Przepis na żurek z białą kiełbasą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do dużego garnka włóż obrane warzywa, a także kiełbasę.

Całość zalej 2 litrami wody, dodaj sól, pieprz i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Dodaj zakwas i gotuj kolejne 15 minut.

Z zupy wyłów warzywa.

Dodaj chrzan i majeranek.

Całość gotuj jeszcze przez 5 minut.

Żurek z białą kiełbasą podany w miseczkach z jajkiem.
żurek z białą kiełbasą
Koszt przygotowania dania
18.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
472 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Żurek z białą kiełbasą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żurku z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą będzie wspaniałą opcją dla wszystkich osób, które kochają tradycyjną kuchnię polską. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo aromatyczna. Ta wersja jest jedną z tradycyjnych, z dodatkiem białej, wyrazistej kiełbasy oraz sporej ilości majeranku. Jej zapach unosi się w powietrzu podczas przygotowania i zostaje naprawdę na długo.

Przepis na żurek z białą kiełbasą to najprostszy sposób na klasyczną zupę, która od dawna gości na polskich stołach. Tradycyjnie żur był zupą niezwykle kwaśną, gotowaną na mięsnym wywarze, z dodatkiem mąki. Jej podstawą jest mąka żytnia, z której dawniej robiło się domowy zakwas, obecnie używa się raczej gotowych sklepowych produktów. Nie trzeba się ich obawiać, gdyż zwykle mają naprawdę dobry skład i brak w nich sztucznych wzmacniaczy smaku, koloru czy konserwantów. Można oczywiście posłużyć się również domowym zakwasem, jednak jego stworzenie jest dość czasochłonne i długotrwałe. Zupa ta zwykle podawana jest z mięsnym dodatkiem, w tym wypadku jest to biała kiełbasa. Takie połączenie sprawdza się idealnie na święta i właśnie wtedy najczęściej się ją przygotowuje w takiej formie. Biała kiełbasa nadaje jej specyficznego, bardzo mięsnego smaku, dzięki czemu całość jest bardziej smakowita. Zupę można też podawać z jajkiem, należy ugotować je na twardo w osobnym garnku, można też, choć jest to sposób raczej mniej popularny usmażyć jajko sadzone, które również wspaniale komponuje się z zupą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek z białą kiełbasą na Wielkanoc, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość ma niezwykle głęboki aromat, a jej stworzenie jest bardzo proste. Należy zacząć tradycyjnie od mięsnego wywaru, w tym wypadku gotowanego z dodatkiem warzyw, dla większej wartości smakowej, ale również zdrowotnej tej zupy. Ten sprawdzony przepis jest idealną propozycją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne smaki. Należy zaopatrzyć się jedynie w dobry żytni zakwas, by powstała ta wspaniała i prosta zupa. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować żurek z białą kiełbasą, który będzie pełen smaku i aromatu, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę.

Wartości odżywcze żurku z białą kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
Białko
5.26 g
21.03 g

Węglowodany w żurku z białą kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
6.42 g
25.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
5.34 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
7.78 g
31.11 g
Tłuszcze nasycone
3.30 g
13.22 g
Tłuszcze nienasycone
4.47 g
17.89 g

Składniki mineralne w przepisie na żurek z białą kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
190.93 mg
763.73 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku z białą kiełbasą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurku z białą kiełbasą

Lista alergenów dla żurku z białą kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek

Cena przygotowania żurku z białą kiełbasą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Biała kiełbasa
400 g
4 szt
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.14
Za 400 g
Zakwas na żurek
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Chrzan
15 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 15 g
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na żurek z białą kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób