Przepis na żur w chlebie krok po kroku
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Kiełbasa domowa 300 g 3 szt
- Chrzan 20 g 2 łyzeczki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 75 ml 3 łyżki
- Bulion warzywny 2000 ml
- Zakwas żytni 500 g
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1000 g
- Drożdże suche 4 g
W dużym garnku umieść boczek i kiełbasę. Całość gotuj przez 30 minut.
Do zupy wlej zakwas i dokładnie wymieszaj.
Do garnka wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i 2 łyżeczki chrzanu. Całość dokładnie wymieszaj.
Odrobinę zupy przelej do szklanki i wymieszaj z jogurtem greckim. Całość przelej do garnka z zupą i odczekaj do zagotowania.
Mąkę przesiej do dużej miski i wlej do niej 720 g wody. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie do masy dodaj odrobinę soli i drożdże. Zagnieć ciasto rękami i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyrób rękami i podziel je na 6 części. Każdą z części wyrób i zostaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 250 stopni i piecz bochenki 45 minut. Po tym czasie odetnij czubek każdego bochenka, a wnętrze wydrąż łyżką.
Do gotowych chlebków nalewaj ciepły żur.
Często zadawane pytania
-
Żur
-
Żurek wielkanocny
-
Żur wielkanocny
-
Zakwas na żur
-
Żurek
-
Żurek na zakwasie
-
Żurek śląski
-
Żur na zakwasie
-
Żur staropolski
-
Żurek na białej kiełbasie
-
Chleb do żurku
-
Żur śląski
-
Żur z białą kiełbasą
-
Żurek wegetariański
-
Żurek z białą kiełbasą
-
Żurek na maślance
-
Żur wielkanocny na zakwasie
-
Żur z grzybami
-
Żur

(liczba kalorii)
Żur w chlebie - cechy przepisu
Więcej o żurze w chlebie
Żur w chlebie jest nie tylko pyszny, ale również wspaniale się prezentuje. Będzie idealnym wyborem na święta, ze względu na ciekawe i apetyczne podanie. Wspaniale smakuje z dodatkiem gotowanego jajka, które dodatkowo zwiększa sytość całości. Ta zupa jest bardzo aromatyczna ze względu na duży udział mięsa. To idealna opcja dla wszystkich miłośników tradycyjnych potraw.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żur w chlebie, który będzie nie tylko smaczny, ale również ciekawy i pięknie zaprezentuje się na stole, ten to strzał w dziesiątkę. Całość nie tylko zachwyca smakiem, ale również dekoracyjną formą podania. Sprawdzi się świetnie na wszelkiego rodzaju imprezy czy spotkania rodzinne. Jest również niezwykle sycący. W tej opcji nie potrzebuje dodatku ziemniaków, gdyż porcji węglowodanów dostarczy chleb, który jest jednocześnie naczyniem. To rozwiązanie w duchu "zero waste" i pozwala na bardziej ekologiczne biesiadowanie. Po skończeniu dania miskę można po prostu zjeść.
Żurek podawany w chlebie stanowi zawsze piękną dekorację stołu. Całość przykuwa wzrok wszystkich i wspaniale komponuje się zwłaszcza z wielkanocnymi dekoracjami. Chlebki można bez problemu kupić w większych sklepach, jednak najlepiej smakuje taki, upieczony własnoręcznie. Dzięki temu ma się pewność, że pieczywo jest świeże i delikatne. Z wydrążonych części można zrobić pyszny pudding chlebowy. Przepis na chlebki jest również niezwykle prosty, jednak należy pamiętać o konieczności przygotowania ich wcześniej. Ciasto potrzebuje sporo czasu, by dobrze wyrosnąć. Można też przygotować je w wolnej chwili, dużo wcześniej i zamrozić, a później tylko ponownie podpiec. To sprawia, że całość nie straci smaku czy faktury.
Tak przygotowany żurek jest niezwykle pyszny. Choć to świąteczny przepis, można przygotowywać go również na co dzień. Żur wielkanocny ma naprawdę wspaniały mocny smak. To idealna zupa na święta. Najlepiej komponuje się z białą kiełbasą, a także boczkiem wędzonym. Dobrze podawać ją również z jajkiem ugotowanym na twardo. To nie tylko piękna dekoracja, ale również wspaniały białkowy dodatek. Ten przepis na żur w chlebie jest niezwykle prosty i szybki.
Wartości odżywcze żuru w chlebie
Energia i białka
(685g)
Węglowodany w żurze w chlebie
(685g)
Tłuszcze
(685g)
Witaminy w przepisie na żur w chlebie
(685g)
Składniki mineralne w przepisie na żur w chlebie
(685g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żurze w chlebie
Lista alergenów dla żuru w chlebie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas żytni
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)