Pasta z bobu

Opublikowano: 04.07.2021 r., 11:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowa pasta z bobu znajduje się w pojemniku blendera. Obok niego stoi miseczka z nasionami bobu.
Pasta z bobu
Pasta z bobu i jajek to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Pasta świetnie sprawdzi się również jako dip do przekąsek serwowanych na imprezach.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
86 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Bób (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (50 ml)
  • Musztarda (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, miska, pojemnik blendera

Przepis na pastę z bobu krok po kroku

Bób ugotuj w osolonej wodzie do momentu, aż będzie miękki (około 20-25 minut). Następnie pozostaw go do ostygnięcia i obierz.

Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do ostygnięcia i obierz że skorupek.

Koper umyj i posiekaj.

Do pojemnika blendera włóż bób, pokrojone w grubą kostkę jajka, koper, jogurt, musztardę, łyżeczkę octu oraz pryszprawy do smaku.

Wszystkie składniki wymieszaj blenderem do uzyskania porządanej konsystencji.

Gotową pastę podawaj na pieczywie, a niewykorzystaną przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na pastę z bobu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat pasty z bobu

Pyszna pasta z bobu i jajek to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Jest to doskonały wybór w diecie wegetariańskiej, ponieważ danie nie zawiera produktów mięsnych. Jest to również doskonały sposób na włączenie do diety nasion roślin strączkowych, które powinny w naszej diecie przyjemniej 2 razy w tygodniu zastąpić produkty pochodzenia zwierzęcego. Przepis na pastę z bobu jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby ją wykonać. Do zrobienia pasty z bobu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: bobu, jajek, jogurtu greckiego, musztardy oraz przypraw (soli, pieprzu, kopru oraz octu balsamicznego). Pastę możesz przygotować również z tahini.

A więc jak zrobić pastę z bobu? Wystarczy, że jajka i bób ugotujesz a następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksujesz na jednolitą masę. Gotową pastę możesz podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowywać ją w lodówce.

Bób jest produktem, który chętnie wybierany jest przez osoby na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Stanowi on doskonałe źródło białka pochodzenia roślinnego. Jest to produkt, który cechuje się wysokim wskaźnikiem sytości, dlatego spożywanie posiłków z bobem sprawia, że dłużej czujemy się syci. Bób stanowi również doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy nim przede wszystkim sód, żelazo, miedź, magnez oraz foliany. Obecność folianów w diecie jest szczególnie ważna u kobiet, które planują ciążę lub już spodziewają się dziecka. Odpowiednia podaż tego składnika zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu. Ugotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby chorujące na cukrzyc.ę powinny uważać na jego ilość w swojej diecie.

Podsumowując pasta do kanapek z bobu jest łatwa w przygotowaniu, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Jest to doskonała propozycja na dodatek do kanapek lub może być stosowana jako dip do przekąsek na imprezach okolicznościowych. Jest to doskonały sposób na włączenie do swojej diety nasion roślin strączkowych, które są doskonałym źródłem białka pochodzenia roślinnego.

Alergeny w paście z bobu

Lista alergenów dla pasty z bobu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze pasty z bobu

na 100g gotowej potrawy

Pasta z bobu i jajek to wartościowy dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na imprezy. Jest to doskonałe rozwiązanie, aby włączyć do swojego jadłospisu nasiona roślin strączkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
96.31
86.67
Białko (g)
9.05
8.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
11.81
10.63
Węglowodany przyswajalne (g)
6.92
6.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.89
4.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
2.80
2.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.22
1.10
Tłuszcze nienasycone (g)
1.57
1.42
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.92
0.82
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
0.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
86.78
78.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
47.92
43.12
Witamina B6 (mg)
0.10
0.09
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.19
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.35
2.11
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.46
0.42
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.99
0.89
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.05
33.35
Tiamina (mg)
0.10
0.09
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.26
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.46
1.31
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
104.58
94.12
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
124.77
112.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
87.31
78.57
Potas (mg)
246.38
221.74
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.12
45.10
Fosfor (mg)
130.74
117.66
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.14
22.62
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
1.29
Cynk (mg)
0.95
0.86
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.27
0.24
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z bobu 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z bobu

Koszt składników
25.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
300 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Koszt składników
25.20