Przepis na chanuka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

W misce umieść ciepłe mleko, cukier i drożdże, wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną do miski mąkę pszenną, dodaj jajka, kieliszek wódki, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw je w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Podziel ciasto na 20 równych kawałków.

Uformuj pączki i zostaw pod przykryciem na 20 minut.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy, jego temperatura powinna sięgać 180 stopni C.

Możesz ją kontrolować, używając termometru cukierniczego.

Pączki smaż, cały czas kontrolując temperaturę.

Gdy będą gotowe, powinny się same obracać.

Dobrze wyrośnięty pączek posiada białą obwódkę.

Dżem truskawkowy umieść w rękawie cukierniczym i nadziewaj ciepłe pączki.

Wierzch pączków posyp cukrem pudrem.

Pączki na święto chanuka podane na białym talerzu.
Chanuka
Koszt przygotowania dania
23.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
833 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Chanuka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chanuka

Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa osiem dni, podczas trwania święta Żydzi zapalają świece na specjalnie przeznaczonym do tego świeczniku. Jak można się łatwo domyślić chanuka jak każde inne święto charakteryzuje się także typowymi dla siebie potrawami. Podczas chanuki spożywa się różnego rodzaju placki ziemniaczane i mączne oraz potrawy z sera. Bardzo popularne są także drożdżowe pączki nadziewane konfiturą. Przepis na chanukowe pączki zwane Sufganija jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pączków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, cukier, mleko, wódka, jajka, dżem truskawkowy, olej rzepakowy.

Jak zrobić chanukowe pączki? W misce umieść ciepłe mleko, cukier i drożdże, wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną do miski mąkę pszenną, dodaj jajka, kieliszek wódki, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Podziel ciasto na 20 równych kawałków. Uformuj pączki i zostaw pod przykryciem na 20 minut. W garnku rozgrzej olej rzepakowy, jego temperatura powinna sięgać 180 stopni C. Możesz ją kontrolować, używając termometru cukierniczego. Pączki smaż, cały czas kontrolując temperaturę. Gdy będą gotowe, powinny się same obracać. Dobrze wyrośnięty pączek posiada białą obwódkę. Dżem truskawkowy umieść w rękawie cukierniczym i nadziewaj ciepłe pączki. Wierzch pączków posyp cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych rodzajów ciasta. Zawiera dużo witamin z grupy B. Dodatek kieliszka wódki zapobiega nadmiernemu pochłanianiu tłuszczu przez ciasto. Wpływ na ilość pochłoniętego tłuszczu ma także odpowiednia temperatura oleju, jeśli jest zbyt niska, ciasto chłonie tłuszcz jak gąbka.

Podsumowując chanukowe pączki to doskonała propozycja na pyszny deser. Pączki różnią się jedynie wielkością, gdyż są znacznie mniejsze niż tradycyjne pączki. Pączki nadają się do spożycia od razu po przygotowaniu. Najlepiej spożyć je tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci świeżość.

Wartości odżywcze chanuka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
490.43 kcal
833.73 kcal
Białko
4.41 g
7.50 g

Węglowodany w chanuka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
25.09 g
42.65 g
Węglowodany przyswajalne
24.72 g
42.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.62 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
41.17 g
69.98 g
Tłuszcze nasycone
5.81 g
9.88 g
Tłuszcze nienasycone
35.36 g
60.10 g
Tłuszcze jednonasycone
25.29 g
42.99 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.07 g
17.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
32.95 mg
56.02 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na chanuka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chanuka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
14.36 mg
24.42 mg
Potas
72.86 mg
123.87 mg
Wapń
22.30 mg
37.92 mg
Żelazo
1.38 mg
2.34 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chanuka 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chanuka

Lista alergenów dla chanuka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chanuka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
600 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Wódka
40 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 ml
Dżem truskawkowy niskosłodzony
400 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
5.71
Za 400 g
Olej rzepakowy
1000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na chanuka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób