Przepis na łazanki krok po kroku

Składniki
  • Kapusta kiszona 400 g
  • Boczek wędzony bez kości 40 g 4 plasterki
  • Kiełbasa podwawelska 200 g 2 kiełbasy
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Makaron bezjajeczny 250 g pół opakowania
  • Cebula 100 g 1 szt
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kapustę opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do garnka.

Zalej ją wodą, dodaj ziele angielskie i liść laurowy i gotuj przez 40 minut, aż do miękkości.

Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.

Po chwili dodaj pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę.

Smaż przez 6 minut.

Do zawartości patelni dodaj makaron i kapustę, dobrze wymieszaj.

Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Łazanki podane w eleganckiej miseczce, udekorowane natką pietruszki.
łazanki
Koszt przygotowania dania
10.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
536 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Łazanki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o łazankach

Łazanki to idealna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. To danie smakuje naprawdę wyśmienicie i będzie dobrym wyborem na sycący obiad czy kolację. Najlepiej podawać je same lub posypane koperkiem. To danie, które choć niezwykle łatwe to wcale nie jest nudne. Kapusta kiszona w takiej formie smakuje wspaniale i na pewno przypadnie do gustu wszystkim amatorom klasycznych polskich dań.

Przepis na łazanki z kapustą jest niezwykle prosty. Można je zrobić w kilkanaście minut i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem. To idealne danie dla początkujących kucharzy, ze względu na nieskomplikowane wykonanie i wspaniały smak, który jest efektem końcowym. Ponadto, to danie zawsze się udaje, dlatego nie trzeba się martwić, że coś pójdzie nie tak. Można wykorzystać je jako pomysł na ekspresowy awaryjny posiłek, gdy ma się tylko trochę czasu na wykonanie czegoś naprawdę pysznego.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić łazanki z kapustą, które będą naprawdę pyszne i łatwe, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dowiesz się z niego jak w krótkim czasie przygotować łazanki idealne, bardzo aromatyczne i dobre, pełne smaku wędzonego boczku i kiszonej kapusty. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Łazanki najlepiej smakują z kapustą kiszoną. Można je również przygotować z kapustą białą. Wtedy będą jednak nieco słodsze i łagodniejsze. To kiszona kapusta nadaje im wyjątkowego smaku i charakteru. W obu przypadkach przygotowanie jest tak samo łatwe. Najlepiej przygotować kapustę do łazanek wcześniej, dzięki temu zabiegowi całość będzie dużo szybsza.

Jeżeli szukasz inspiracji na to jak ugotować łazanki z kapustą, które będą naprawdę smaczne, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Łazanki z t tej receptury smakują idealnie, są lekko kwaśne i dość ostre. Całość dopełnia dodatek wędzonego boczku i kiełbasy. Makaron do łazanek najlepiej wybierać bardzo drobny. Idealnie sprawdzą się kwadraty, małe muszle czy kolanka. Dzięki czemu całość nie zostanie zdominowana przez słodki smak makaronu.

Ten prosty przepis na domowe łazanki skradnie serca wszystkich domowników.

Wartości odżywcze łazanek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (255g)
Energia (kalorie)
210.38 kcal
536.47 kcal
Białko
7.10 g
18.10 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w łazankach

Na 100g
Na porcję (255g)
Węglowodany
21.70 g
55.33 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.61 g
50.01 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (255g)
Tłuszcz
10.56 g
26.92 g
Tłuszcze nasycone
3.61 g
9.20 g
Tłuszcze nienasycone
6.95 g
17.72 g
Tłuszcze jednonasycone
5.19 g
13.25 g
Tłuszcze wielonasycone
1.75 g
4.47 g

Witaminy w przepisie na łazanki

Na 100g
Na porcję (255g)
Witamina B6
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
3.85 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łazanki

Na 100g
Na porcję (255g)
Sód
509.14 mg
1298.30 mg
Potas
197.78 mg
504.35 mg
Wapń
24.33 mg
62.05 mg
Fosfor
105.17 mg
268.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
23.03 mg
58.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.12 mg
2.85 mg
Cynk
0.81 mg
2.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łazankach

Lista alergenów dla łazanek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny

Cena przygotowania łazanek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
40 g
4 plasterki
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 40 g
Kiełbasa podwawelska
200 g
2 kiełbasy
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Makaron bezjajeczny
250 g
pół opakowania
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
43.50
Łączny koszt
10.00
Jak oceniasz przepis na łazanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób