Przepis na sałatkę z tuńczykiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, koper
To będzie niezbędne
duża miska

Tuńczyka odcedź z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca. Następnie przełóż go do dużej miski.

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź. Ostudzony ryż wrzuć do miski z tuńczykiem.

Pora i paprykę umyj, a potem pokrój w bardzo drobną kostkę. Następnie umieść w misce wraz z resztą składników sałatki.

Ogórki konserwowe pokrój drobno w kostkę i wrzuć do miski z sałatką.

Wszystkie składniki porządnie wymieszaj. Dodaj majonez, sól, pieprz i drobno posiekane zioła i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Sałatka z tuńczykiem i warzywami, podana w przezroczystej misce.
sałatka z tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
20.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
524 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Sałatka z tuńczykiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem jest pyszną i bardzo pożywną potrawą. Pełna miękkiego białego ryżu, słodko-kwaśnych ogórków konserwowych i ostrego pora. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę, czy smaczne danie na święta. Jest bardzo pyszna, ze względu na ciekawe połączenia smakowe i majonezowy sos. Całość dopełniają świeże, drobno posiekane zioła, które podkreślają smak ryby.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem jest bardzo prosty. W kilka chwil można wyczarować to przepyszne danie, które zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych. Składniki są łatwo dostępne i zwykle znajdują się już w domowej spiżarni, dlatego jest to też świetna opcja na posiłek kryzysowy.

Ta sałatka jest tak dobra, że znika ze stołu w kilka chwil, dlatego dobrze zrobić naprawdę dużą porcję. Świetnie smakuje schłodzona w lodówce i można ją zjeść następnego dnia, dlatego można przygotować ją nawet wcześniej.

Ten pomysł na sałatkę jest łatwy, jednak niebanalny. Tuńczyk, papryka i ryż połączone z majonezem tworzą naprawdę ciekawą kompozycję smakową, a także pięknie się prezentuje, zwłaszcza w przezroczystym naczyniu. Warto dodać do niej naprawdę sporo posiekanego koperku i natki pietruszki, gdyż to one najlepiej podkreślają całe danie. Nie można też żałować dodatku pieprzu.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z tuńczyka, która będzie prosta i jednocześnie naprawdę bardzo smaczna, to ten przepis będzie dla ciebie idealny. Sałatka z tuńczyka z puszki to danie naprawdę ekspresowe, jednak zawsze zachwycające swoim smakiem i aromatem. Jego wykonanie zabiera tylko kilka minut i nie jest pracochłonne, czy skomplikowane.

Sałatka będzie idealną propozycją dla osób na diecie bezglutenowej. Ryż, który nie zawiera glutenu, a jest świetnym źródłem węglowodanów, nadaje jej odpowiedniej gęstości odżywczej, dzięki czemu potrawa świetnie syci. Duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w tuńczyku, wspiera zdrowie układu krążenia i nerwowego. Ta sałatka jest naprawdę zdrową przekąską dla wszystkich, którzy chcą zwiększyć ilość ryb w swoim menu, jednak nie wiedzą jak zrobić to, w sposób łatwy i pyszny.

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
159.08 kcal
524.95 kcal
Białko
6.65 g
21.93 g

Węglowodany w sałatce z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
21.26 g
70.17 g
Brak danych dla: tuńczyk w sosie własnym.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.33 g
67.10 g
Brak danych dla: tuńczyk w sosie własnym.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
5.31 g
17.52 g
Tłuszcze nasycone
1.07 g
3.54 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.94 g
13.01 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.83 g
9.34 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
41.52 µg (mcg)
137.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.46 mg
Tiamina
0.05 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Niacyna
1.66 mg
5.47 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
21.62 µg (mcg)
71.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
296.56 mg
978.65 mg
Potas
148.47 mg
489.96 mg
Wapń
24.38 mg
80.45 mg
Fosfor
74.48 mg
245.77 mg
Magnez
18.47 mg
60.95 mg
Żelazo
0.61 mg
2.00 mg
Cynk
0.46 mg
1.51 mg
Miedź
0.08 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
255 g
1,5 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 255 g
Por
140 g
1 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Ogórki konserwowe
300 g
5 dużych ogórków
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Ryż biały
300 g
3 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Liczba porcji:
Koszt składników
33.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób