Kompot z suszu

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:11 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kompot z suszu znajduje się w dzbankach. Dookoła porozkładane są suszone owoce.
Kompot z suszu
Kompot z suszu jest prosty do przygotowania. Nie potrzebujesz dużo suszonych owoców, aby zrobić dobry kompot. Sprawdź, jak wygląda przepis na kompot z suszu!
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 45 min
608 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Śliwki suszone 2 garście (135 g)
  • Daktyle suszone 5 daktyli (25 g)
  • Jabłka suszone 15 plastrów (150 g)
  • Gruszki suszone 4 gruszki (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki całe, cynamon cały
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kompot z suszu krok po kroku

Suszone owoce (jabłka, gruszki, daktyle oraz śliwki) zalej zimą wodą (ok. 2 litry) i pozostaw na noc do namoczenia.

Garnek z owocami w wodzie umieść na kuchence.

Dodaj 2 kawałki kory cynamonu oraz 5 całych goździków.

Kompot gotuj na małym ogniu do miękkości owoców (ok. 45 min).

Jak oceniasz przepis na kompot z suszu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat kompotu z suszu

Jak zrobić domowy kompot? Tradycyjny kompot z suszu jest bardzo prosty do zrobienia. W dużym garnku należy umieścić wybrane składniki, a potem zalać je wodą, aby były w całości przykryte. Ile suszu na kompot trzeba wykorzystać, aby ten wyszedł dobry? Tak naprawdę warto eksperymentować z proporcjami. W zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać, możesz dodać ich więcej lub mniej.

Jak ugotować kompot z suszu? Suszone owoce należy gotować na małym ogniu pod przykryciem. Ile gotować ten wigilijny kompot? Zasada jest jedna: kompot trzeba gotować do miękkości owoców. To, jak szybko się to stanie, zależy od tego, czy suszone owoce były wcześniej namoczone w wodzie. Ważne jest także to, jak długo były namaczane. Kompot może być gotowy zarówno już po 20 min, jak i dopiero po 2 h. Pamiętaj, aby suszone owoce zalać zimną wodą, a nie gorącą.

Ten kompot możesz przygotować z mieszanki różnych suszonych owoców. Odpowiednim dodatkiem do tego kompotu będą rodzynki. Możesz też pokusić się na suszoną żurawinę lub figi. Jeżeli do kompotu dodasz daktyle, to nie musisz już dodawać cukru ani miodu. Warto zadbać o to, aby ten domowy kompot był pozbawiony cukru białego. Ewentualnie możesz go zamienić na ksylitol (cukier brzozowy).

Jeżeli nie masz kawałka kory cynamonu, możesz dodać cynamon w proszku. Wystarczy ok. 1 łyżeczka (możesz dodać więcej lub mniej – w zależności od własnych preferencji smakowych). Do kompotu możesz dać również gwiazdki anyżu i otartą skórkę lub sok z pomarańczy. Kompot możesz przelać przez sitko, ale można go podawać z owocami.

Przepis na kompot z suszu jest niezwykle prosty, a taki kompot jest zdecydowanie zdrowszy niż słodzone napoje. Możesz go przygotować nie tylko na wigilijny wieczór. Podczas gotowania suszonych owoców po całym domu unosić się będzie przyjemny zapach. Skróć czas gotowania, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Może się okazać, że już po 35 min owoce zaczną się rozpadać. Gotowane owoce można zjeść bez żadnych dodatków, ale można też pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do owsianki lub jogurtu.

Alergeny w kompocie z suszu

Lista alergenów dla kompotu z suszu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z suszu

Wartości odżywcze kompotu z suszu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
217.36
608.61
Białko (g)
1.38
3.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
58.20
162.95
Węglowodany przyswajalne (g)
51.35
143.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.85
19.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
0.40
1.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.60
Tłuszcze nienasycone (g)
0.18
0.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.09
0.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.27
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
4.02
11.26
Witamina B6 (mg)
0.13
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.42
12.39
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.19
0.54
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.03
Ryboflawina (mg)
0.13
0.37
Niacyna (mg)
1.03
2.87
Foliany (µg (mcg))
1.01
2.83
Beta karoten (µg (mcg))
82.86
232.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
30.49
85.37
Potas (mg)
449.57
1258.81
Wapń (mg)
24.15
67.62
Fosfor (mg)
44.99
125.97
Magnez (mg)
24.09
67.44
Żelazo (mg)
1.51
4.24
Cynk (mg)
0.28
0.77
Miedź (mg)
0.24
0.67
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z suszu 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z suszu

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
135 g
2 garście
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.71
Za 135 g
Daktyle suszone
25 g
5 daktyli
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 25 g
Jabłka suszone
150 g
15 plastrów
6.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
18.00
Za 150 g
Gruszki suszone
160 g
4 gruszki
6.00
Za 70,0 g
Liczba opakowań 3
13.71
Za 160 g
Koszt składników
50.50