Potrawy z patelni grillowej

potrawy z patelni grillowej

Jeśli lubisz jeść smacznie i zdrowo zdecydowanie powinnaś/powinieneś zastanowić się nad zakupem do swojej kuchni patelni grillowej. Nie tylko pozwala na przygotowywanie pysznych potraw z minimalnym dodatkiem tłuszczu, ale także dzięki jej wykorzystaniu możliwe będzie grillowanie Twoich ulubionych dań nawet poza sezonem. Możesz na niej usmażyć zarówno mięso i ryby, jak również warzywa, a nawet sery. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem patelni grillowej i nie wiesz jak wybrać tą najlepszą lub chcesz poznać najsmaczniejsze przepisy koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca.

Potrawy z patelni grillowej - polecane przepisy

Potrawy z patelni grillowej - pozostałe przepisy

Potrawy z patelni grillowej - pomysły i przepisy na dania z patelni grillowej

Patelnie grillowe to sprzęt kuchenny dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowe gotowanie bez konieczności dodatku dużej ilości tłuszczu. To również obowiązkowe wyposażenie kuchni dla miłośników potraw z grilla, którzy nie chcą czekać cały rok na sezon grillowy, aby móc przygotować swoje ulubione potrawy. Obecnie asortyment grillowy w sklepach jest na tyle szeroki, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Odpowiedzi na pytania wiesz jak grillować i jak smażyć na patelni grillowej

Patelnie grillowe, budowa i rodzaje. Jak wybrać najlepszą patelnię grillową?

Budowa patelni grillowej

Najbardziej charakterystyczną cechą grillowych patelni, która odróżnia ją od innych rodzajów jest karbowana powierzchnia przypominająca kratki tradycyjnego grilla. Dzięki niej usmażone na niej produkty wyglądają tam samo jak te prosto z grilla. Zaletą takiej budowy jest również to, że tłuszcz wyciekający podczas smażenia na przykład mięsa nie wsiąka w potrawę ale gromadzi się w rowkach dna patelni. Dzięki temu grillowanie na tych patelniach nie powoduje takiego wsiąkania tłuszczu jak tradycyjne smażenie.

Najbardziej popularne są patelnie grillowe w kształcie kwadratu lub prostokąta. Rozmiary są bardzo różne, poczynając od bardzo małych umożliwiających usmażenie 1-2 filetów mięsa, czy ryby, kończąc na bardzo dużych rozmiarach, na których za jednym razem można usmażyć kilka porcji. Niektóre patelnie grillowe zostały wyposażone w specjalny lejek, który ma za zadanie ułatwić usuwanie nadmiaru tłuszczu.

Rodzaje patelni grillowych

Pierwszym rodzajem są patelnie ze stali nierdzewnej. Ich główną zaletą jest odporność na wysoką temperaturę, uszkodzenia i zarysowania oraz korozję. Czas ich nagrzewania się jest nieco dłuższy niż przy innych patelniach, jednak dzięki temu patelnia podgrzewa i oddaje ciepło nawet po wyłączeniu kuchenki. Zdecydowaną większość patelni ze stali nierdzewnej można myć w zmywarce co jest dużym ułatwieniem.

Drugi rodzaj patelni grillowych to patelnie żeliwne, których dużym atutem jest solidność i trwałość. Dzięki nim można przygotowywać potrawy w bardzo wysokich temperaturach bez ryzyka przypalenia. Mogą być z powodzeniem stosowane na patelniach indukcyjnych. Wymagają one jednak bardzo skrupulatnej pielęgnacji, dlatego warto dokładnie zapoznać się z instrukcją producenta, aby służyły jak najdłużej. Na patelniach żeliwnych nie powinno się stosować kwaśnych produktów, na przykład octu, cytryny, kiszonek.

Kolejny również popularny rodzaj patelni grillowych to patelnie z aluminium, które bardzo dobrze przewodzą ciepło i nagrzewają się naprawdę błyskawicznie. Można na nich przyrządzać mięso, ryby oraz warzywa w bardzo krótkim czasie.

Wybierając patelnie warto też zwrócić uwagę na zastosowaną formę powłoki. Przykładowo powłoka ceramiczna zapewnia równomierne rozprowadzenia ciepła oraz nieprzywieranie produktów. Jest też bardzo odporna na zarysowania. Tymi samymi cechami cechuje się powłoka teflonowa. Z kolei za najtrwalszą na ryzku uznaje się powłokę tytanową.

Wybierając patelnię grillową do swojej kuchni trzeba wziąć pod uwagę przede wszystkim jej przeznaczenie, preferowaną wielkość, swój budżet, rodzaj kuchenki w domu oraz bezpieczeństwo dla zdrowia. Najlepiej wybierać patelnie podlegające kontrolom jakości, posiadające atesty i certyfikaty bezpieczeństwa.

Pomysły na najlepsze i najsmaczniejsze przepisy na potrawy z patelni grillowej

Mięso

Na patelni grillowej z powodzeniem możesz usmażyć każdy rodzaj mięsa. Filet z kurczaka, pierś indyka, boczek, karkówka, polędwiczki wieprzowe… Nie ma w tej kwestii żadnych większych ograniczeń. Pamiętaj o odpowiednim zamarynowaniu mięsa w oliwie, ziołach i przyprawach, dzięki czemu będzie smaczne, aromatyczne i delikatne. Do usmażenia mięsa potrzebujesz minimalnej ilości tłuszczu. Postaraj się też zrezygnować z panierek.

Ryby

Patelnie grillowe możesz śmiało wykorzystać do tego aby usmażyć ryby. Wybierz swoje ulubione gatunki, na przykład dorsza, łososia, stek z tuńczyka, sandacza, czy pstrąga, dopraw tak jak lubisz najbardziej i smaż do upieczenia z dwóch stron. Tak jak w przypadku mięs postaraj się ograniczyć ryby panierowane aby nie zwiększać bez potrzeby kaloryczności posiłku.

Warzywa

Jako dodatek do grillowanych mięs i ryb, ale również sałatek, czy nawet kanapek możesz przygotować przeróżne grillowane warzywa. Świetnie sprawdzają się cukinia, bakłażan, kolorowe papryki, które możesz pokroić w plastry i grillować z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami.

Sery

Na patelnie grillowe możesz położyć również sery. Grillowany camembert z sosem żurawinowym to świetna propozycja dla wszystkich miłośników francuskich serów i niestandardowych połączeń smakowych. Postaraj się nie przygotowywać serów w panierce, aby nie zwiększać dodatkowo ich kaloryczności.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto