Przepis na schab ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, folia spożywcza, miseczka, rękaw do pieczenia

W miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, mielony czosnek i zioła prowansalskie. Powstałą mieszankę wetrzyj w schab. Mięso owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Wyciągnij mięso i na jego górnej powierzchni zrób spore poprzeczne nacięcia. Każdy otwór powiększ palcem i wsadź do środka śliwkę.

Rozgrzej porządnie patelnię i podsmaż mięso z każdej strony przez maksymalnie 2 minuty.

Schab włóż do rękawa i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Po tym czasie worek rozetnij i piecz 20 minut.

Często zadawane pytania

Schab ze śliwkami podany na drewnianej desce.
schab ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
34.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
218 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
65

Schab ze śliwkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie ze śliwkami

Schab ze śliwkami jest niezwykle popularnym przepisem, gdyż powstaje z niego mięso idealnie delikatne i bardzo smaczne. To najlepszy wybór dla wszystkich, którzy kochają połączenie wytrawnych posiłków z owocami. Śliwki stanowią wspaniały kontrast dla tego delikatnego mięsa. Całość idealnie smakuje zwłaszcza z dodatkiem kremowego sosu i gotowanymi ziemniakami.

Przepis na schab pieczony ze śliwkami jest wspaniałym pomysłem na przepyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzi się również na święta, ze względu na piękną prezencję i wspaniały smak. To mięso, które może stanowić fantastyczny mięsny dodatek do wykwintnych posiłków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab ze śliwkami, który będzie niezwykle soczysty i smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa i niezbyt pracochłonna. Choć nadziewanie schabu śliwkami może wydawać się dość skomplikowane, to wcale tak nie jest. Wystarczy tylko zrobić dość spore nacięcia i powiększyć je palcem. W razie problemów z nadziewaniem można śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Dobrze jest wybierać owoce, które nie mają dodatku konserwantów. Dla bardziej wyrazistego smaku można wykorzystać do przepisu śliwki wędzone, których smak idealnie komponuje się ze schabem.

Mięso przygotowuje się w piekarniku, dzięki czemu jest niezwykle delikatne i lekkie. Nie nasiąka tłuszczem i może być częścią nawet diety lekkostrawnej. Należy jednak pamiętać, że mięso musi zostać wcześniej zamarynowane, by smakowało lepiej. Dlatego dobrze przygotować je trochę wcześniej. Lepiej nie skracać czasu marynowania, gdyż może to negatywnie wpłynąć na smak schabu.

To świetny pomysł na kolację i na obiad, zwłaszcza uroczysty. Powstaje z niego pyszny i łagodny schab. Jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Zasmakuje nawet najmłodszym domownikom, ze względu na lekko słodkawy smak.

To dobry pomysł także na świąteczne danie dla całej rodziny. Schab przygotowany z tego przepisu jest niezwykle soczysty i nadziewany słodkimi i wyrazistymi śliwkami, które świetnie komponują się z pieczonym mięsem.

Wartości odżywcze schabu ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(133g)
Energia (kalorie)
164.45 kcal
218.72 kcal
Białko
16.49 g
21.93 g

Węglowodany w schabie ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(133g)
Węglowodany
7.42 g
9.87 g
Węglowodany przyswajalne
6.56 g
8.73 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
1.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(133g)
Tłuszcz
7.52 g
10.01 g
Tłuszcze nasycone
2.69 g
3.58 g
Tłuszcze nienasycone
4.83 g
6.42 g
Tłuszcze jednonasycone
3.92 g
5.21 g
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
1.21 g
Cholesterol
50.38 mg
67.00 mg

Witaminy w przepisie na schab ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(133g)
Witamina A
3.91 µg (mcg)
5.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.59 mg
0.79 mg
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina C
0.61 mg
0.81 mg
Witamina D
0.30 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Retinol
0.75 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Tiamina
0.51 mg
0.68 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.22 mg
Niacyna
6.16 mg
8.19 mg
Foliany
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
64.29 µg (mcg)
85.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na schab ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(133g)
Sód
36.59 mg
48.66 mg
Potas
350.85 mg
466.63 mg
Wapń
10.02 mg
13.33 mg
Fosfor
177.37 mg
235.90 mg
Magnez
23.83 mg
31.70 mg
Żelazo
0.62 mg
0.83 mg
Cynk
1.22 mg
1.62 mg
Miedź
0.09 mg
0.11 mg
Mangan
0.03 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu ze śliwkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie ze śliwkami

Lista alergenów dla schabu ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na schab ze śliwkami

Cena przygotowania schabu ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
58.00
Jak oceniasz przepis na schab ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.8% osób