Sałatka z jajkiem

sałatka z jajkiem

Dawniej jajka doceniano ze względu na ich właściwości prozdrowotne oraz odżywcze. Później ludzie zaczęli ich unikać, ponieważ pojawiła się nagonka na zawarty w nich rzekomo zły cholesterol. Wbrew opiniom o złowrogiej naturze jajek, badania naukowe wyraźnie wskazują na ich pozytywne oddziaływanie na nasz organizm. Coraz chętniej jadamy więc jajka na śniadanie czy kolację, a także przyrządzamy z nich smaczne, treściwe oraz pożywne sałatki. Okazuje się, że warto regularnie spożywać jajka, aby móc przez długi czas cieszyć się zdrowiem.

Sałatka z jajkiem - polecane przepisy

Sałatka z jajkiem - pozostałe przepisy

Sałatka z jajkiem – zbiór przepisów na pyszne sałatki na bazie jajek

Jajka są bardzo smaczne i mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Jeszcze do niedawna jajka na twardo, na miękko czy jako dodatek do dania budziły mieszane uczucia w ludziach. Mówiono bowiem, że podnoszą one poziom cholesterolu, co z czasem wyparły jednak badania naukowe. Jakie są wobec tego najlepsze przepisy na potrawy jajeczne na kolację lub śniadanie? Która sałatka z jajkiem gotowanym będzie pyszna, szybka do zrobienia i jednocześnie dietetyczna? Przekonaj się, który pomysł na sałatkę z jajkiem sprawdzi się najlepiej!

Pyszna i szybka fit sałatka z jajkiem – która z nich jest najsmaczniejsza?

Najważniejsze właściwości jajek oraz ich możliwości prozdrowotne

Jajka uważane są za skarbnicę najbardziej wartościowych dla człowieka substancji mineralnych oraz witamin. Wśród nich na szczególną uwagę zasługuje cynk, żelazo, potas, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy A, B12, D, E, i K. Jajka doceniane są także przez zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezwykle ważne w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Wystarczy zjeść jedno jajko każdego dnia, aby pokryć stuprocentowe zapotrzebowanie na niektóre witaminy czy substancje mineralne. Co ciekawe, jajka powinny jeść również osoby będące na diecie bezmięsnej. Białko pochodzące z jajek człowiek jest w stanie przetrawić w aż 99%, co oznacza, że takie białko przyswajamy lepiej i szybciej niż to zawarte w mięsie. Jako że jajka przepełnione są dobroczynnymi substancjami, zaleca się włączyć je w całości do diety dziecka, gdy tylko maluch ukończy 9. miesiąc życia.

Jedną z najważniejszych zalet jajka jest fakt, że ma naprawdę niewiele kalorii. Jedno jajko to z reguły ok. 80 kcal. Jajko przy tym potrafi sprawić, że żołądek osoby, która je zjadła, jest przez długi czas syty. W dodatku poziom glukozy we krwi spożywającej jajko osoby utrzymywany jest wówczas na jednym, stałym poziomie. Aby móc strawić jajko, organizm zużywa połowę kalorii w nim zawartych – to daje ujemny bilans energetyczny, którego potrzebują zwłaszcza osoby na diecie redukcyjnej. Poza tym jajka świetnie sprawdzają się także jako naturalne kosmetyki. Jako że żółtko ma właściwości nawilżające i odżywcze, przemysł kosmetyczny od wielu lat wykorzystuje jajko jako jeden ze składników naturalnych produktów kosmetycznych. Również w domu można wykorzystać właściwości żółtka. Mieszając je np. z oliwą czy olejkiem rycynowym, można uzyskać fajną i bardzo odżywczą maseczkę nawilżającą na włosy.

Co warto wiedzieć na temat jajek? Zbiór ciekawostek o jajkach

Wiele osób z pewnością słyszało już, że jajka powinno się umyć przed ich użyciem. Jeśli należysz jednak do grona ludzi, które o tym nie słyszały, powinieneś o tym pamiętać. Owszem, jajka należy umyć, zanim je wykorzystasz – jednak dopiero bezpośrednio przed obróbką. Nie jest tak, że skorupka perfekcyjnie otacza wnętrze jajka. Powierzchnia skorupki ma porowatą powłokę i zwykle wnikają przez nią drobnoustroje. Gdy umyjesz jajko przed wsadzeniem do lodówki i nie wykorzystasz go od razu, zmyjesz warstwę ochronną. To ułatwi bakteriom wniknięcie do środka jajka i rozmnożenie się ich w błyskawicznym tempie. Dlatego warto pamiętać, aby jajka myć jedynie przed ich użyciem – nigdy wcześniej! Nie zapominaj również o tym, że gotowane jajka mają o wiele lepsze właściwości niż surowe. Niestety, ale surowe przyswajają się znacznie gorzej niż te po obróbce termicznej. Właśnie dlatego poleca się gotować jajka na twardo, półtwardo albo na miękko.

Ciekawostką jest również, że jajka mają doskonałe oddziaływanie m.in. na kaca. Wszystko za sprawą obecnej w nich cysteiny, z której pomocą można pozbyć się toksyn obecnych w organizmie przez alkohol. Poza tym jajka działają też przeciwmiażdżycowo, wzmacniają kości i niszczą bakterie oraz wirusy w naszym organizmie. Badania naukowe dowiodły również, że jajka mają zdolności ochronne systemu nerwowego człowieka – głównie dzięki obecnej w nich fosfatydylocholiny, będącej cennym źródłem choliny. O jajkach należy pamiętać również, że oznaczone numerem 0 pochodzą z ekologicznej hodowli. Takie jajka mają wówczas dużo więcej witamin i składników mineralnych niż jaja z chowu klatkowego – ten rodzaj oznaczany jest na pudełkach cyferką 3.

Jajka mają wiele cennych właściwości, jednak często okazują się alergenne. Niektórzy zupełnie nie mają o tym pojęcia – mogą nie wiedzieć nawet, że jajka ich uczulają. Jeśli nie masz pewności, czy jajka cię uczulają, powinieneś wykluczyć na nie alergię. W tym celu należy udać się na odpowiednie badania alergologiczne. Błędem jest rozumowanie, że jajka zawsze wywołują uczulenie. W celu zdiagnozowania się nie stawiaj samodzielnie diagnozy sobie lub swoim dzieciom – udaj się do odpowiedniego lekarza, żeby wykluczyć swoje podejrzenia lub ewentualnie się w nich utwierdzić. Warto wiedzieć również o tym, że przechowując jajka, można na dłużej zachować ich świeżość. Wystarczy poukładać je w lodówce na odpowiedniej półce, czubkami do góry. Kolejną ciekawostką jest, że krótszy czas gotowania jajek pozwala zachować więcej ich właściwości. Dietetycy polecają więc na kolację czy śniadanie jadać jajka na miękko, a tych na twardo używać w sałatkach.

Przepisy na fit sałatki z jajkiem – sprawdź najciekawsze propozycje!

Sałatka z jajkiem i burakami – pyszna kolacja dla całej rodziny

Szukasz pomysłu na pożywną, szybką i pyszną kolację dla rodziny? Warto spróbować przepisu na sałatkę z jajkiem i burakami, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników. To bardzo odżywcze danie, bogate w cenne dla organizmu składniki mineralne i witaminy. Do przygotowania sałatki należy kupić oczywiście jajka, buraki (mniejsze), szpinak, cebulę, majonez i zielone oliwki (najlepiej konserwowe w marynacie). Umyj buraki i włóż je do garnka bez obierania. Zakryj warzywa wodą i pogotuj przez pół godziny. Ugotuj również jajka na twardo. W międzyczasie umyj świeży szpinak (o ile nie korzystasz z mrożonego), a cebulę obierz i pokrój w piórka. Oliwki przekrój na równe połówki. Przełóż szpinak do miski, a następnie dodaj do niego pokrojone warzywa. Po ugotowaniu jajek odlej z garnuszka wodę i zalej je zimną wodą, żeby podczas obierania skorupka szybciej odeszła. Pokrój jajko na kawałki. Następnie obierz ze skórki ugotowane buraki, pokrój je na kostkę i dodaj do sałatki. Wystarczy już tylko wymieszać całość z majonezem, a następnie doprawić pieprzem i solą.

Sałatka z jajkiem i burakiem to bardzo smaczna propozycja dla wszystkich domowników. Możesz przyrządzić ją również na zupełnie dowolną okazję – nie tylko zdrową kolację, ale i przekąskę dla gości lub imprezową przekąskę z okazji Sylwestra czy imienin. Masz mało czasu na gotowanie buraków? Niewątpliwie jest to najdłuższy proces podczas przygotowywania sałatki. Możesz jednak pozbyć się problemu w bardzo prosty sposób. Wystarczy kupić gotowe buraki konserwowe albo ugotowane już buraki w paczce, które jak najbardziej dostępne są w marketach spożywczych. Jeśli jednak zdecydujesz się na świeże buraki, lepiej kupić mniejsze – wówczas ugotują się szybciej niż te duże sztuki. Nie masz ochoty na sałatkę, bo za dużo w niej majonezu? Możesz zatem zastąpić go Skyrem albo gęstym jogurtem naturalnym.

Sałatka śledziowa z jajkami – prosty przepis, który zrobisz w 15 minut!

Sałatka śledziowa z jajkami z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom nie tylko jajek, ale przede wszystkim śledzi. Odpowiednio przygotowana może być zarówno dietetyczna, jak i bardziej treściwa oraz kaloryczna. Śledź w połączeniu z gotowanym jajkiem smakuje naprawdę wybornie. Zestawiając go dodatkowo z innymi składnikami (m.in. ziemniakami i ogórkiem konserwowym), można stworzyć przepyszną i bardzo smaczną sałatkę. Do przygotowania sałatki potrzebować będziesz fileta śledziowego, jajek, zielonego groszku konserwowego, ziemniaków, kukurydzy konserwowej, cebuli, ogórków konserwowych i majonezu – w wersji dietetycznej zdecydowanie lepiej sprawdzi się gęsty jogurt naturalny albo majonez light.

Na samym początku ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i ostudź. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój je w kostkę. Gdy ziemniaki zrobią się już letnie, pokrój je także w kostkę. Pokrój również filety śledziowe, ogórki i obraną cebulę. Odcedź groszek i kukurydzę z zalewy. Na sam koniec wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i zmieszać je ze sobą majonezem albo jogurtem naturalnym. Dopraw sałatkę do smaku. Danie jest idealną propozycją nie tylko na Wielkanoc, ale też na kolację czy treściwą przekąskę dla znajomych. Nie musisz mieć dużego doświadczenia w gotowaniu, aby przyrządzić tę sałatkę. Warto dodać, że śledź to cenne źródło witamin oraz białka – w połączeniu z jajkiem stanie się więc prawdziwą bombą energetyczną dla organizmu. Sałatka z jajkiem i śledziem to także doskonałe danie dla osób, które nie tolerują glutenu, ponieważ żaden ze składników sałatki go w sobie nie ma.

Sałatka z jajkiem i makaronem ryżowym – sprawdź, jaka jest smaczna!

Sałatka z jajkiem i makaronem ryżowym to doskonała propozycja na pełnowartościowy posiłek dla rodziny. Możesz również wykorzystać przepis, aby przyrządzić sałatkę w formie przekąski dla gości na domówce. Do zrobienia potrawy powinieneś zaopatrzyć się w makaron ryżowy, pierś kurczaka (jeśli oczywiście jesz mięso), jajka, paprykę, kukurydzę konserwową, szczypior, majonez (może być light, jeśli majonezowy sos ma być lżejszy) i oliwę z oliwek. Do przyprawienia sałatki przyda się tradycyjna sól z pieprzem, ale też czosnek, ostra papryka i pieprz ziołowy.

Makaron ryżowy należy ugotować w osolonej wodzie, według instrukcji od producenta na opakowaniu. Pokrój pierś kurczaka w kostkę, dopraw mięso do smaku i wrzuć na patelnię rozgrzaną oliwą z oliwek. Odstaw kurczaka do wystudzenia. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i obierz je, a następnie pokrój w kosteczkę. Usuń gniazda nasienne z papryki i ją również pokrój na kawałki. Odcedź kukurydzę z zalewy i razem z pozostałymi składnikami przełóż do osobnego naczynia. Wymieszaj wszystkie składniki majonezem, dodaj posiekany drobno szczypiorek i dopraw całość do smaku. Zanim podasz sałatkę gościom, koniecznie schłodź ją w lodówce. Postaraj się, aby trwało to przynajmniej 30 minut – wówczas składniki lepiej się ze sobą przegryzą i będą o wiele smaczniejsze.

Sałatka z makaronem ryżowym i jajkiem może stanowić nie tylko pyszną przekąskę na imprezie, ale też pełnowartościowy lunch. Można spakować ją do pracy w pudełeczko, co jest bardzo wygodne dla zapracowanych osób, które lubią się zdrowo i domowo odżywiać. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy z łatwością będzie umieć przygotować sałatkę. Warto podawać ją domownikom albo gościom, zwłaszcza że sałatka pełna jest drogocennych składników odżywczych. W dodatku danie jest naprawdę smaczne i pożywne, a także błyskawiczne w przygotowaniu. Sałatkę zrobisz w zaledwie 15 minut.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto