Przepis na żur śląski krok po kroku

Składniki
  • Zakwas na żurek 600 g
  • Marchewka 200 g 2 małe sztuki
  • Żeberka wieprzowe 400 g
  • Seler korzeniowy 200 g 1 mała sztuka
  • Ziemniaki średnie 300 g 3 średnie sztuki
  • Cebula 200 g 2 duże sztuki
  • Czosnek 50 g 5 większych ząbków
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Śmietana 18% 200 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Do garnka wlej 4 litry wody. Umieść w wodzie żeberka, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.

Obierz marchew i seler oraz ziemniaki pokrój w kostkę warzywa i dodaj do wywaru, gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz boczek. Dodaj do zupy. Dodaj zakwas na żurek i śmietanę.

Żurek podawaj z jajkami gotowanymi na twardo.

Żur śląski podanych w chlebku.
Żur śląski
Koszt przygotowania dania
38.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
294 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
55

Żur śląski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żurze śląskim

Żur śląski to doskonała propozycja na pyszną tradycyjną potrawą śląską. Żur to tradycyjna polska zupa podawana na śniadanie Wielkanocne. Jak ugotować żur śląski? Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur śląski jest prosty do przygotowania nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Pyszny żur przygotujesz z następujących produktów spożywczych: boczek wędzony, żeberka wieprzowe, ziemniaki, cebula, marchew, seler korzeń, jajka, śmietana kwaśna, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście zakwas na żur.

Jak ugotować żur śląski? Do garnka wlej 4 litry wody umieść w wodzie żeberka wieprzowe, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zagotuj, gotuj 30 minut na średnim gazie. W między czasie obierz marchew, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 20 minut. Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki. Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i boczek. Na patelnię wlej olej i podsmaż cebulę i czosnek z boczkiem, dodaj do zupy. Dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. .

Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ziemniaki zawarte w zupie są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga także pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując pyszny domowy żurek po śląsku jest dobrą propozycją na pożywny obiad. Żurek z jajkiem i z kiełbasą to tradycyjna potrawa na Wielkanoc. Najlepszy żurek na święta możesz zawekować i przechowywać z słoiku przez miesiąc.

Wartości odżywcze żuru śląskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (240g)
Energia (kalorie)
122.53 kcal
294.08 kcal
Białko
7.28 g
17.48 g

Węglowodany w żurze śląskim

Na 100g
Na porcję (240g)
Węglowodany
7.89 g
18.93 g
Brak danych dla: żeberka wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (240g)
Tłuszcz
6.79 g
16.31 g
Tłuszcze nasycone
3.75 g
9.00 g
Tłuszcze nienasycone
3.04 g
7.31 g
Tłuszcze wielonasycone
0.79 g
1.89 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żur śląski

Na 100g
Na porcję (240g)
Witamina B6
0.24 mg
0.58 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.34 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.23 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Niacyna
1.73 mg
4.14 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żur śląski

Na 100g
Na porcję (240g)
Sód
185.81 mg
445.94 mg
Potas
235.21 mg
564.51 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń
27.09 mg
65.00 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor
98.11 mg
235.46 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Magnez
14.11 mg
33.86 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
1.14 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk
0.89 mg
2.13 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.14 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru śląskiego 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurze śląskim

Lista alergenów dla żuru śląskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania żuru śląskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zakwas na żurek
600 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Żeberka wieprzowe
400 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 400 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ziemniaki średnie
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
5 większych ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
63.70
Łączny koszt
38.90
Jak oceniasz przepis na żur śląski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób