Dania obiadowe z owocami

dania obiadowe z owocami

Owoce nie są na tyle sycące i pożywne, aby mogły stanowić samodzielne danie na obiad, który musi być pożywny. Dlatego też łączy się owoce z węglowodanami, aby stworzyć przepisy na dania obiadowe z owocami. Smaczne potrawy owocowe na słodko są lubiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. W kuchni polskiej występują przepisy na pierogi z owocami, naleśniki z owocami, czy też knedle ze śliwkami. Kiedyś popularne były także zupy owocowe z makaronem na ciepło lub na zimno. W sezonie, gdy występują świeże owoce, robi się najczęściej pierogi lub naleśniki z truskawkami lub z jagodami.

Najciekawsze przepisy w temacie dania obiadowe z owocami

Przepisy w temacie dania obiadowe z owocami

Najciekawsze artykuły w temacie dania obiadowe z owocami

Dania obiadowe z owocami - zbiór pomysłów i przepisów na dania na słodko

Dania obiadowe z owocami na słodko kojarzą się każdemu z beztroskim dzieciństwem, gdyż dania te serwowane są najczęściej dzieciom. Dzieci uwielbiają dania na słodko, jak naleśniki czy placki. Dorośli również lubią zjeść czasami naleśniki z jabłkami, czy pierogi z jagodami. Niestety musimy się z nimi ograniczać, gdyż dania owocowe na słodko nie należą do potraw fit. W daniach obiadowych owoce łączone są z potrawami mącznymi lub ziemniaczanymi, które mogą być tuczące.

Ciekawe przepisy na obiad na słodko

Jakie mamy przepisy na dania obiadowe z owocami

Obiadowe dania na słodko są lubiane głównie przez dzieci. Nawet największy niejadek skusi się na słodkie dania obiadowe z owocami. Nawet dorośli, którzy wybierają raczej dania na słono, uważają dania owocowe za smaczne.

Jakie dania na obiad można zrobić z owocami:

  • zupy owocowe,
  • knedle z owocami,
  • pierogi z owocami,
  • naleśniki z owocami,
  • ryż z owocami,
  • dania z makaronem i owocami.

Czy dania obiadowe z owocami mogą być dietetyczne lub fit

Owoce jako samodzielne danie, na przykład sałatka owocowa czy też mus owocowy na ciepło, nie sprawdzają się jako danie obiadowe. Zawierają bardzo mało białka i węglowodanów, czyli budulca, którego potrzebuje organizm w połowie dnia. Owoce nie są na tyle sycące, aby się najeść. Dlatego też owoce jako samodzielne danie jada się na deser lub na drugie śniadanie, czy podwieczorek. Oznacza to, że owoce na obiad najczęściej łączy się z węglowodanami, czyli daniami mącznymi.

Potrawy mączne nie uchodzą za dania fit, gdyż zawierają dużo kalorii i są tuczące. Ponadto owoce zawierają dużo cukru i fermentują w jelitach, dlatego też przez wielu dietetyków nie są uważane za dania fit. Owoce występują jako dania dietetyczne w niektórych krótkotrwałych dietach odchudzających. Jada się wówczas często małe posiłki dietetyczne złożone z warzyw i owoców, tak aby dostarczyć organizmowi witaminy przy małej ilości kalorii, a jednocześnie zniwelować głód.

Owoce na obiad na zimno i na ciepło - najciekawsze potrawy

Zupy owocowe na obiad

Jeszcze w XX wieku popularne były zupy owocowe, jadane w sezonie wiosenno-letnim. Wtedy to dostępne były sezonowe owoce. Ponadto w naszym klimacie wiosną i latem organizm nie potrzebuje tak dużo kalorii jak jesienią i zimą. Dlatego też w sezonie letnim można było jeść lekkie zupy na słodko, podawane zazwyczaj na zimno. Potrawa ta była lubiana szczególnie przez dzieci.

Zupa na słodko podawana była zarówno na zimno jak i na ciepło. Składała się ona z gęstego kompotu z makaronem. Zupa owocowa mogła również przyjmować formę rodzaju chłodnika z owocami. Zupy owocowe robiono z truskawkami, śliwkami, malinami, jabłkami, rabarbarem, czy jagodami. Obecnie zupy owocowe odeszły nieco w zapomnienie. Zastąpiły je smoothie owocowe, które nie traktuje się jako zupy, lecz raczej jako przekąskę fit na śniadanie lub kolację.

Drugie dania obiadowe z owocami na słodko

Kuchnia polska zawiera bogactwo dań obiadowych na słodko, zaś wiele z nich zawiera owoce. Klasyczne, polskie pierogi występują także w wersji na słodko, nie tylko z serem, lecz także z owocami. Tradycyjnie pierogi owocowe robi się z truskawkami lub jagodami. Pojawiają się także wersje z wiśniami.

Klasyczną potrawą obiadową na ciepło są naleśniki, które w klasycznej kuchni polskiej występowały wyłącznie na słodko. Najbardziej popularne są naleśniki z serem lub z jabłkiem. Dzieci szczególnie uwielbiają smaczne naleśniki z truskawkami, jagodami, lub ze śliwkami. Zimą, kiedy nie ma owoców sezonowych, robi się naleśniki z dżemem owocowym lub z musem jabłkowym.

Popularnym daniem obiadowym, choć trudniejszym do zrobienia, są knedle tradycyjnie robione ze śliwkami. Knedle robi się z ciasta ziemniaczanego z mąką i jajkami. Śliwka oblepiona ciastem przyjmuje kształt kulki. Danie to wywodzi się z Austro-Węgier, gdzie stworzono przepisy na kulki z różnymi składnikami. W kuchni austriackiej robi się knedle z resztek wczorajszego chleba z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Knedle ziemniaczane ze śliwkami są bardzo popularne w krajach Europy środkowej i południowej.

Z owoców można również robić dania obiadowe na szybko. Najprostszym daniem, szybkim do zrobienia, jest ryż z owocami i ze śmietaną. Smaczne danie obiadowe, szczególnie dla dzieci, stanowi makaron z owocami i ze śmietaną.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto