Sałatki na święta

sałatki na święta

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno stanąć dwanaście różnych potraw. Wśród nich koniecznie pojawić musi się minimum jedna sałatka na święta. Poza barszczem czerwonym z uszkami czy pierogami, sałatki na Wigilię muszą również znaleźć swoje miejsce na stole. Najlepsze będą proste i klasyczne sałatki, które składają się z kilku składników połączonych majonezem. Warto serwować je w dużych szklanych miskach, zwłaszcza piętrowe sałatki świąteczne, które układane są warstwowo.

Najciekawsze przepisy w temacie sałatki na święta

Przepisy w temacie sałatki na święta

Sałatki na święta – pomysły na pyszne sałatki na świąteczny stół

Sałatki na święta to doskonałe potrawy, które urozmaicą każdy świąteczny stół. Można przyrządzić je z kilku składników, które połączone zostaną ze sobą aksamitnym majonezem. Zarówno tradycyjna, jak i nowoczesna sałatka bożonarodzeniowa będzie świetnym pomysłem dla wszystkich gości. Jakie są sprawdzone przepisy na proste sałatki świąteczne? Która z nich będzie najlepsza? Sprawdź ciekawe pomysły na sałatki na Boże Narodzenie!

Sprawdzone pomysły na świąteczne sałatki – czy znasz je wszystkie?

Sałatki na święta – czy zawsze muszą być tradycyjne?

Tradycyjna sałatka ziemniaczana jest pyszna i niezwykle doceniana przez większość ludzi świętujących Boże Narodzenie. Niektórzy uważają, że najlepsza sałatka bożonarodzeniowa to ta, która jest klasycznym połączeniem kilku składników z majonezem. Właśnie w takiej sałatce znaleźć można zazwyczaj nie tylko ziemniaki, ale też cebulę, pokrojony w kostkę ogórek i jajka, ale też marchewkę oraz seler. Czy jednak wyłącznie klasyczna sałatka jest dobra? Bardzo ciekawa może okazać się alternatywa dla sałatki ziemniaczanej z majonezem, np. sałatka z kurczakiem i dodatkiem świeżego owocu w postaci ananasa. Łącząc klasyczną sałatkę z owocem, można stworzyć bardzo zaskakującą potrawę, która stanie się miłym zaskoczeniem dla większości gości.

Czasami wystarczy zmienić dosłownie jeden składnik, aby sałatka zyskała zupełnie inny smak. Niekiedy wystarczy podmienić jedno warzywo, a innym razem zastąpić tradycyjne przyprawy tymi bardziej wyszukanymi. Można również podać sałatkę z ciekawym sosem, który zmieni jej wygląd, konsystencję, zapach i smak. Proste dania świąteczne można odmienić z wielką łatwością. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby nudnej potrawie wigilijnej nadać powiew współczesnej świeżości.

W jaki sposób podać świąteczną sałatkę? Sprawdź ciekawe rozwiązania

Sałatki na święta tak samo, jak mogą mieć różną formę, mogą również zostać podane w różnych naczyniach. Możesz więc serwować je na wiele sposobów. Przyrządziłeś sałatkę gyros? Zazwyczaj robi się ją piętrową, a przynajmniej taka konstrukcja sałatki jest najbardziej popularna. Warstwowe sałatki najlepiej podawać w dużych szklanych miskach, które umożliwią gościom podglądnięcie większości składników, które znajdują się w sałatce. W jaki jeszcze sposób zaserwować można sałatki na święta? Oto kilka ciekawych metod.

  • Możesz podać sałatkę na liściu sałaty rzymskiej, który może posłużyć również jako składnik potrawy. Podając sałatkę na liściu, można nałożyć więcej mniejszych porcji dla gości. Poza tym jest to bardzo efektywne rozwiązanie, które miło odmieni tradycyjny stół świąteczny.
  • Sałatki z majonezem doskonale prezentują się podawane w małych porcelanowych miseczkach.
  • Warzywne sałatki na święta podać można gościom również bezpośrednio na talerzu, z ozdobione wyciętymi finezyjnie dekoracjami z warzyw. Okolice talerza warto udekorować również elementami nawiązującymi bezpośrednio do świąt, które są niejadalne, jednak ładnie prezentują się w okolicy naczynia (np. gałązki świerku).
  • Sosy lub dipy do sałatki doskonale wyglądają również w osobnych naczyniach, np. specjalnie przeznaczonych do tego szklanych salaterkach. Możesz również przygotować małą szklaną miseczkę z sosem dla każdego gościa. Taka fajna forma podania sosu na pewno dodatkowo wzbogaci wygląd stołu wigilijnego.

Najlepsze sałatki na święta – przepisy na ciekawe sałatki świąteczne

Pomysły na świąteczne sałatki – przepisy, które zachwycą gości!

Boże Narodzenie to magiczny czas, który łączy ludzi przy wspólnym stole. Bardzo ważne jest zatem, aby znalazły się na nim smaczne i pożywne potrawy, takie jak np. sałatki na święta. Sałatka jest obowiązkowym elementem wigilijnego stołu, zwłaszcza jeśli jesteś tradycjonalistą i na stole musi stanąć minimum dwanaście potraw. Oto pomysły na pyszne sałatki świąteczne, które na pewno posmakują wszystkim domownikom.

  1. Sałatka Gyros – pyszna, fajna sałatka, którą lubi niemal każdy, kto jada mięso. Jest warstwowa, więc najkorzystniej prezentuje się w dużym szklanym naczyniu. Najlepiej smakuje z poszatkowaną kapustą pekińską, drobno krojonym ogórkiem konserwowym, papryką oraz przyprawiona solą i pieprzem. Do podkreślenia smaku sałatki używa się majonezu i specjalnej przyprawy do gyrosa.
  2. Sałatka śledziowa z rodzynkami i orzechami – to dość nowoczesna sałatka, która zaskoczy każdego wielbiciela ryb. Śledzie w połączeniu z majonezem, rodzynkami i orzechami stanowią świetną sałatkę, która wzbogaci każdy bożonarodzeniowy stół. Warto dorzucić do niej jabłko starte na tarce oraz łyżkę jogurtu greckiego albo Skyru.
  3. Sałatka z selerem, szynką i ananasem – to ciekawa sałatka, która może być przygotowana zarówno w wersji z mięsem, jak i wegetariańskiej, w przypadku której przyrządzania wystarczy pominąć szynkę. Sałatka powinna składać się z konserwowej kukurydzy i selera, ananasa z puszki, gotowanych jaj, sera żółtego i majonezu. Koniecznie przechłodź ją w lodówce przed podaniem, aby wszystkie składniki zdążyły się przegryźć.
  4. Sałatka jarzynowa z pieczarkami marynowanymi – to dobra i bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnej sałatki jarzynowej. Pieczarki świetnie zastąpią w tym przypadku ogórki kiszone. Przygotowuje się ją na bazie identycznej, co klasyczną jarzynową, jedynie zamieniając ogórki na marynowane pieczarki.
  5. Sałatka z tortellini – doskonała sałatka na święta, która zastąpi wszystkie tradycyjne sałatki. Tortellini są małymi włoskimi pierożkami, które mogą zostać podane z farszem grzybowym, znajdującym się oczywiście wewnątrz ich miękkiego ciasta. Do sałatki warto dorzucić np. konserwową kukurydzę i pokrojonego w kosteczkę ogórka, a także twardy żółty ser i posiekany szczypior. Wszystkie składniki połączysz majonezem w dowolnej ilości.
  6. Sałatka ryżowa z kurczakiem – przepis jest bardzo prosty. Wystarczy ugotować ryż, odsączyć go i ostudzić. Następnie kroimy w kostkę jajka, ogórki, mięso i paprykę, a do całości dodajemy kukurydzę z puszki. Składniki sałatki należy połączyć majonezem, a także doprawić całość do smaku.
  7. Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą – jeśli masz już dosyć majonezu, zawsze możesz przygotować tę sałatkę na bazie jogurtu naturalnego lub Skyru. Fani mięsa mogą dorzucić do sałatki również drobno pokrojoną szynkę.
  8. Sałatka makaronowa w muszlach – nie dość, że wygląda naprawdę niecodziennie, to w dodatku smakuje wybornie. Najlepiej podawać ją ze smażonym i pokrojonym w kostkę mięsem, a także, ogórkiem konserwowym, czosnkiem, koperkiem, papryką konserwową i majonezem.
  9. Sałatka śledziowa z buraczkiem – to kolejna warstwowa sałatka, która smakuje doskonale z gotowanymi w mundurkach ziemniaczkami, a także buraczkami, pokrojonym drobno jajkiem, ogórkami kiszonymi i szalotką.
  10. Sałatka z kuskusem i granatem – nowoczesna i bardzo alternatywna sałatka dla typowych sałatek bożonarodzeniowych. Wystarczy wsypać kuskus do miski, zalać go wrzątkiem i odstawić, a później przesypać do miski. Do kaszy dodajemy cebulę, rukolę, paprykę i przyprawę chili, a na koniec drobne kawałki fety i nasiona granatu. Całość można polać oliwą i doprawić do smaku wedle uznania.

Pamiętaj, że…

Sałatki na święta doskonale zaprezentują się nie tylko na wymyślnych talerzach i w szklanych salaterkach, ale też na przemyślanie udekorowanym stole. Warto do talerzy dodać świąteczne serwetki, a stół ozdobić pięknym obrusem, który oświetlony zostanie ciepłym blaskiem płonącej świecy wigilijnej. Talerze z sałatkami ozdobić można np. gałązkami świerku czy jodły, aby nabrały świątecznego wyrazu. Stroiki trzeba jednak przygotować tak, aby w naczyniach przypadkowo nie zostały ich części.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto