków pikantnych. Filety rybne w sosie pomidorowym, papryka …
20 min łatwy 4 152 kcal -
Śledzie po meksykańsku
Przepis na sałatkę śledziową w stylu meksykańskim to fajny pomysł na dobra przystawkę. Śledź w sosie pomidorowym z warzywami jest …
15 min łatwy 6 298 kcal -
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Pyszna sałatka śledziowa z ziemniakami do doskonały pomysł na potrawę na wigilię. Świetnie sprawdzi się również w diecie osób, które …
20 + 30 min łatwy 4 328 kcal -
Matiasy
Matiasy z jabłkiem są świetnym pomysłem na kolację lub śniadanie z pieczywem. Można go przygotować także na święta. Śledź to …
20 min łatwy 7 248 kcal -
Śledź w oleju
Śledź w oleju jest doskonałym wyborem na co dzień, ale też od święta. To doskonała kompozycja przypraw, słonej ryby i …
15 min łatwy 6 914 kcal -
Kiszone śledzie
Kiszone śledzie to jeden z nielicznych przysmaków, który raczej ludzi odpycha niż przyciąga. Wszystko za sprawą specyficznego zapachu, który określany …
20 + 10 min łatwy 10 158 kcal -
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
Śledzie po cygańsku z rodzynkami to opcja idealna na imprezy. Tak podane śledzie nie tylko wspaniale smakują, ale również wyglądają. …
25 + 15 min łatwy 6 571 kcal -
Rolmopsy
Rolmopsy w occie do słoików to doskonała propozycja na pyszną przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. …
30 min łatwy 10 -
Zupa śledziowa
Zupa śledziowa to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Zupa świetnie sprawdzi się jako posiłek w okresie postu. …
30 + 30 min łatwy 4 -
Śledzie w pomidorach
Śledź to najczęściej spożywana przez Polaków ryba, lecz niestety i tak jemy ją bardzo rzadko. W Polsce można łatwo dostać …
25 + 5 min łatwy 4 417 kcal -
Sałatka śledziowa z jajkami
Sałatka śledziowa z jajkiem to świetna propozycja na stół wielkanocny. Będzie również idealną propozycją na sałatkę na spotkania rodzinne. Przepis …
15 + 25 min łatwy 10 189 kcal -
Sałatka śledziowa z jajkiem
Sałatka śledziowa to polski klasyk. Króluje na stołach głównie podczas wigilijnej wieczerzy, w niektórych domach pojawia się również w trakcie …
90 + 40 min łatwy 12 253 kcal -
Śledź w śmietanie z jabłkiem
Śledź w śmietanie z jabłkiem i z cebulą to doskonała propozycja na przystawkę, danie na spotkania rodzinne czy danie świąteczne. …
40 min łatwy 4 231 kcal -
Śledzie korzenne
Śledzie korzenne to pyszny przepis, by stworzyć szybką i aromatyczną przekąskę. Ten przepis idealnie sprawdzi się na wigilijne danie, które …
20 min łatwy 6 666 kcal -
Tradycyjna sałatka śledziowa
Tradycyjna sałatka śledziowa to coś idealnie dla miłośników kuchni polskiej w najlepszej i najbardziej klasycznej formie. Ta sałatka zachwyca wspaniałym …
20 min łatwy 6 393 kcal -
Hekele
Hekele, czyli śląska sałatka ze śledzi to smaczny dodatek do pieczywa. Jej przygotowanie trwa tylko chwilę, a smaku nie da …
20 + 8 min łatwy 5 343 kcal -
Sałatka szuba
Sałatka szuba to sałatka śledziowa z ziemniakami praz burakami. Jest to doskonała propozycja na pyszną i szybka przekąskę oraz danie …
30 + 40 min łatwy 10 178 kcal -
Śledzie gajowego
Śledzie gajowego to doskonała propozycja dla osób uwielbiających te ryby. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak sałatka śledziowa z …
30 + 60 min łatwy 5 300 kcal -
Śledź z jabłkiem
Śledź z jabłkiem jest świetnym pomysłem na kolację lub śniadanie z pieczywem. Można go przygotować także na wigilię. Śledź jest …
30 min łatwy 4 499 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie potrawy ze śledzi
-
Popularne przepisySałatka śledziowa z buraczkami - 3 proste i szybkie przepisy
-
Popularne przepisyŚledzie z rodzynkami - oto 2 błyskawiczne przepisy na smaczne śledzie
-
Popularne przepisyŚledzie z żurawiną - 2 szybkie przepisy na doskonałe śledzie
-
Popularne przepisyŚledzie pod pierzynką - 2 proste i sprawdzone przepisy
-
Na jesieńDoskonałe śledzie po kaszubsku - 3 sprawdzone przepisy
-
Popularne przepisyŚledzie w śmietanie - 3 proste i smaczne przepisy
Potrawy ze śledzi - co to jest?
Popularne w kuchni polskiej śledzie bałtyckie stanowią odmianę śledzi atlantyckich. Śledź atlatnycki to nieduża, ławicowa ryba, która stała się popularnym przysmakiem z uwagi na łatwy sposób przechowywania w soli i tanie połowy. W Polsce podaje się śledzie przede wszystkim na święta, kiedy to serwujemy śledzie w oleju, śledzie zawijane, czy też śledzie w śmietanie. Śledzie idealnie nadają się na sycące sałatki o mocnym smaku. Świetnie smakują również na kanapce, czy jako przekąska, nie tylko do wódeczki. Do śledzi pasuje jajko na twardo, zielony groszek, ziemniaki, buraczki, jabłko i cebula, zaś ich mocny smak łagodzi majonez lub sos tatarski.
Śledzie na wiele sposobów - lista dań i przepisów na potrawy ze śledziami
Śledzie kojarzą się głównie z potrawami postnymi na święta, jak śledzie w oleju, czy śledzie marynowane. Wódkę pije się pod śledzika. Najprostszy pomysł na potrawę ze śledzia, to kawałki matjasów z cebulką. Pyszne zawijane śledzie po kaszubsku świetnie sprawdzają się jako przekąska. Ale to nie jedyne smaczne potrawy, które można zrobić ze śledzi. Doradzamy dobre sposoby na przyrządzanie śledzi i przedstawiamy najlepsze przepisy na smaczne i szybkie dania ze śledzi.
Śledzie - najlepsze przepisy na pyszne dania ze śledzi
Dlaczego smaczne, słone śledzie są tak popularne w Polsce i w Europie
W kuchni polskiej przepis na śledzika zajmuje poczesne miejsce. Śledzie występują w kuchni polskiej w najróżniejszych formach, jako przekąska świąteczna, jako sałatka śledziowa, jako różnego rodzaju przystawki, głównie świąteczne. Popularność potraw ze śledzi na święta wynika głównie ze zwyczajowego postu, kiedy to można jeść ryby. W tradycyjnej kuchni polskiej śledze jadało się także jako przystawkę do obiadu. Najczęściej przed obiadem, dla zaostrzenia apetytu, podawano śledzika z wódką.
Połów śledzi znany był od najdawniejszych czasów. Jest łatwy i dość tani, dlatego też rybą tą żywiły się głównie biedne warstwy społeczne. Kiedy nauczono się konserwować ryby w soli, potrawy ze śledzi zaczęły docierać także w głąb lądu. W Europie Zachodniej połowy śledzi atlantyckich zbudowały dobrobyt Holandii. W Polsce śledzie jadano już w średniowieczu. Należały one do głównych potraw postnych, które jedli zarówno biedni jak i bogaci. Można je było długo przechowywać w soli, dlatego też ratowały ludzi przed głodem i pozwalały przetrwać zimę. Na przednówku jadano głównie żur i śledzie.
Śledzie popularne były szczególnie w czasach PRL, kiedy to ryby były znacznie tańsze od mięsa. Na rynku pojawiały się wówczas różne rodzaje śledzi, jak uliki, mleczaki, czy śledzie pocztowe, które obecnie są bardzo rzadkie. Popularną przekąską był wtedy śledź po japońsku, danie raczej nie znane w Japonii. Przepis na śledzia po japońsku z czasów PRL polegał na zawinięciu jajka na twardo w płat śledzia.
Śledzie w kuchni polskiej - dlaczego warto je jeść
Śledzie goszczące na naszych stołach to morska ryba ławicowa, czyli śledź atlantycki. W Morzu Bałtyckim występuje jego odmiana, czyli śledź bałtycki. Śledzie były popularnym pokarmem od zamierzchłych czasów, głównie z powodu łatwości przechowywania w solance.
Prócz wysokowartościowego białka, śledzie zawierają również jod i wapń oraz liczne składniki mineralne. Śledzie dobrze sprawdzają się w dietach odchudzających, gdyż zawarte w nich kwasy tłuszczowe wspierają przemianę materii, zaś potas usuwa nadmiar wody z organizmu.
Najlepszy sposób na smaczne śledzie w kuchni
Na rynku dostępne są różne formy śledzi, które w różny sposób wykorzystujemy w kuchni. Śledzie świeże są dość trudno dostępne dalej od morza, gdyż ryba szybko się psuje. Świeże śledzie nie są zbyt popularne, głównie z powodu dużej ilości ości. Nadają się do smażenia i pieczenia.
Jakie rodzaje śledzi dostępne są na rynku:
- śledzie solone,
- matjasy,
- śledzie marynowane,
- śledzie wędzone.
Śledzie solone to wypatroszone ryby, które zostały zakonserwowane w mocnej solance. Są one bardzo słone, dlatego nadają się do dalszej obróbki kulinarnej po wymoczeniu oraz usunięciu skóry i kręgosłupa. Śledzie solone są dobre do przekąsek, sałatek oraz do smażenia. Słone śledzie nie cieszą się zbyt dużą popularnością, gdyż do przyrządzenia ich potrzeba sporo pracy. Mają jednak swoich zwolenników, szczególnie że słone śledzie zawierają mniej konserwantów.
Matiasy to bardzo popularne filety śledziowe bez skóry, które mają bardziej uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadają się na szybkie i łatwe potrawy, gdyż nie trzeba ich długo moczyć. Można je usmażyć w panierce. Głównie jednak stanowią dodatek do sałatek oraz przekąski w oliwie, w oleju, w śmietanie, czy w occie.
Matiasy są mniej słone, gdyż zostały zakonserwowane w mniej stężonej solance. Można je moczyć krócej lub stosować bez moczenia. Matjasy dostępne są na wagę lub paczkowane. W przypadku śledzi paczkowanych, warto pamiętać, że mogą one zawierać konserwanty. Ponadto niektóre paczkowane śledzie są również konserwowane octem, co zmienia ich smak. Warto moczyć również matjasy, gdyż w ten sposób pozbędziemy się przynajmniej części konserwantów.
Śledzie wędzone jemy z pieczywem. Nadają się również do sałatek czy past rybnych.
Najlepsze przepisy na śledzika
Przepisy świąteczne na pyszne śledzie w oleju
Tradycyjne polskie potrawy świąteczne nie mogą obyć się bez śledzi. Śledzie królują zwłaszcza w czasie Wigilii Bożego Narodzenia, kiedy to jadamy potrawy bezmięsne. Najbardziej prosty i tradycyjny sposób serwowania śledzi na święta, to kawałki śledzia w oleju posypane drobno pokrojoną cebulą. Śledzie w oleju podaje się na półmisku, jako przystawkę przed głównymi daniami, dla zaostrzenia apetytu.
Dobre śledzie w oleju z cebulką bardzo łatwo się robi i mogą stanowić idealną przekąskę, gdy pojawią się niespodziewani goście. Możemy jeść je na co dzień jako przekąskę lub na kanapce. Dobre śledzie w oleju warto zrobić co najmniej 12 godzin przed imprezą lub mieć stale w lodówce. Kawałki śledzi i cebulę pokrojoną w piórka lub drobne kawałki układamy warstwami w słoiku i zalewamy olejem. Tajemnicą dobrych śledzi w oleju z cebulką, jest sparzenie cebuli, dzięki czemu jest bardziej miękka i delikatna w smaku. Dobry pomysł stanowi wzbogacenie smaku śledzi w oleju, przy pomocy różnych przypraw. Co ciekawe, do śledzi pasują przyprawy słodkie i korzenne, jak miód, cynamon, przyprawy do piernika, jak również żurawina, jabłka czy rodzynki.
Śledzie w oleju można przygotowywać na różne sposoby, przy pomocy różnych sosów. Dobry pomysł stanowi sos musztardowy, będący połączeniem musztardy, śmietany i przypraw.
Śledzie w oleju z cebulką to klasyka przepisów świątecznych. Można je jednak urozmaicić na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Do śledzi świetnie pasuje jabłko, zielony groszek, jajko na twardo czy buraczki. Mocny smak śledzi złagodzi majonez lub sos tatarski.
Pyszne i szybkie przekąski ze śledzi na co dzień
Śledzie stanowią wspaniały pomysł na przekąski, zarówno świąteczne jak i na co dzień. Zaostrzają apetyt i świetnie smakują. Jeśli smak jest zbyt mocny lub zbyt słony, można zawsze złagodzić go majonezem.
Dobry sposób na pyszną przekąskę stanowią śledzie po kaszubsku, które można kupić lub zrobić samemu. Sposobów na pyszne śledzie po kaszubsku jest kilka. Klasyczny przepis polega na zawinięciu roladek śledziowych z duszoną cebulą i ogórkiem kiszonym. Inny sposób to ułożenie kawałków śledzi w słoiku i zalaniu ich sosem. Tajemnicę śledzi po kaszubsku stanowi sos, który robimy z dodatkiem pomidorów, przypraw, cebuli, śliwek suszonych i ogórka kiszonego.
Prosty przepis na przekąskę na imprezę lub do kolacji stanowią rolmopsy. Płaty śledzi matiasów lub śledzi marynowanych zawijamy z ogórkiem i cebulą i spinamy wykałaczką. Odstawiamy je na dzień w zalewie octowej z przyprawami, która nadaje śledziom pikantny smak.
Łatwy i prosty pomysł na sałatkę ze śledzi
Śledzie mają mocny słony lub octowy smak, dlatego też w sałatkach łagodzimy go dodatkami o łagodnym smaku, jak jajka na twardo, gotowane ziemniaki, buraki, cebula, zielony groszek, ogórek kiszony, jabłko, ananas itd. Do śledzi świetnie pasują przyprawy korzenne lub przyprawy do piernika. Do sałatki śledziowej najlepiej nadają się gęste sosy na bazie majonezu i śmietany. Sos możemy wzbogacić także musztardą. Z tymi dodatkami i sosami możemy stworzyć wiele sycących sałatek śledziowych na kolację, na imprezę lub na święta.
Dobry pomysł na sałatkę śledziową stanowi dodatek cebuli, ziemniaków i buraków. Kombinacja ta tworzy popularną sałatkę, pod nazwą śledzie pod pierzynką. Doskonale smakuje sałatka śledziowa z jajkiem, jabłkiem i zielonym groszkiem.