Sałatka z bobem i fetą

Opublikowano: 18.03.2021 r., 0:35 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z bobem i fetą, burakami i sałatą znajduje się na ciemnym talerzu. Obok w jednej misce leży ugotowany bób, a w drugiej ser feta. Przy miskach leży burak.
Sałatka z bobem i fetą
Sałatka z bobem i fetą jest bardzo dobra, choć mało znana. Ta sałatka może być też z boczkiem. Zobacz, czy przepis na sałatkę z bobem i fetą jest czasochłonny!
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 70 min
211 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bób (250 g)
  • Cebula prażona (20 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Burak 3 małe buraki (360 g)
  • Sałata karbowana zielona 8 listków (80 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sałatkę z bobem i fetą krok po kroku

Buraki włóż do garnka z wodą i gotuj ok. 50 minut (mniejsze ugotują się szybciej). Odstaw do ostudzenia, obierz ze skórki i pokrój w plastry lub kostkę albo zetrzyj na tarce.

Bób wrzuć do wrzącej wody z cukrem (płaska łyżeczka) i solą (pół łyżeczki). Gotuj, aż bób stanie się miękki (10-20 min), a skórka pomarszczona. Poczekaj, aż ostygnie i obierz z łupin (możesz też zjeść ze skórką).

Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.

Ser feta rozdrobnij na mniejsze części lub pokrój w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszaj. Następnie skrop sałatkę oliwą z oliwek i posyp prażoną cebulką.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z bobem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z bobem i fetą

Sałatka z bobem i fetą jest rzadziej spotykana od tej z bobem i jajkiem. Jest to jednak dość krzywdzące dla tej potrawy, ponieważ jest naprawdę dobra! Połączenie tych wszystkich składników daje ciekawe smaki. Ten, kto raz ją spróbuje, na pewno sięgnie po nią po raz kolejny.

Jak wygląda przepis na sałatkę z bobem? Jest on naprawdę prosty, ale czasochłonny. Niektórych procesów po prostu nie sposób przeskoczyć. Jeżeli chcesz poczęstować nią swoich gości lub szykujesz ją na obiad, należy zacząć ją robić odpowiednio wcześniej.

Z całego przepisu to przygotowanie buraków zajmuje najwięcej czasu, dlatego warto zacząć od nich. Możesz je upiec w piekarniku, zawijając w folię aluminiową (spożywczą) lub ugotować. Wcześniej należy je tylko umyć, ponieważ skórkę ściąga się po obróbce termicznej (bardzo łatwo schodzi). Jeżeli nie chcesz tyle czekać, możesz dodać do sałatki gotowe buraki. Wtedy czas przygotowania sałatki skróci się o ok. 60-70 minut, jednak ich smak może być trochę inny.

Sałatka z bobem czy to z serem feta czy z jajkiem zazwyczaj króluje wtedy, gdy jest sezon na bób. Od końca czerwca do końca sierpnia można kupić młode nasiona bobu, które to są zdecydowanie najsmaczniejsze. Do tego taki bób szybciej się obrabia. Niekiedy młode nasiona bobu są gotowe już po 10 minutach. Często można je jeść w całości, ale wcześniej należy zwrócić uwagę na to, czy na pewno nie mają zbyt twardej łupiny.

Możesz nieco modyfikować ten przepis. Jeśli ser feta ci nie odpowiada, możesz zastąpić go żółtym serem. Niskokaloryczny będzie np. parmezan. Ten ser może być pokrojony w kostkę lub słupki, ale też można zetrzeć go na dużych oczkach i posypać po całości. Ta sałatka może być też z boczkiem. Akurat do połączenia bobu i buraków niekoniecznie będą pasować pomidory, ale możesz pokusić się o dodanie czarnych oliwek.

Sałatka z bobem i fetą dobrze smakuje z prażoną cebulką. Pamiętaj jednak o tym, aby dodać ją tuż przed podaniem, bo inaczej straci swoją chrupkość. Możesz też uprażyć na patelni ziarna słonecznika i posypać nimi sałatkę.

Alergeny w sałatce z bobem i fetą

Lista alergenów dla sałatki z bobem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z bobem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
100.65
211.37
Białko (g)
4.96
10.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
10.36
21.76
Węglowodany przyswajalne (g)
6.77
14.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.59
7.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
5.32
11.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
5.24
Tłuszcze nienasycone (g)
2.83
5.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
4.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
0.98
Cholesterol (mg)
10.72
22.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
21.05
44.20
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.72
7.82
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.78
1.63
Retinol (µg (mcg))
15.06
31.63
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.21
0.45
Niacyna (mg)
0.98
2.05
Foliany (µg (mcg))
99.54
209.04
Beta karoten (µg (mcg))
68.10
143.00
Brak danych dla: sałata karbowana zielona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
186.93
392.55
Potas (mg)
270.48
568.01
Wapń (mg)
81.22
170.56
Fosfor (mg)
100.35
210.73
Magnez (mg)
23.63
49.62
Żelazo (mg)
1.03
2.16
Cynk (mg)
0.82
1.73
Miedź (mg)
0.16
0.34
Mangan (mg)
0.37
0.77
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z bobem i fetą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z bobem i fetą

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bób
250 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 250 g
Cebula prażona
20 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Burak
360 g
3 małe buraki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 360 g
Sałata karbowana zielona
80 g
8 listków
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
62.00