Żurek wegetariański

Opublikowano: 14.10.2021 r., 8:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurek wegetariański podany w białej miseczce, która stoi na błękitnym, drewnianym blacie.
Żurek wegetariański
Żurek wegetariański to lżejsza alternatywa tradycyjnego żuru na tłustym mięsie. Żur bez mięsa jest odpowiedni dla osób dbających o linię. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
251 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy - 1 średnia sztuka (250 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Zakwas na żurek (1000 g)
  • Śmietana 12% (300 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Jajko (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na żurek wegetariański krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Na dno garnka wlej olej i podsmaż cebulę. Zalej ją trzema litrami wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotuj.

W między czasie obierz marchew, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 25 minut.

Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.

Do garnka dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty.

Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz natką pietruszki.

Gotowy żurek podawaj z ugotowanym jajkiem.

Jak oceniasz przepis na żurek wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób

Więcej informacji na temat żurku wegetariańskiego

Żurek wegetariański to świetny zamiennik tradycyjnej zupy. Żurek wielkanocny bez mięsa jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny. Przepis na żurek wegetariański jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Produkty spożywcze potrzebne do przygotowania żurku to: zakwas na żur, marchew, ziemniaki, cebula, pietruszka, śmietana kwaśna, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie oraz jajka.

Jak zrobić żurek wegetariański? Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Na dno garnka wlej olej i podsmaż cebulę. Zalej ją trzema litrami wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotuj. W między czasie obierz marchew, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 25 minut. Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki. Dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz natką pietruszki.

Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ziemniaki zawarte w zupie są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga także pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom. Marchew jest popularnym warzywem korzeniowym, jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.

Podsumowując żurek wege na zakwasie to zdrowe danie zawierające cenne składniki mineralne. Żur bez mięsa możesz przygotować na co dzień lub na święta. Zupa z ziemniakami jest syta lecz zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjna wersja.

Alergeny w żurku wegetariańskim

Lista alergenów dla żurku wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze żurku wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Żurek wielkanocny to danie zawierające wiele cennych składników mineralnych. Żurek bez mięsa jest lżej strawny i zawiera dużo mniej kalorii. Zawartość błonnika sprawia, że jest równie syty co wersja z mięsem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
81.02
251.16
Białko (g)
2.57
7.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
9.22
28.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
4.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
3.80
11.78
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
3.90
Tłuszcze nienasycone (g)
2.54
7.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
55.93
173.38
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku wegetariańskiego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku wegetariańskiego

Koszt składników
48.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Seler korzeniowy
250 g
1 średnia sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Pietruszka
200 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Zakwas na żurek
1000 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 1000 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
48.40