Przepis na zakwas do żurku krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
słoiki

Przygotuj czysty słoik.

Do słoika wsyp mąkę i wlej 600 ml wody.

Wymieszaj składniki, aby powstała masa bez grudek.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.

Odstaw zakwas na 4-5 dni w ciemne miejsce o temperaturze około 20-22 stopnie.

Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką.

Po przygotowaniu zakwas przechowywać można w lodówce przez ponad 2 miesiące.

Zakwas na żurku podany w słoiku.
Zakwas na żurku
Koszt przygotowania dania
0.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2600 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
50

Zakwas do żurku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zakwasie do żurku

Zakwas na żurku to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy żur. Tradycyjna polska zupa podawana jest zazwyczaj na święta Wielkanocne. Sprawdzony przepis pozwoli przygotować Ci najlepszy żur, jaki kiedykolwiek jadłeś. Przepis na zakwas do żurku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zakwasu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka żytnia, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić zakwas do żurku? Przygotuj czysty słoik. Do słoika wsyp mąkę i wlej wodę. Wymieszaj składniki, aby powstała masa bez grudek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Odstaw zakwas na 4-5 dni w ciemne miejsce o temperaturze około 20-22 stopnie. Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką. Po przygotowaniu zakwas przechowywać można w lodówce przez ponad 2 miesiące.

Zakwas na żur to doskonałe źródło cennych witamin i składników mineralnych. Poprawia pracę układu trawiennego i pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Mąka żytnia jest wspaniałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik pozwala zachować prawidłową perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Mąka żytnia zawiera gluten, który jest białkiem zbożowym, na które niektóre osoby mają nietolerancję zwaną celiakią. Jeśli jesteś jedną z osób chorych na celiakię, przygotuj zakwas z mąki gryczanej.

Podsumowując mąka użyta do przygotowania zakwasu powinna być dobrej jakości. Najlepszy zakwas powinien mieć proporcje 3:1, gdzie 3 porcje to woda a jedna porcja to mąka. Zakwas jest dobry do spożycia kilka dni po przygotowaniu. W analogiczny sposób przygotujesz także zakwas do barszczu białego, należy jednak dodać do niego mąkę pszenną zamiast żytniej.

Wartości odżywcze zakwasu do żurku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(800g)
Energia (kalorie)
325.00 kcal
2600.00 kcal
Białko
15.90 g
127.20 g

Węglowodany w zakwasie do żurku

Na 100g
Na porcję
(800g)
Węglowodany
68.60 g
548.80 g
Węglowodany przyswajalne
44.80 g
358.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
23.80 g
190.40 g
Sacharoza (cukier)
1.80 g
14.40 g
Glukoza
0.22 g
1.76 g
Fruktoza
0.23 g
1.84 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(800g)
Tłuszcz
2.22 g
17.76 g
Tłuszcze nasycone
0.89 g
7.12 g
Tłuszcze nienasycone
1.33 g
10.64 g
Tłuszcze jednonasycone
0.28 g
2.24 g
Tłuszcze wielonasycone
1.05 g
8.40 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zakwas do żurku

Na 100g
Na porcję
(800g)
Witamina A
1.00 µg (mcg)
8.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.44 mg
3.52 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
2.56 mg
Ryboflawina
0.25 mg
2.00 mg
Niacyna
4.27 mg
34.16 mg
Foliany
33.00 µg (mcg)
264.00 µg (mcg)
Beta karoten
7.00 µg (mcg)
56.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zakwas do żurku

Na 100g
Na porcję
(800g)
Sód
2.00 mg
16.00 mg
Potas
71.00 mg
568.00 mg
Wapń
37.00 mg
296.00 mg
Fosfor
499.00 mg
3992.00 mg
Magnez
160.00 mg
1280.00 mg
Żelazo
4.97 mg
39.76 mg
Cynk
5.04 mg
40.32 mg
Miedź
0.56 mg
4.48 mg
Mangan
6.06 mg
48.48 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zakwasu do żurku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zakwasie do żurku

Lista alergenów dla zakwasu do żurku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000

Cena przygotowania zakwasu do żurku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
200 g
1 szklanka
4.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Koszt składników
4.00
Jak oceniasz przepis na zakwas do żurku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób