Kurczak z rożna

Opublikowano: 27.09.2022 r., 21:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kurczak z rożna
Kurczak z rożna
Z moim przepisem nie musisz już zamawiać kurczaka z rożna. W prosty sposób przygotujesz go w swoim domu.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 90 min
426 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kurczak cały (1500 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
majeranek, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, lodówka

Przepis na kurczak z rożna krok po kroku

Kurczaka dokładnie umyj i osusz.

Natrzyj oliwą z oliwek i przyprawami.

Odłóż kurczaka do lodówki na całą noc.

Upiecz kurczaka w piekarniku przez 1,5 godziny w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na kurczak z rożna
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka z rożna

Kurczak z rożna z piekarnika jako pomysł na zdrowy i dietetyczny obiad. Pierś z kurczaka należy do chudych gatunków mięs, a kurczak gotowany na parze będzie łatwostrawny i smaczny. Taki pomysł świetnie sprawdzi się do wszystkim znanej potrawki z białym sosem i gotowanymi warzywami, ale przepis na kurczaka z rożna możesz także wykorzystać do obiadu z gotowanym ryżem i groszkiem z marchewką.

Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a kurczak zawsze wychodzi pyszny w smaku, po prostu najlepszy. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości kurczaka w całości, dodatkowo oliwa z oliwek i przyprawy. Postaw na majeranek, tymianek i rozmaryn.

Zatem, jak zrobić kurczaka z rożna?

W pierwszej kolejności kurczaka dokładnie umyj i osusz. Natrzyj oliwą z oliwek i przyprawami. Odłóż kurczaka do lodówki na całą noc. Upiecz kurczaka w piekarniku przez 1,5 godziny w 180 stopniach.

Pamiętaj, aby piec kurczaka w zależności od jego masy ciała.

Tak przygotowane mięso możesz podawać na obiad z ulubionymi warzywami i dodatkami np. biały ryż lub kasza. Warto taką łatwostrawną wersję mięsa wykorzystać np. do sałatki. Wystarczy, że pokroisz ugotowaną pierś z kurczaka i dodasz ulubione warzywa i sałatę.

Każdy przepis z wykorzystaniem piersi gotowanej na parze będzie bardzo dobry.

Warto stawiać na takie dietetyczne przygotowanie nie tylko mięsa, ale i warzyw. Nie wszystko musimy smażyć na oleju, pomimo że tłuszcze są niezbędne w naszej prawidłowej zbilansowanej diecie. Warto dodawać je także na surowo, czyli np. po ugotowaniu na parze. Łyżeczka masła do groszku i marchewki lub na piersi z kurczaka będzie pasować idealnie a przy okazji ułatwimy wchłanianie witamina takich jak A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.

Skoro już wiesz, jak powstaje marynata do kurczaka i ile piec mięso, wypróbuj mój przepis i przekonaj się jak soczysty i smaczny jest kurczak przygotowany w ten sposób.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w kurczaku z rożna

Lista alergenów dla kurczaka z rożna przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kurczak z rożna

Wartości odżywcze kurczaka z rożna

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować indyka lub kaczkę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
213.35
426.71
Białko (g)
16.94
33.87
Fenyloalanina (mg)
0.69
1.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
15.61
31.23
Tłuszcze nasycone (g)
5.25
10.51
Tłuszcze nienasycone (g)
10.36
20.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.60
15.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.76
5.52
Cholesterol (mg)
107.42
214.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
8.71
17.42
Witamina B6 (mg)
0.51
1.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.48
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.19
Witamina E (mg)
1.08
2.17
Retinol (µg (mcg))
8.71
17.42
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.10
0.19
Niacyna (mg)
5.52
11.03
Foliany (µg (mcg))
6.77
13.55
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
81.35
162.71
Potas (mg)
181.00
362.00
Wapń (mg)
10.68
21.35
Fosfor (mg)
119.03
238.06
Magnez (mg)
15.48
30.97
Żelazo (mg)
0.46
0.93
Cynk (mg)
1.17
2.34
Miedź (mg)
0.03
0.06
Mangan (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka z rożna 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka z rożna

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kurczak cały
1500 g
17.00
Za 1800,0 g
Liczba opakowań 1
14.17
Za 1500 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
37.00