Żeberka

Opublikowano: 09.04.2021 r., 21:38 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka z frytkami i sosami
Żeberka
Pyszne, chrupiące, pieczone żeberka w aromatycznej marynacie. Delikatne, rozpływające się ustach mięso. Obowiązkowe danie podczas każdego sezonu grillowego.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 60 min
904 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Żeberka wieprzowe (355 g)
  • Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (25 ml)
  • Musztarda (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na żeberka krok po kroku

W misce wymieszaj oliwę z musztardą i przyprawami.

W przygotowanej marynacie obtocz dokładnie mięso.

Zamarynowane mięso odstaw do lodówki na conajmniej godzinę.

Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową.

Piecz w piekarniku nagrzanych do 190 stopni ok. 40-60 min.

Po tym czasie odkryj żeberka i dopiekaj ok. 10 min z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na żeberka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat żeberek

Żeberka to chyba jedno z ulubionych dań wszystkich mięsożerców. Jednocześnie to klasyka kuchni amerykańskiej, ale również polskiej. Dobre, delikatne, łatwo odchodzące od kości mięso podane w sosie własnych z domowymi frytkami i sałatką coleslaw to posiłek, któremu ciężko się oprzeć. Wypróbuj nasz przepis na żeberka wieprzowe pieczone w piekarniku i z pewnością danie to zostanie w Twojej kuchni i Twoim domu na stałe. To idealny pomysł na obiad dla całej rodzinny lub wspólny posiłek z przyjaciółmi.

Jak zrobić żeberka w sosie? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać. Kluczem do tego, aby na obiad zaserwować pyszne żeberka jest marynata. Idealne składniki do przygotowania marynaty to musztarda (najlepiej sarepska lub dijon), dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin, majeranek, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona oraz rozmaryn. Opcjonalnie można dodać odrobinę prawdziwego, płynnego miodu i/lub dużo świeżo mielonego pieprzu czarnego lub ziołowego. Wszystkie składniki marynaty wystarczy dokładnie wymieszać i zalać nią mięso. Mięso obtoczone w marynacie i pozostałość zalewy następnie należy przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać niewielką ilością wody, przykryć szczelnie folią aluminiową i piec ok. godziny. Po upływie tego czasu, duszone żeberka najlepiej odkryć i podpiekać od górki ok. 10 min z każdej strony. Można też wrzucić je na rozgrzaną patelnię i podać żeberka smażone. Po zakończeniu pieczenia wystarczy wyłożyć na talerz, polać sosem z naczynia i podawać z dowolnymi dodatkami.

Skoro już wiesz jak zrobić marynowane żeberka w sosie własnym, czas zastanowić się nad dodatkami, które dopełnią całe dane. W tej roli świetnie sprawdzą się pieczone warzywa, które możesz piec razem z mięsem, w tej samej marynacie. Można wykorzystać na przykład cukinię, bakłażana, kolorowe papryki. Do żeberek idealnie pasują też domowe frytki z ziemniaków i sałatka coleslaw. Mięso możesz podawać także z ketchupem, sosem barbecue lub dipem jogurtowo-czosnkowym.

Alergeny w żeberkach

Lista alergenów dla żeberek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze żeberek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
226.04
904.15
Białko (g)
17.34
69.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
0.27
1.06
Węglowodany przyswajalne (g)
0.05
0.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.21
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
16.89
67.57
Tłuszcze nasycone (g)
8.36
33.45
Cholesterol (mg)
65.67
262.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
1.97
7.90
Witamina B6 (mg)
0.48
1.93
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
3.55
Witamina C (mg)
0.02
0.08
Witamina D (µg (mcg))
0.62
2.48
Witamina E (mg)
0.92
3.67
Retinol (µg (mcg))
1.77
7.10
Tiamina (mg)
0.35
1.39
Ryboflawina (mg)
0.23
0.90
Niacyna (mg)
2.76
11.05
Foliany (µg (mcg))
0.35
1.40
Beta karoten (µg (mcg))
1.55
6.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
111.04
444.15
Potas (mg)
289.79
1159.15
Wapń (mg)
22.74
90.95
Fosfor (mg)
176.69
706.75
Magnez (mg)
21.04
84.15
Żelazo (mg)
0.87
3.48
Cynk (mg)
2.50
10.00
Miedź (mg)
0.07
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
355 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
8.88
Za 355 g
Oliwa z oliwek
25 ml
2,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Musztarda
20 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
42.00