Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duży garnek, patelnia

Przepis na kapustę z grochem krok po kroku

Groch umieć w garnku i zalej wodą. Odstaw na kilka godzin.

Kapustę posiekaj na mniejsze kawałki.

Cebule obierz i pokrój w kostkę.

Groch gotuj ok. 50-55 min (do miękkości).

Kapustę umieść w dużym garnku. Dodaj 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i 3 ziarenka czarnego pieprzu. Dolej nieco wody i gotuj kapustę ok. 45 min (do miękkości).

Na patelni rozgrzej masło. Następnie dodaj obie cebule i podsmażaj je ok. 3-4 min do zeszklenia.

Do kapusty dodaj podsmażoną cebulę i ugotowany groch. Całość wymieszaj i podsmażaj ok. 5 min.

Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą.

Kapusta z grochem znajduje się w drewnianej misce. Obok leży deska ze świeżym pieczywem oraz stoi solniczka i pieprzniczka.
Często zadawane pytania
Kapusta z grochem - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - kapusta z grochem

W skrócie
Kalorii w porcji
213 kcal
Wielkość
jednej porcji
280 g
Indeks glikemiczny
13

Wartości odżywcze kapusty z grochem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
76.24
213.47
Białko (g)
2.34
6.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
8.15
22.82
Węglowodany przyswajalne (g)
4.76
13.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.39
9.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
4.14
11.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
5.54
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
6.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.35
3.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
2.27
Cholesterol (mg)
7.29
20.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
21.26
59.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.84
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.02
28.06
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.85
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.02
56.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.20
0.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.96
165.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.60
32.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
463.26
1297.14
Potas (mg)
177.47
496.93
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.54
74.31
Fosfor (mg)
48.35
135.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.22
56.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
4.13
Cynk (mg)
0.41
1.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty z grochem 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście z grochem

Lista alergenów dla kapusty z grochem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Więcej informacji na temat kapusty z grochem

Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz pokusić się na jej przyrządzenia.

Jak ugotować groch do kapusty? Groch należy zalać wodą i zostawić tak na kilka godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem, aby groch mógł leżeć w wodzie przez całą noc. Groch możesz wcześniej kilka razy przepłukać. Możesz go ugotować w wodzie, w której leżał przez kilka godzin, ale możesz też wymienić ją na nową. Groch trzeba gotować aż do miękkości. Nic się nie stanie, jeśli będzie się lekko rozpadać. Zwykle groch jest gotowy po ok. 50-55 minut, ale warto często go sprawdzać.

Ile grochu potrzeba dodać do tego dania? Tak naprawdę jest to kwestia indywidualna. Niektórzy lubią dodawać tylko trochę grochu, aby gdzieniegdzie się pojawił, a inni wolą, gdy jest go naprawdę dużo. Średnia dawka grochu będzie wtedy, gdy na 7 szklanek kapusty przypadnie 1 i 1/2 szklanki łuskanego grochu, ale w zależności od upodobniania możesz to zmienić.

Jak ugotować kapustę kiszoną? Przed gotowaniem kapustę możesz przepłukać pod bieżącą wodą. Warto to zrobić, jeśli kapusta jest naprawdę bardzo kwaśna, ale nie musisz tego robić, gdy taki smak kapusty ci odpowiada. Kapustę należy posiekać na mniejsze kawałki. Do garnka z kapustą trzeba dodać przyprawy (ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach, liście laurowe) oraz dolać trochę wody. Kapustę również trzeba gotować do miękkości. Zazwyczaj jest dobra po ok. 45 minutach.

Ten prosty przepis na kapustę z grochem możesz zmodyfikować, aby danie bardziej wpasowywało się w twoje gusta smakowe. Choć do tej potrawy najlepsza jest kapusta kiszona, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej trochę kapusty białej. Zamiast masła możesz zdecydować się na smalec. Odpowiednim dodatkiem do tej potrawy będzie także boczek. To na nim możesz usmażyć cebulkę, a potem wymieszać wszystko z kapustą i grochem. Do kapusty z grochem często dodawany jest także majeranek. Jego ilość uzależniona jest od własnych preferencji smakowych. Możesz też pokusić się na przygotowanie kapusty z grochem i grzybami.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty z grochem

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
770 g
7 szklanek
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.85
Za 770 g
Groch (nasiona)
285 g
1 i 1/2 szklanki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 285 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło klarowane
30 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
23.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na kapustę z grochem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób