Makaron ze szpinakiem i serem feta

Opublikowano: 28.03.2021 r., 12:34 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta. Boczek, czosnek, cebulka, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, szpinak i ser feta – coś wspaniałego.
Przygotowanie 30 min
500 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Suszone pomidory (70 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Makaron świderki (120 g)
  • Ser Feta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta krok po kroku

Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na patelni. Jednocześnie wstaw makaron do ugotowania. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.

Gdy wytopi się tłuszcz dodaj do boczku przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Można dodać szczyptę soli. Smaż wszystko przez około 5 minut.

W tym czasie pokrój pomidorki na pół, a suszone pomidory w paski. Dodaj do boczku i warzyw. Smaż około 10 minut.

Po tym czasie dodaj świeży szpinak i duś całość do zmięknięcia liści - około 7 minut.

Ser pokrój w kostkę lub pokrusz.

Ugotowany makaron odcedź. Dodaj makaron do przygotowanych warzyw i dokładnie wymieszaj.

Nałóż porcję na talerzyk i posyp serem feta.

Jak oceniasz przepis na makaron ze szpinakiem i serem feta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat makaronu ze szpinakiem i serem feta

Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta. Gdy pierwszy raz miałam okazję spróbować tego przepisu byłam w szoku. W szoku pozytywnym. Te danie jest kompletnym strzałem w 10! Nie lubisz szpinaku? Założę się, że dzięki temu konkretnemu połączeniu oszalejesz i ten pomył będzie z Tobą do końca. Dodatki do makaronu pasują do siebie w 100 procentach. Boczek, czosnek, cebulka, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, szpinak i ser feta – coś wspaniałego.

Dzięki powyższym składnikom nie ma żadnej potrzeby przyprawiania tego dania. Oczywiście można doprawić wg gustu. Aromat suszonych pomidorów, boczku, czosnku i świeżego szpinaku zapewnia brak konieczności dodawania innych przypraw. Jest łatwym przepisem na obiad dla rodziny. Koniecznie spróbuj!

Alergeny w makaronie ze szpinakiem i serem feta

Lista alergenów dla makaronu ze szpinakiem i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze makaronu ze szpinakiem i serem feta

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
158.86
500.42
Białko (g)
8.96
28.22
Fenyloalanina (mg)
0.24
0.76
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
17.31
54.52
Węglowodany przyswajalne (g)
14.91
46.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.39
7.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
6.51
20.49
Tłuszcze nasycone (g)
3.40
10.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.10
9.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.18
6.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
2.92
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.69
62.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
171.39
539.89
Witamina B6 (mg)
0.25
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.36
Witamina C (mg)
15.12
47.62
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.19
Witamina E (mg)
0.10
0.33
Retinol (µg (mcg))
14.24
44.86
Tiamina (mg)
0.16
0.52
Ryboflawina (mg)
0.22
0.70
Niacyna (mg)
2.42
7.62
Foliany (µg (mcg))
75.93
239.19
Beta karoten (µg (mcg))
1878.02
5915.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
330.59
1041.36
Potas (mg)
572.06
1801.98
Wapń (mg)
101.40
319.40
Fosfor (mg)
150.36
473.64
Magnez (mg)
54.10
170.41
Żelazo (mg)
1.94
6.11
Cynk (mg)
1.17
3.70
Miedź (mg)
0.21
0.68
Mangan (mg)
0.58
1.83
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu ze szpinakiem i serem feta 48
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu ze szpinakiem i serem feta

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Suszone pomidory
70 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 70 g
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Makaron świderki
120 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 120 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
49.50