Przepis na żur w chlebie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia

W dużym garnku umieść boczek i kiełbasę. Całość gotuj przez 30 minut.

Do zupy wlej zakwas i dokładnie wymieszaj.

Do garnka wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i 2 łyżeczki chrzanu. Całość dokładnie wymieszaj.

Odrobinę zupy przelej do szklanki i wymieszaj z jogurtem greckim. Całość przelej do garnka z zupą i odczekaj do zagotowania.

Mąkę przesiej do dużej miski i wlej do niej 720 g wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie do masy dodaj odrobinę soli i drożdże. Zagnieć ciasto rękami i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto wyrób rękami i podziel je na 6 części. Każdą z części wyrób i zostaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 250 stopni i piecz bochenki 45 minut. Po tym czasie odetnij czubek każdego bochenka, a wnętrze wydrąż łyżką.

Do gotowych chlebków nalewaj ciepły żur.

Żur w chlebie podany z jajkiem i kiełbasą.
żur w chlebie
Koszt przygotowania dania
115.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1172 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Żur w chlebie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żurze w chlebie

Żur w chlebie jest nie tylko pyszny, ale również wspaniale się prezentuje. Będzie idealnym wyborem na święta, ze względu na ciekawe i apetyczne podanie. Wspaniale smakuje z dodatkiem gotowanego jajka, które dodatkowo zwiększa sytość całości. Ta zupa jest bardzo aromatyczna ze względu na duży udział mięsa. To idealna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych potraw.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żur w chlebie, który będzie nie tylko smaczny, ale również ciekawy i pięknie zaprezentuje się na stole, ten to strzał w dziesiątkę. Całość nie tylko zachwyca smakiem, ale również dekoracyjną formą podania. Sprawdzi się świetnie na wszelkiego rodzaju imprezy czy spotkania rodzinne. Jest również niezwykle sycący. W tej opcji nie potrzebuje dodatku ziemniaków, gdyż porcji węglowodanów dostarczy chleb, który jest jednocześnie naczyniem. To rozwiązanie w duchu "zero waste" i pozwala na bardziej ekologiczne biesiadowanie. Po skończeniu dania miskę można po prostu zjeść.

Żurek podawany w chlebie stanowi zawsze piękną dekorację stołu. Całość przykuwa wzrok wszystkich i wspaniale komponuje się zwłaszcza z wielkanocnymi dekoracjami. Chlebki można bez problemu kupić w większych sklepach, jednak najlepiej smakuje taki, upieczony własnoręcznie. Dzięki temu ma się pewność, że pieczywo jest świeże i delikatne. Z wydrążonych części można zrobić pyszny pudding chlebowy. Przepis na chlebki jest również niezwykle prosty, jednak należy pamiętać o konieczności przygotowania ich wcześniej. Ciasto potrzebuje sporo czasu, by dobrze wyrosnąć. Można też przygotować je w wolnej chwili, dużo wcześniej i zamrozić, a później tylko ponownie podpiec. To sprawia, że całość nie straci smaku czy faktury.

Tak przygotowany żurek jest niezwykle pyszny. Choć to świąteczny przepis, można przygotowywać go również na co dzień. Żur wielkanocny ma naprawdę wspaniały mocny smak. To idealna zupa na święta. Najlepiej komponuje się z białą kiełbasą, a także boczkiem wędzonym. Dobrze podawać ją również z jajkiem ugotowanym na twardo. To nie tylko piękna dekoracja, ale również wspaniały białkowy dodatek. Ten przepis na żur w chlebie jest niezwykle prosty i szybki.

Wartości odżywcze żuru w chlebie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(685g)
Energia (kalorie)
171.19 kcal
1172.62 kcal
Białko
5.78 g
39.59 g

Węglowodany w żurze w chlebie

Na 100g
Na porcję
(685g)
Węglowodany
26.24 g
179.77 g
Węglowodany przyswajalne
25.54 g
174.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
4.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(685g)
Tłuszcz
4.38 g
29.98 g
Tłuszcze nasycone
1.80 g
12.33 g
Tłuszcze nienasycone
2.58 g
17.66 g
Tłuszcze jednonasycone
1.67 g
11.47 g
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
6.19 g
Cholesterol
9.38 mg
64.27 mg

Witaminy w przepisie na żur w chlebie

Na 100g
Na porcję
(685g)
Witamina A
6.96 µg (mcg)
47.68 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.35 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Witamina C
1.79 mg
12.24 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Retinol
1.12 µg (mcg)
7.67 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
1.89 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
1.20 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
2.98 mg
20.44 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany
47.90 µg (mcg)
328.13 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Beta karoten
54.04 µg (mcg)
370.21 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żur w chlebie

Na 100g
Na porcję
(685g)
Sód
349.29 mg
2392.66 mg
Potas
78.04 mg
534.55 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Wapń
19.92 mg
136.45 mg
Fosfor
54.44 mg
372.92 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Magnez
7.16 mg
49.02 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Żelazo
2.28 mg
15.61 mg
Cynk
0.42 mg
2.90 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.35 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru w chlebie 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurze w chlebie

Lista alergenów dla żuru w chlebie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas żytni
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania żuru w chlebie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Kiełbasa domowa
300 g
3 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Chrzan
20 g
2 łyzeczki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Zakwas żytni
500 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
54.00
Za 500 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
1000 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 1000 g
Drożdże suche
4 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 4 g
Koszt składników
128.50
Jak oceniasz przepis na żur w chlebie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób