Sałatka z bobem i boczkiem

Opublikowano: 20.05.2021 r., 17:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z bobem i boczkiem podana jest z kamionkowym naczyniu.
Sałatka z bobem i boczkiem
Sałatka z bobem i boczkiem do super propozycja na smaczną kolację, przekąskę zabieraną do pracy lub potrawę na wiele spotkań ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
403 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bób (250 g)
  • Suszone pomidory w oleju (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, sitko, miska

Przepis na sałatkę z bobem i boczkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, zostaw do wystygnięcia, obierz je ze skorupki i pokrój w kostkę.

Bób wrzuć do wrzącej wody (około 1-1,5 litra) i gotuj przez około 30 minut. Następnie bób odcedź na sitku i opłukaj go zimną wodą. Bób pozostaw do wystygnięcia.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na rozgrzanej patelni na chrupko.

Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.

Do jednej miski włóż ugotowane jajka, ugotowany bób, suszone pomidory i podsmażony boczek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Na koniec dodaj odrobinę oliwy z oliwek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z bobem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z bobem i boczkiem

Sałatka z bobem i boczkiem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę na wiele imprez rodzinnych czy ze znajomymi. Będzie to również dobra propozycja na pyszny lunchbox do pracy. Boczek podpieczony na patelni nada delikatną chrupkość daniu i sprawi, że w sałatce wystąpi wiele tekstur, które pozytywnie wpłyną na nasze odczucia smakowe. Przepis na sałatkę z bobem i boczkiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz żadnego doświadczenia w kuchni, aby zrobić tą pyszną i pożywną sałatkę. Świetnie sprawdzi się również jako potrawa, która dostarczy do naszego jadłospisu nasion roślin strączkowych, których w diecie Polaków występuje niewiele. Aby wykonać sałatkę potrzebujesz bobu młodego, suszonych pomidorów, boczku wędzonego, oliwy z oliwek, jajka, soli, pieprzu, czosnku oraz octu balsamicznego.

A więc jak przygotować sałatkę z tego strączka? Jajka i bób ugotuj (w osobnych garnkach). Pokrojony boczek podsmaż a suszone pomidory drobno pokrój. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ciesz się smakiem tej smacznej przekąski.

Sałatka z bobem boczkiem i pomidorami to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Bób jest nasionem roślin strączkowych, który w naszej diecie przeważnie nie występuje zbyt często. Jest to źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku czy kwasu foliowego. Jest to jednak strączek, który może powodować dyskomfort trawienny, dlatego nie poleca się jego spożywania wszystkim osobom. Należy go ograniczyć jeśli mamy refluks żołądkowo-przełykowy, kamicę nerkową czy choroby trzustki. Bób niesie również wiele pozytywnych właściwości, między innymi wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego czy wspomaga leczenie anemii.

Podsumowując sałatka z bobem, jajkiem i boczkiem to doskonała propozycja na przekąskę na wiele imprez. Świetnie sprawdzi się jako danie zabierane do pracy. Dostarczy sporych ilości białka zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Ugotowany bób jest produktem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego na tą potrawę powinny uważać osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność.

Alergeny w sałatce z bobem i boczkiem

Lista alergenów dla sałatki z bobem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z bobem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
230.72
403.76
Białko (g)
13.98
24.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
10.30
18.02
Węglowodany przyswajalne (g)
6.74
11.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.56
6.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
15.83
27.70
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
8.85
Tłuszcze nienasycone (g)
10.77
18.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.19
14.33
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.59
4.53
Cholesterol (mg)
110.48
193.34

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
56.09
98.15
Witamina B6 (mg)
0.24
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.79
Witamina C (mg)
16.09
28.16
Witamina D (µg (mcg))
0.57
0.99
Witamina E (mg)
1.28
2.25
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.65
71.14
Tiamina (mg)
0.21
0.36
Ryboflawina (mg)
0.32
0.56
Niacyna (mg)
3.63
6.36
Foliany (µg (mcg))
68.20
119.34
Beta karoten (µg (mcg))
80.29
140.51

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
447.72
783.52
Potas (mg)
488.62
855.08
Wapń (mg)
36.04
63.06
Fosfor (mg)
198.58
347.51
Magnez (mg)
33.30
58.28
Żelazo (mg)
1.60
2.79
Cynk (mg)
1.45
2.54
Miedź (mg)
0.25
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z bobem i boczkiem 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z bobem i boczkiem

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
250 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 250 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
56.00