Przepis na sałatkę warzywną krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, duża miska

Warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera) oraz jajka umyj i ugotuj.

Po przestudzeniu obierz ugotowane warzywa i pokrój w kostkę.

Obierz jabłka i pokrój je razem z ogórkami i porem w kostkę.

Dodaj groszek, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu i dokładnie wymieszaj.

Dodaj majonez z musztardą i ponownie dokładnie wymieszaj.

Miseczka sałatki warzywnej, stojąca na drewnianym stole
Sałatka warzywna
Koszt przygotowania dania
24.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
287 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
44

Sałatka warzywna - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce warzywnej

Wyobrażasz sobie święta bez sałatki jarzynowej?

Ja i cała moja rodzina nie. Sałatka warzywna z majonezem to obowiązkowa świąteczna sałatka. Najlepsza jest oczywiście ta domowa robiona przez mamę lub babcie i z tego przepisu dowiesz się jak zrobić sałatkę jarzynową, aby zrobić taką dobrą jak ta tradycyjna, polska wersja.

Przepis na sałatkę warzywną można uznać za niezbyt dietetyczny. Po spojrzeniu w składniki możesz też się zastanawiać, “jak dietetyk może polecać sałatkę z majonezem i z ziemniakami?”. Już to tłumaczę.

Zacznijmy od “najgorszego” składnika, czyli majonezu. Zastanów się, co złego jest w majonezie. Dobry majonez składa się z oleju, żółtka jaja kurzego, octu, musztardy i różnych przypraw, w tym też cukru. Cukier może nie jest najzdrowszy, ale pomyśl, ile tego cukru jest w całym majonezie. W 100 g jest 1,9 cukrów, czyli mniej niż pół łyżeczki cukru. Pamiętaj, że to jest ilość w 100 g, a mało prawdopodobne, żebyś na raz zjadła 100 g majonezu, więc nie ma się czym przejmować. Nie wiem, czy olej budzi Twoje wątpliwości, ale nie powinien. Jest on wysokokaloryczny, ale jeżeli, tak jak w przypadku cukru nie jesz go w dużych ilościach, to nie musisz się tym przejmować. Dodatkowo tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc bez majonezu sałatka jarzynowa nie będzie taka dobra w smaku. Możesz to sprawdzić, próbując samych pokrojonych warzyw na sałatkę, bez dodatku majonezu i prawdopodobnie nie będą Ci one tak bardzo smakowały, jak efekt końcowy. Opcjonalnie możesz część majonezu zamienić na jogurt naturalny, żeby obniżyć kaloryczność sałatki.

Majonez już chyba mamy wyjaśniony to weźmy się za ziemniaki. Mimo powszechnej opinii, że ziemniaki tuczą, tak naprawdę żaden produkt sam w sobie nie tuczy, nawet ziemniaki. Ugotowane ziemniaki rzeczywiście mają wysoki indeks glikemiczny i mało błonnika, ale mają wysoki indeks sytości, co oznacza, że po ich zjedzeniu przez dłuższy czas nie odczuwasz głodu. Sałatka jarzynowa jest dobrą sałatką, ponieważ nie jest robiona ze świeżo ugotowanych ziemniaków, tylko schłodzonych, co sprawia, że ich indeks glikemiczny staje się niższy. Podsumowując ziemniaki, też nie są niczym złym.

Wartości odżywcze sałatki warzywnej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
Białko
2.47 g
6.66 g

Węglowodany w sałatce warzywnej

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
9.63 g
25.99 g
Węglowodany przyswajalne
7.77 g
20.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
5.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
6.62 g
17.88 g
Tłuszcze nasycone
1.51 g
4.07 g
Tłuszcze nienasycone
5.11 g
13.81 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.61 g
4.33 g
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.51 g
9.47 g
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.04 g
Brak danych dla: jajko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
40.33 mg
108.89 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę warzywną

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
116.38 µg (mcg)
314.22 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.36 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina C
7.47 mg
20.16 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.56 mg
Brak danych dla: groszek zielony konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
17.12 µg (mcg)
46.23 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.22 mg
Niacyna
0.50 mg
1.34 mg
Foliany
20.13 µg (mcg)
54.34 µg (mcg)
Beta karoten
1009.36 µg (mcg)
2725.28 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę warzywną

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
276.06 mg
745.36 mg
Potas
206.32 mg
557.05 mg
Wapń
22.60 mg
61.03 mg
Fosfor
58.00 mg
156.60 mg
Magnez
14.30 mg
38.62 mg
Żelazo
0.76 mg
2.04 mg
Cynk
0.35 mg
0.96 mg
Miedź
0.08 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki warzywnej 44
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce warzywnej

Lista alergenów dla sałatki warzywnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki warzywnej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
525 g
7 sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.10
Za 525 g
Marchewka
300 g
7 sztuk
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
130 g
2 sztuki
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 130 g
Seler korzeniowy
170 g
1 sztuka
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.40
Za 170 g
Por
140 g
1 sztuka
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Jabłko
360 g
2 sztuki
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 360 g
Ogórek kiszony
360 g
6 sztuk
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 360 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Groszek zielony konserwowy
240 g
1 puszka
2.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 240 g
Majonez
200 g
8 lyżek
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Musztarda
45 g
2 łyżki
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 45 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę warzywną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób