Żur
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Biała kiełbasa (400 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Seler korzeniowy - 1 mała sztuka (200 g)
- Pietruszka - 2 małe sztuki (200 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Jajko (5 szt.)
- Śmietana 18% (300 g)
- Zakwas na żurek (600 g)
Przepis na żur krok po kroku
W garnku umieść 5 litrów wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Boczek pokój w kostkę i podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Obierz warzywa korzeniowe i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy gotuj 20 minut na wolnym ogniu.
Następnie dodaj kiełbasę białą i gotuj 15 minut.
Kiełbasę wyjmij z zupy i pokrój na mniejsze kawałki, następnie włóż ją z powrotem do zupy.
Dodaj zakwas na żurek i gotuj 3-4 minuty.
Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki, dodaj do zupy wraz ze śmietaną kwaśną i wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
-
Żurek wielkanocny
-
Żur wielkanocny
-
Zakwas na żur
-
Żurek
-
Żurek na zakwasie
-
Żurek śląski
-
Żur na zakwasie
-
Żur w chlebie
-
Żur staropolski
-
Żurek na białej kiełbasie
-
Chleb do żurku
-
Żur śląski
-
Żur z białą kiełbasą
-
Żurek wegetariański
-
Żurek z białą kiełbasą
-
Zakwas do żurku
-
Żurek na maślance
-
Żurek z ziemniakami
-
Żur
Więcej informacji na temat żuru
Żur to doskonała propozycja na pyszną zupę nie tylko na święta. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak ugotować żur? Postawą zupy jest dobry zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu 5-6 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur jest prosty do przygotowania nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Sprawdzony przepis na pyszny żur przygotujesz z następujących produktów spożywczych: boczek wędzony, biała kiełbasa, ziemniaki, cebula, marchew, pietruszka, seler korzeń, jajka, śmietana kwaśna, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście zakwas na żur.
Jak ugotować żur wielkanocny? Na początek pokrój w kostkę cebulę i boczek. Na dno garnka wlej olej i podsmaż cebulę z boczkiem. Zalej ją trzema litrami wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotuj. W między czasie obierz marchew, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 25 minut. Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki. Kiełbasę białą umieść w zupie i gotuj 15 minut. Wyjmij ją i pokrój w mniejsze kawałki. Włóż z powrotem do zupy razem z jajkami. Dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ziemniaki zawarte w zupie są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga także pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom. Kiełbasa jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Podsumowując żur z białą kiełbasą to doskonała zupa na co dzień i na święta. Najlepszy żur przygotujesz z domowego zakwasu. Tradycyjny żur z jajkiem jest smaczny i zawiera wiele składników odżywczych.
Alergeny w żurze
Lista alergenów dla żuru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
Wartości odżywcze żuru
Żur jest zupą zawierającą dużo błonnika oraz wiele cennych składników mineralnych. Zakwas odpowiada za utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność zupy pomiń dodatek boczku.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.