Przepis na zakwas na żur krok po kroku

Składniki
  • Mąka żytnia typ 2000 100 g pół szklanki
  • Czosnek 40 g
Przyprawy
majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
słoik

Do słoika wlej 600 ml przegotowanej wody. Wsyp mąkę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i czosnek.

Słoik zakryj gazą i dostaw w ciemne miejsce na 5-6 dni.

Po tym czasie przechowuj zakwas na żur w lodówce.

Zakwas na żur znajduje się w słoiku. Obok słoika leży czosnek.
Zakwas na żur
Koszt przygotowania dania
2.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
824 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
73

Zakwas na żur - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zakwasie na żur

Zakwas na żur jest podstawą popularnego żuru, czyli zupy najczęściej podawanej na Wielkanoc. Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój tradycyjny żurek będzie najlepszej jakości wykonaj zakwas własnoręcznie w domu z dobrej jakości mąki żytniej pełnoziarnistej. Sprawdzony przepis na zakwas do żuru jest bardzo łatwy do przygotowania, nie musisz mieć praktycznie żadnego doświadczenia kulinarnego aby go wstawić.

Jak zrobić zakwas na żur? Do słoika wlej wodę przegotowaną, umieść w niej liść laurowy, ziele angielskie i ząbki czosnku, majeranek oraz mąkę żytnią razową. Wymieszaj dokładnie i wierzch zabezpiecz gazą, odstaw na 6-7 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie zakwas możesz przechowywać w lodówce lekko zakręcony pokrywką. Czas jego przechowywania to do 2 tygodni.

Najlepszy zakwas przygotujesz z mąki razowej, pełnoziarnista mąka żytnia to raz zmielone ziarno nie oczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci.

Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.

Majeranek użyty do przygotowania zakwasu ma wiele właściwości zdrowotnych. Między innymi wspomaga trawienie, maść majerankową stosuje się z leczeniu kataru. Oleje eteryczne zawarte w majeranku mają też działanie uspokajające.

Podsumowując zakwas na żur jest łatwy i szybki do przygotowania. Domowy zaczyn możesz przechowywać w lodówce. Już wiesz jak się robi zakwas na żur, więc śmiało możesz ugotować tradycyjny żurek w domu.

Wartości odżywcze zakwasu na żur

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
274.71 kcal
824.14 kcal
Białko
13.17 g
39.52 g

Węglowodany w zakwasie na żur

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
58.46 g
175.37 g
Węglowodany przyswajalne
40.86 g
122.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
17.60 g
52.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
1.73 g
5.19 g
Tłuszcze nasycone
0.70 g
2.11 g
Tłuszcze nienasycone
1.02 g
3.07 g
Tłuszcze jednonasycone
0.20 g
0.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
2.46 g

Witaminy w przepisie na zakwas na żur

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.67 mg
2.01 mg
Tiamina
0.29 mg
0.86 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.63 mg
Niacyna
3.25 mg
9.75 mg
Foliany
24.43 µg (mcg)
73.29 µg (mcg)
Beta karoten
6.43 µg (mcg)
19.29 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zakwas na żur

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
6.29 mg
18.86 mg
Potas
165.29 mg
495.86 mg
Wapń
78.14 mg
234.43 mg
Fosfor
400.14 mg
1200.43 mg
Magnez
121.43 mg
364.29 mg
Żelazo
4.04 mg
12.11 mg
Cynk
3.93 mg
11.79 mg
Miedź
0.49 mg
1.46 mg
Mangan
4.81 mg
14.42 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu na żur 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zakwasie na żur

Lista alergenów dla zakwasu na żur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. majeranek, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000

Cena przygotowania zakwasu na żur

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
100 g
pół szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Czosnek
40 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Liczba porcji:
Razem
7.00
Łączny koszt
2.80
Jak oceniasz przepis na zakwas na żur
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób