Sałatka z rukoli

Opublikowano: 15.04.2022 r., 7:59 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z rukoli w misce
Sałatka z rukoli
Sałatka z rukoli z dodatkami to doskonały pomysł na dodatek do dań głównych. Jest pyszna w smaku oraz łatwa w przygotowaniu. Spróbuj jej koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Mieszanie i łączenie 5 min
234 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Rukola (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe (170 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (90 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z rukoli krok po kroku

Rukolę dokładnie myjemy i przekładamy do miski.

Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Tą samą czynność powtarzamy w oliwkami, natomiast ser fetą kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki dodajemy do rukoli. Wsypujemy także słonecznik.

Sałatkę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z rukoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z rukoli

Pyszna sałatka z rukoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na imprezę, do grilla oraz do obiadu. Warzywa w połączeniu z serem feta, nasionami słonecznika i przyprawami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę z rukoli? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku rukolę dokładnie myjemy i przekładamy do miski. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Tę samą czynność powtarzamy z oliwkami, natomiast ser fetą kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodajemy do rukoli. Wsypujemy także słonecznik. Sałatkę doprawiamy oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem sałatkę chłodzimy w lodówce.

Sprawdzony przepis na sałatkę z rukoli nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z pomidorów koktajlowych, które posiadają wiele wartości odżywczych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, magnez i żelazo. Spaghetti zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A, D, E i K, które odpowiadają między innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Lekka i dietetyczna sałatka odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony fit przepis na sałatkę na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w sałatce z rukoli

Lista alergenów dla sałatki z rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z rukoli

na 100g gotowej potrawy

Sałatka ma niski IG, dzięki czemu możemy ją na co dzień wprowadzić do menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
195.47
234.57
Białko (g)
6.19
7.43
Fenyloalanina (mg)
0.30
0.35
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
6.15
7.38
Węglowodany przyswajalne (g)
4.20
5.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.95
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
17.32
20.79
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
7.01
Tłuszcze nienasycone (g)
11.48
13.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.92
9.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.56
4.28
Cholesterol (mg)
18.04
21.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
57.04
68.45
Witamina B6 (mg)
0.28
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.92
7.10
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.04
Witamina E (mg)
1.10
1.32
Retinol (µg (mcg))
25.34
30.41
Tiamina (mg)
0.23
0.27
Ryboflawina (mg)
0.23
0.28
Niacyna (mg)
1.43
1.71
Foliany (µg (mcg))
51.26
61.51
Beta karoten (µg (mcg))
363.53
436.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
406.11
487.33
Potas (mg)
206.81
248.17
Wapń (mg)
154.00
184.80
Fosfor (mg)
162.78
195.34
Magnez (mg)
53.62
64.35
Żelazo (mg)
2.51
3.01
Cynk (mg)
1.35
1.62
Miedź (mg)
0.31
0.37
Mangan (mg)
0.32
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rukoli 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z rukoli

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
100 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
170 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.91
Za 170 g
Słonecznik nasiona łuskane
90 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 90 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
56.00