Przepis na sałatka z ryżu i tuńczyka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, curry, szczypiorek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Ryż umieść w garnku z wodą i łyżeczką soli, ugotuj do miękkości.

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Umieść warzywa w misce, dodaj kukurydzę konserwową oraz ugotowany i wystudzony ryż.

Tuńczyka odcedź z wody i dodaj do miski.

Następnie do miski dodaj posiekany szczypior, dopraw solą, pieprzem i curry, dodaj majonez i musztardę i wymieszaj dokładnie.

Sałatka z ryżu i tuńczyka podana w białej miseczce.
Sałatka z ryżu i tuńczyka
Koszt przygotowania dania
25.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Sałatka z ryżu i tuńczyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z ryżu i tuńczyka

Sałatka z ryżu i tuńczyka to doskonała propozycja na pyszną i zdrową przekąskę na imprezę rodzinną lub drugie śniadanie do pracy. Przepis na sałatkę z ryżu i tuńczyka jest łatwy w przygotowaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją zrobić. Sałatkę przygotujesz z następujących produktów spożywczych: tuńczyk z puszki, papryka czerwona, papryka zielona, kukurydza konserwowa, ogórek kiszony, szczypior, ryż biały, ryż brązowy, musztarda, majonez oraz sól, pieprz i curry.

Jak zrobić sałatkę z ryżu i tuńczyka Na początek przygotuj ryż. W oddzielnych garnkach umieść ryż, wlej wodę i wsyp łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości, ryż biały gotuje się znacznie szybciej niż brązowy, dlatego gotuj je osobno. Następnie umyj papryki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój drobno. Umieść warzywa w misce, dodaj kukurydzę konserwową oraz ugotowany i wystudzony ryż. Tuńczyka odcedź z wody i dodaj do miski. Dodaj posiekany szczypior, dopraw solą, pieprzem i curry, dodaj majonez i musztardę i wymieszaj dokładnie.

Tuńczyk jest chudą rybą o dużej zawartości białka, białko tuńczyka jest pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Tuńczyk jest drapieżną rybą morską, wyróżnia się kilka gatunków tuńczyka z których najokazalszym jest tuńczyk błękitno-płetwy dorasta do rozmiarów rzędu 700 kg. Mięso tuńczyka zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, między innymi witaminę A oraz D, wapń i kwasy omega . Kwasy omega 3 są bardzo ważne w diecie człowieka, mają one działanie przeciwzapalne, wspomagają prawidłową pracę serca, zapobiegają miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Ogórki kiszone to poddane procesowi fermentacji mlekowej ogórki gruntowe. Ogórki są warzywem niskokalorycznym a te poddane kiszeniu posiadają ich jeszcze mniej, gdyż cukier w nich zawarty ulega rozkładowi podczas kiszenia. Ogórki są dobrym źródłem fosforu, sodu i potasu, zawierają także sporo magnezu.

Podsumowując pomysł na sałatkę z tuńczykiem jest idealny na imprezę lub na kolację. Składniki do przygotowania sałatki są łatwo dostępne. Pyszna sałatka jest zdrowa i dobra dla osób dbających o to co jedzą.

Wartości odżywcze sałatki z ryżu i tuńczyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
196.09 kcal
313.75 kcal
Białko
6.61 g
10.57 g

Węglowodany w sałatce z ryżu i tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
18.87 g
30.19 g
Brak danych dla: tuńczyk w sosie własnym.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
17.57 g
28.11 g
Brak danych dla: tuńczyk w sosie własnym.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
10.63 g
17.00 g
Tłuszcze nasycone
2.00 g
3.20 g
Brak danych dla: ryż biały, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.29 g
13.27 g
Brak danych dla: ryż biały, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.93 g
9.49 g
Brak danych dla: ryż biały, musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatka z ryżu i tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.14 mg
0.22 mg
Tiamina
0.06 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Niacyna
1.96 mg
3.14 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony, majonez.
czytaj dalej
Foliany
15.25 µg (mcg)
24.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatka z ryżu i tuńczyka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
404.38 mg
647.00 mg
Potas
137.81 mg
220.50 mg
Wapń
10.97 mg
17.55 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
95.72 mg
153.15 mg
Magnez
25.08 mg
40.13 mg
Żelazo
0.60 mg
0.96 mg
Cynk
0.55 mg
0.88 mg
Miedź
0.09 mg
0.14 mg
Mangan
0.39 mg
0.62 mg
Brak danych dla: papryka czerwona, musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ryżu i tuńczyka 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z ryżu i tuńczyka

Lista alergenów dla sałatki z ryżu i tuńczyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z ryżu i tuńczyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
150 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Ryż brązowy
150 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.31
Za 150 g
Tuńczyk w sosie własnym
300 g
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
10.59
Za 300 g
Papryka czerwona
150 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Papryka zielona
150 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
200 g
Puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórek kiszony
200 g
4 średnie sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na sałatka z ryżu i tuńczyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób