Schab ze śliwkami
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Śliwki suszone (300 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
Przepis na schab ze śliwkami krok po kroku
W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, mielony czosnek i zioła prowansalskie. Powstałą mieszankę wetrzyj w schab. Mięso owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Wyciągnij mięso i na jego górnej powierzchni zrób spore poprzeczne nacięcia. Każdy otwór powiększ palcem i wsadź do środka śliwkę.
Rozgrzej porządnie patelnię i podsmaż mięso z każdej strony przez maksymalnie 2 minuty.
Schab włóż do rękawa i umieść w naczyniu żaroodpornym.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Po tym czasie worek rozetnij i piecz 20 minut.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Schab pieczony w rękawie
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat schabu ze śliwkami
Schab ze śliwkami jest niezwykle popularnym przepisem, gdyż powstaje z niego mięso idealnie delikatne i bardzo smaczne. To najlepszy wybór dla wszystkich, którzy kochają połączenie wytrawnych posiłków z owocami. Śliwki stanowią wspaniały kontrast dla tego delikatnego mięsa. Całość idealnie smakuje zwłaszcza z dodatkiem kremowego sosu i gotowanymi ziemniakami.
Przepis na schab pieczony ze śliwkami jest wspaniałym pomysłem na przepyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się również na święta, ze względu na piękną prezencję i wspaniały smak. To mięso, które może stanowić fantastyczny mięsny dodatek do wykwintnych posiłków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab ze śliwkami, który będzie niezwykle soczysty i smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa i niezbyt pracochłonna. Choć nadziewanie schabu śliwkami może wydawać się dość skomplikowane, to wcale tak nie jest. Wystarczy tylko zrobić dość spore nacięcia i powiększyć je palcem. W razie problemów z nadziewaniem można śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze jest wybierać owoce, które nie mają dodatku konserwantów. Dla bardziej wyrazistego smaku można wykorzystać do przepisu śliwki wędzone, których smak idealnie komponuje się ze schabem.
Mięso przygotowuje się w piekarniku, dzięki czemu jest niezwykle delikatne i lekkie. Nie nasiąka tłuszczem i może być częścią nawet diety lekkostrawnej. Należy jednak pamiętać, że mięso musi zostać wcześniej zamarynowane, by smakowało lepiej. Dlatego dobrze przygotować je trochę wcześniej. Lepiej nie skracać czasu marynowania, gdyż może to negatywnie wpłynąć na smak schabu.
To świetny pomysł na kolację i na obiad, zwłaszcza uroczysty. Powstaje z niego pyszny i łagodny schab. Jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Zasmakuje nawet najmłodszym domownikom, ze względu na lekko słodkawy smak.
To dobry pomysł także na świąteczne danie dla całej rodziny. Schab przygotowany z tego przepisu jest niezwykle soczysty i nadziewany słodkimi i wyrazistymi śliwkami, które świetnie komponują się z pieczonym mięsem.
Alergeny w schabie ze śliwkami
Lista alergenów dla schabu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab ze śliwkami
Wartości odżywcze schabu ze śliwkami
To danie nie powinno gościć zbyt często w menu ze względu na negatywny wpływ czerwonego mięsa na układ krwionośny.
Energia i białka
(133g)
Węglowodany
(133g)
Tłuszcze
(133g)
Witaminy
(133g)
Składniki mineralne
(133g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.