Przepis na żurek wegetariański krok po kroku
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Seler korzeniowy 250 g 1 średnia sztuka
- Ziemniaki późne 400 g 4 średnie sztuki
- Pietruszka 200 g 1 duża sztuka
- Zakwas na żurek 1000 g
- Śmietana 12% 300 g
- Olej rzepakowy 50 ml
- Jajko 6 szt.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Na dno garnka wlej olej i podsmaż cebulę. Zalej ją trzema litrami wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotuj.
W między czasie obierz marchew, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 25 minut.
Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
Do garnka dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty.
Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz natką pietruszki.
Gotowy żurek podawaj z ugotowanym jajkiem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Żurek wegetariański - cechy przepisu
Więcej o żurku wegetariańskim
Żurek wegetariański to świetny zamiennik tradycyjnej zupy. Żurek wielkanocny bez mięsa jest dużo lżejszy i mniej kaloryczny. Przepis na żurek wegetariański jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go ugotować. Produkty spożywcze potrzebne do przygotowania żurku to: zakwas na żur, marchew, ziemniaki, cebula, pietruszka, śmietana kwaśna, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie oraz jajka.
Jak zrobić żurek wegetariański? Na początek cebulę obierz z łupiny i pokrój w kostkę. Na dno garnka wlej olej i podsmaż cebulę. Zalej ją trzema litrami wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego i zagotuj. W między czasie obierz marchew, pietruszkę, korzeń selera i ziemniaki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj 25 minut. Ugotuj jajka na twardo, pokrój w ćwiartki. Dodaj zakwas i gotuj jeszcze jakieś 3-4 minuty. Na koniec dodaj śmietanę kwaśną, dopraw solą, pieprzem i majerankiem oraz natką pietruszki.
Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ziemniaki zawarte w zupie są źródłem potasu i witaminy C oraz błonnika. Potas pozwala regulować pracę serca oraz obniżać ciśnienie krwi. Błonnik natomiast jest niezbędny do kontrolowania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wspomaga także pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom. Marchew jest popularnym warzywem korzeniowym, jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.
Podsumowując żurek wege na zakwasie to zdrowe danie zawierające cenne składniki mineralne. Żur bez mięsa możesz przygotować na co dzień lub na święta. Zupa z ziemniakami jest syta lecz zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjna wersja.
Wartości odżywcze żurku wegetariańskiego
Energia i białka
(310g)
Węglowodany w żurku wegetariańskim
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Składniki mineralne w przepisie na żurek wegetariański
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żurku wegetariańskim
Lista alergenów dla żurku wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko