Mizeria

Opublikowano: 28.05.2021 r., 0:06 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mizeria z jogurtem i koperkiem
Mizeria
Mizeria ze świeżych, zielonych ogórków, jogurtu, z dużą ilością drobnego koperku. Idealny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Pyszna, sezonowa mizeria.
Przygotowanie 15 min
59 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Ogórek 3 sztuki (150 g)
  • Jogurt naturalny 3 łyżki (30 ml)
  • Koperek 1 mała garść (20 g)
  • Cebula 1/3 sztuki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, koper, kwasek cytrynowy
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na mizerię krok po kroku

Ogórki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Wymieszaj z jogurtem i przyprawami.

Cebulkę drobno pokrój, koperek posiekaj i dodaj do mizerii.

Jak oceniasz przepis na mizerię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat mizerii

Mizeria to prosty, szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To w końcu jedno z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych polskich dań. Zapewne wielu z nas kojarzy się z domową, babciną kuchnią i niedzielnymi obiadami. Mimo, że jest tak popularna istnieje jej wiele wariacji i tak naprawdę, każdy z nas może znać ją pod nieco inną postacią. Mizerię z ogórków można przygotować na przykład z octem i śmietaną, z kefirem, maślanką, jogurtem naturalnym, z dodatkiem soli i pieprzu, dużej ilości świeżego koperku, czosnku, czy również cukru. Jak widzisz, składniki są bardzo różne. Oczywiście, smaczna i dobra mizera zawsze przygotowywana jest z ogórków zielonych, jednak to jakie dodatki zostaną wykorzystane pozostawia dużą dowolność. Jednak bez względu na to w jakiej wersji zechcesz przygotować mizerię, przepis na mizerię to zawsze szybki i prosty przepis, który zajmie ci nie więcej niż 10 minut i nie wymaga żadnych większych zdolności kulinarnych, przygotowań, czy specjalistycznego sprzętu kuchennego? Jak zrobić mizerię? Świeże zielone ogórki wystarczy umyć, obrać (możesz też zostawić ze skórką - będą wtedy bardziej sycące, zachowają więcej błonnika pokarmowego i witamin), dodać drobno pokrojoną w piórka cebulkę oraz wybrane dodatki. Na letnie, upalne dni świetnie sprawdzi się zimny orzeźwiający jogurt, kefir lub maślanka oraz duża ilość świeżego, drobno siekanego koperku. W takiej formie pyszna mizeria to świetny dodatek do dań z grilla czy obiadów, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Do mizerii najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe, które w przeciwieństwie do szklarniowych są mniej wodniste, przez co nie puszczą zbyt dużej ilości soku. Duża zawartość wody w ogórkach to natomiast kolejny argument za tym, aby mizerię z jogurtem/kefirem/maślanką i koperkiem przygotowywać w upalne dni, ponieważ dostarcza do organizmu dużych ilości wody, nawadnia i syci jednocześnie. Koniecznie poznaj przepis na pyszną mizerię z koperkiem.

Alergeny w mizerii

Lista alergenów dla mizerii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze mizerii

na 100g gotowej potrawy

Ogórki zawierają dużą ilość wody, to więc bardzo dobry dodatek dla osób, które nie wypijają wystarczającej ilości płynów w ciągu dnia. Danie jest bardzo niskokaloryczne, ale jednocześnie sycące, dlatego świetnie sprawdzi się u osób odchudzających.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
26.04
59.90
Białko (g)
1.62
3.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
5.20
11.95
Węglowodany przyswajalne (g)
4.47
10.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.47
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.08
0.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.26
0.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
37.09
85.30
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.18
Witamina C (mg)
10.30
23.69
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.36
Witamina E (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.26
0.60
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.08
0.18
Niacyna (mg)
0.23
0.54
Foliany (µg (mcg))
21.65
49.80
Beta karoten (µg (mcg))
36.65
84.30
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
17.17
39.50
Potas (mg)
212.35
488.40
Wapń (mg)
57.48
132.20
Fosfor (mg)
45.65
105.00
Magnez (mg)
17.04
39.20
Żelazo (mg)
0.79
1.83
Cynk (mg)
0.36
0.82
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny mizerii 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mizerii

Koszt składników
9.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
150 g
3 sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jogurt naturalny
30 ml
3 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 ml
Koperek
20 g
1 mała garść
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Cebula
30 g
1/3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Koszt składników
9.80