Żurek z ziemniakami

Opublikowano: 29.06.2023 r., 13:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurek z ziemniakami ozdobiony jajkiem i świeżymi ziołami.
Żurek z ziemniakami
Żurek z ziemniakami to pyszna zupa, która na pewno sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Jest smaczny, bardzo aromatyczny i niezwykle sycący.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
952 kcal
Kcal w porcji
520 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Zakwas na żurek (500 g)
  • Kości wołowe wędzone (150 g)
  • Kiełbasa podwawelska (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na żurek z ziemniakami krok po kroku

Nalej 3 l wody do garnka, wrzuć kość oraz liście laurowe i ziele angielskie.

Gotuj na małym ogniu.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wywaru.

Kiełbasę, boczek i cebulkę pokrój drobno i podsmaż na łyżce oliwy.

Dodaj również przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Gdy całość się zarumieni, wrzuć je do garnka.

Po zagotowaniu wywaru dodaj zakwas.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gotuj na małej mocy przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na żurek z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,3% osób

Więcej informacji na temat żurku z ziemniakami

Żurek z ziemniakami to pyszna zupa, która na pewno sprawdzi się na co dzień, ale również od święta. Jest smaczny, bardzo aromatyczny i niezwykle sycący.

Przepis na żurek z ziemniakami to świetny pomysł na pyszny obiad. Ta zupa nie potrzebuje wielu dodatków, jednak możesz podawać ją z jajkiem. Z przepisu dowiesz się jak ugotować jedną z najbardziej znanych polskich zup. Najlepiej ugotować tę zupę na zakwasie. To zupa aromatyczna, która wspaniale sprawdzi się na święta dla całej rodziny. Tradycyjnie żur był zupą niezwykle kwaśną, gotowaną na mięsnym wywarze, z dodatkiem mąki. Jej podstawą jest mąka żytnia, z której dawniej robiło się domowy zakwas, obecnie używa się raczej gotowych sklepowych produktów. Nie trzeba się ich obawiać, gdyż zwykle mają naprawdę dobry skład i brak w nich sztucznych wzmacniaczy smaku, koloru czy konserwantów. Można oczywiście posłużyć się również domowym zakwasem, jednak jego stworzenie jest dość czasochłonne i długotrwałe. Zupa ta zwykle podawana jest z mięsnym dodatkiem, w tym wypadku jest to kiełbasa. Takie połączenie sprawdza się idealnie na święta i właśnie wtedy najczęściej się ją przygotowuje w takiej formie. Jednak nie musi tak być. Możesz wykorzystać żurek również na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek z ziemniakami, by był smaczny, domowy i dobry nawet dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest pyszna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Dlatego będzie wspaniałym wyborem na obiad dla całej rodziny. W dodatku do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Zupę można też podawać z jajkiem, należy ugotować je na twardo w osobnym garnku, można też, choć jest to sposób raczej mniej popularny usmażyć jajko sadzone, które również wspaniale komponuje się z zupą. Należy zacząć tradycyjnie od mięsnego wywaru, w tym wypadku gotowanego z dodatkiem przypraw, dla większej wartości smakowej, ale również zdrowotnej tej zupy. Ten sprawdzony przepis jest idealną propozycją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne smaki. Należy zaopatrzyć się jedynie w dobry żytni zakwas, by powstała ta wspaniała i prosta zupa.

Alergeny w żurku z ziemniakami

Lista alergenów dla żurku z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek

Wartości odżywcze żurku z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(520g)
Energia (kcal)
183.12
952.24
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Białko (g)
8.27
43.02
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(520g)
Węglowodany (g)
7.93
41.25
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
4.75
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(520g)
Tłuszcz (g)
13.00
67.60
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
4.99
25.96
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
8.01
41.64
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(520g)
Sód (mg)
480.23
2497.21
Brak danych dla: kości wołowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku z ziemniakami 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku z ziemniakami

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zakwas na żurek
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Kości wołowe
150 g
wędzone
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Kiełbasa podwawelska
500 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
71.50