Wegańskie śniadanie

wegańskie śniadanie

Śniadanie to według wielu specjalistów od żywienia najważniejszy posiłek dnia. Posiłek ten dostarcza mnóstwa energii i składników odżywczych, które są niezbędne do „rozkręcenia” organizmu z rana. Wegańskie śniadanie opiera się na wykluczeniu z diety produktów pochodzenia zwierzęcego. Weganie unikają więc jedzenia produktów, takich jak mięso, ryby, nabiał czy jaja. Wydawać by się mogło, że nie pozostaje im nic ciekawego do jedzenia. Tymczasem istnieje mnóstwo pysznych i zdrowych opcji śniadaniowych dla osób będących na diecie wegańskiej.

Wegańskie śniadanie – sprawdź najlepsze przepisy na wegańskie śniadania

Wegańskie śniadanie może być pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Niektórym może się wydawać, że składniki posiłków dla wegan są bardzo ograniczone. Weganie nie jedzą bowiem produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak nabiał, mięso, ryby i jaja. Tymczasem istnieje mnóstwo przepisów na smaczne, szybkie śniadania wegańskie. Mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne – w zależności od preferencji. Co przygotować na wegańskie śniadanie? Sprawdź dobre pomysły i zacznij zdrowo dzień.

Pomysł na szybkie i dobre wegańskie śniadanie – sprawdź, jak je zrobić

Czy wegańskie śniadanie jest zdrowe? Wyjaśniamy

Coraz więcej osób przechodzi na wegański styl życia. Niektórzy robią to z uwagi na dobro zwierząt, inni chcą lepiej zadbać o swoje zdrowie. Część ludzi zaczyna z dietą wegańską z ciekawości lub kieruje się ostatnio panującą modą na niejedzenie mięsa. Niezależnie od tego, dlaczego zaczynamy jeść produkty wegańskie, śniadanie z nich złożone opiera się na wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Wbrew wątpliwości niektórych ludzi, takie śniadanie naprawdę może być nie tylko pyszne, ale też zdrowe i bogate w cenne dla organizmu składniki odżywcze. Kluczowe dla zdrowego stylu życia jest odpowiednie zbilansowanie diety. Jest to niezależne od faktu, czy jesz mięso, czy go nie jesz. Jeśli chodzi o wegańskie śniadanie, powinno nam dostarczyć niezbędnych składników odżywczych – tak samo, jak każdy inny posiłek. Należy więc przede wszystkim zwracać szczególną uwagę na różnorodność oraz jakość spożywanych na śniadanie produktów.

Wegańskie śniadanie powinno się składać ze zdrowych składników odżywczych, czyli białka roślinnego, zdrowych tłuszczy, błonnika, a także niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów. Czy wegańskie śniadanie może być zdrowym wyborem? Owszem. Mimo że mięso i produkty zwierzęce uznawane są za tradycyjne źródła białka, mnóstwo produktów roślinnych może dostarczyć do organizmu równie dużą jego ilość. Za przykład posłużyć może ciecierzyca, fasola, soczewica i tofu. W białko roślinne bogate są też quinoa i nasionka chia. W produktach roślinnych znajduje się wysoka zawartość błonnika, który doskonale oddziałuje na układ trawienny. W wegańskim śniadaniu nie powinno zatem zabraknąć nasion, orzechów, warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów.

Pamiętajmy też o zdrowych tłuszczach w wegańskich śniadaniach. Znajdziemy je w nasionach lnu, orzechach, awokado, nasionach chia i oliwie z oliwek. W witaminy i minerały bogate są liczne warzywa i owoce, np. owoce jagodowe, szpinak i jarmuż. Wegańskie śniadania pozwalają też na ograniczenie szkodliwych składników dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem – mowa o cholesterolu i nasyconych tłuszczach, które zawiera mięso. Jeśli dieta wegańska zostanie odpowiednio zbilansowana, poszczególne składniki pozwolą obniżyć ryzyko m.in. chorób serca i otyłości. Wegańskie śniadanie może być zatem zdrowym wyborem, o ile zostanie odpowiednio zbilansowane i będzie uwzględniać najważniejsze dla organizmu składniki odżywcze. Przed przejściem na dietę pozbawioną produktów pochodzenia zwierzęcego warto skonsultować się z dietetykiem. Dzięki temu będzie można się upewnić, że dieta wegańska spełnia wszystkie potrzeby żywieniowe. A te, jak wiadomo, każdy z nas ma zupełnie inne.

Hummus z suszonymi pomidorami – prosty przepis na wytrawne śniadanie

Jeśli masz ochotę na smaczne śniadanie dla wegan, spróbuj przygotować klasyczny hummus z suszonymi pomidorami. To danie, które znakomicie smakuje z kanapkami. Jest zdrowe, sycące i pożywne. Poza tym śniadanie jest błyskawiczne do przygotowania, więc ma same zalety. Do zrobienia dużej porcji hummusu na śniadanie potrzebujesz kilku składników: ciecierzyca konserwowa, tahini (pasta sezamowa), oliwa z oliwek, suszone pomidory w oleju, czosnek, kmin, sok z cytryny, pieprz i sól. Zdrowa pasta pozwoli poczuć masę energii z rana, dostarczając wielu wartościowych składników odżywczych.

Na początek dodaj ciecierzycę do naczynia, odsączając zalewę. Dolej łyżkę zimnej wody. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze jedną lub maksymalnie dwie łyżki wody. Następnie dorzuć tahini, łyżeczkę soku z cytryny, obrany i zmiażdżony czosnek i sól z pieprzem do smaku. Posiekaj suszone pomidory i dodaj do pasty. Zblenduj całość na gładką masę – powinno to zająć maksymalnie 5 minut. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj nieco wody. Hummus doskonale nadaje się na pełnoziarniste pieczywo. Warto podawać chleb z sałatą i pokrojonym na kawałki awokado, pomidorami oraz mozzarellą. Całość należy polać oliwą z oliwek. Przepis na hummus jest smaczny, zdrowy i sycący. Jeśli masz ochotę na szybie danie, będzie to idealna opcja.

Co przygotować na wegańskie śniadanie? Ciekawe przepisy dla wegan

Prosty przepis na wegańską tortillę

Jeśli ranem masz do wygospodarowania kilka minut więcej, spróbuj zrobić pyszną, wegańską tortillę. Do zrobienia takiego śniadania nie trzeba mieć dużych umiejętności kulinarnych. Poza tym tortilla jest bardzo smaczna i zdrowa – sporo w niej błonnika i cennych składników mineralnych. Przepis jest łatwy, więc każdy świetnie sobie z nim poradzi. Oto produkty spożywcze, które należy przygotować do zrobienia śniadania: tortilla pełnoziarnista, tofu, cebula, papryka czerwona i zielona, mango, fasola konserwowa, sałata, olej rzepakowy, musztarda miodowa, czosnek, papryczka chili, pieprz i sól.

Najpierw obierz i posiekaj cebulę z czosnkiem. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy, następnie zeszklij cebulę i czosnek. Oczyść papryki z gniazd nasiennych, po czym pokrój w paski. Wrzuć na patelnię razem z fasolą z puszki. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Pokrój tofu w kostkę, posiekaj papryczkę chili i dodaj na patelnię. Duś całość maksymalnie przez 10 minut. Podgrzej tortillę na patelni, posmaruj musztardą i połóż liście sałaty. Wyłóż na wierchu farsz. Następnie obierz mango ze skórki i dokładnie oddziel miąższ od pestek. Pokrój owoc w kostkę i ułóż na tortilli. Pozwijaj brzegi placka, po czym go zroluj. Najlepiej zjeść tortillę zaraz po przygotowaniu.

Dlaczego warto jeść wegańskie śniadania?

Wegańskie śniadania oparte na roślinnych składnikach spożywczych są coraz popularniejsze na całym świecie. Niektórzy mają jednak duże wątpliwości co do ich smaku. Czy wegańskie śniadania naprawdę mogą smakować? Owszem. Potrawy tego typu potrafią być bardzo pyszne. Na śniadanie przyrządzić można np. chrupiące tosty z awokado, owsiankę na bazie owoców jagodowych czy naleśniki z syropem klonowym. Wbrew pozorom kuchnia wegańska jest niesamowicie kreatywna i pyszna, a także kolorowa.Roślinne składniki spożywcze mają zróżnicowane smaki. Owoce dostarczają śniadaniom soczystości, a warzywa świeżości i chrupkości. W dodatku w śniadaniach wegetariańskich można eksperymentować z różnymi ziołami i przyprawami, dzięki którym potrawy zyskują intensywniejszy, wyrazistszy smak i niesamowity aromat.

Nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków, gdy przyrządza się wegańskie śniadania. W sklepach dostępnych jest mnóstwo ciekawych, roślinnych zamienników dla klasycznych produktów zwierzęcych. Mleko roślinne (np. sojowe, kokosowe, migdałowe czy owsiane) jest dziś świetną alternatywą dla mleka krowiego. Pasuje zarówno do owsianki, jak i do kawy czy kubka ulubionego kakao. Mleko roślinne produkowane jest w różnorodnych smakach, dlatego może odpowiadać różnym gustom. Co ciekawe, istnieje też mnóstwo innych produktów imitujących odzwierzęce m.in. sery, jajka i mięso. Zamienniki produktów zwierzęcych najczęściej tworzone są z soi. Warto jeść wegańskie śniadania, ponieważ są pełne smaku i cennych składników odżywczych. Od czasu do czasu poleca się zjeść śniadanie bez mięsa czy sera – nawet tylko po to, aby wprowadzić drobne urozmaicenie w swoim jadłospisie.

Wegańskie śniadanie - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto