Żurek

Opublikowano: 19.04.2021 r., 16:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurek podany w eleganckiej misce.
Żurek
Żurek to pyszna, aromatyczna zupa. Choć zwykle kojarzony jest ze świętami, to jednak świetnie sprawdzi się jako codzienny posiłek. Jest naprawdę łatwa i świetnie smakuje.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
1443 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Wędzone żeberka wieprzowe (500 g)
  • Kiełbasa polska 3 kiełbasy (300 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy 1 plaster (60 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (60 g)
  • Chrzan 1 łyżeczka (5 g)
  • Zakwas żytni 1 butelka (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na żurek krok po kroku

Do dużego garnka włóż żeberka i zalej 2 litrami wody. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 30 minut.

Do zupy dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotuj przez godzinę.

Do zupy dodaj majeranek, zakwas, 1 łyżeczkę chrzanu i śmietanę. Zupę dobrze wymieszaj. Podawaj z pokrojoną w plasterki kiełbasą.

Jak oceniasz przepis na żurek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat żurku

Żurek to przepyszna, tradycyjna zupa, która zachwyca wszystkich swoim wspaniałym aromatem i smakiem. Robi się ją naprawdę szybko i łatwo. Smakuje pysznie nie tylko podczas Wielkanocy, ale również na co dzień. Można ją podawać z kiełbasą i warzywami z wywaru lub klasycznie z ugotowanym na twardo jajkiem. To przepis na dobry żurek, który przypadnie do gustu nawet największym krytykom kulinarnym.

Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować żurek, który będzie niesamowicie aromatyczny i bardzo łatwy w wykonaniu, to to jest najlepszy przepis dla ciebie. Ta receptura na domowy, polski żur, sprawi, że domownicy pokochają tą cudowną zupę. Jest tak pyszny, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Żurek z kiełbasą będzie idealnym pomysłem na pyszny i pożywny obiad.

Składniki, używane do przygotowania zupy warto wybierać jak najlepszej jakości. Jeżeli chodzi o zakwas warto wybierać żytni, najlepiej ekologiczny. Dzięki temu zupa będzie smakować naprawdę fantastycznie. Dodatek ulubionej kiełbasy podkręci smak całego dania i nada mu głębokiego, wędzonego aromatu.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się jak zrobić żurek, który będzie zachwycał smakiem, gęstością i aromatem, a przy okazji jego wykonanie będzie naprawdę łatwe i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Żur z tego przepisu smakuje wybornie, a cały proces przygotowania jest banalnie prosty. Choć ta zupa nie jest zbyt trudna, to jednak jej charakterystyczny, dymny i głęboki smak ma wielu amatorów.

Jeżeli zależy Ci na tym, by zrobić kwaśny żurek, warto dodać do niego zakwasu. Zakwas można zrobić samemu, jednak to zabiera sporo czasu, wystarczy kupić gotowy z butelki, najlepiej taki, który ma jak najkrótszy skład.

Ten przepis jest naprawdę szybki, a całe przygotowanie zupy zabiera bardzo mało czasu.

Wyjątkowego smaku nadają tej potrawie odpowiednie przypraw. Ta zupa świetnie komponuje się z suszonym czosnkiem, majerankiem i chrzanem. Można użyć chrzanu w korzeniu i zetrzeć go bezpośrednio do zupy lub skorzystać z gotowej przyprawy w słoiczku. To wszystko sprawia, że zupa smakuje naprawdę wybornie.

Alergeny w żurku

Lista alergenów dla żurku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas żytni

Wartości odżywcze żurku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
222.08
1443.54
Białko (g)
9.98
64.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
21.95
142.70
Węglowodany przyswajalne (g)
20.81
135.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
7.43
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
10.17
66.08
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
42.09
Tłuszcze nienasycone (g)
3.69
23.99
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.39
15.56
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
8.43
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
1.27
8.23
Brak danych dla: kiełbasa polska, śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
33.00
214.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
50.32
327.07
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.54
29.53
Retinol (µg (mcg))
5.88
38.19
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.26
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.88
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.98
12.90
Brak danych dla: wędzone żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
533.32
3466.55
Wapń (mg)
50.25
326.61
Żelazo (mg)
1.51
9.80
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku

Koszt składników
118.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wędzone żeberka wieprzowe
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Kiełbasa polska
300 g
3 kiełbasy
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 300 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietana 18%
60 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 60 g
Chrzan
5 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 5 g
Zakwas żytni
500 g
1 butelka
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
54.00
Za 500 g
Koszt składników
118.70