Żur na zakwasie
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Kiełbasa śląska - 3 szt (300 g)
- Chrzan - 2 łyżeczki (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (75 ml)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Zakwas żytni (500 g)
Przepis na żur na zakwasie krok po kroku
W dużym garnku umieść boczek i kiełbasę. Całość gotuj przez 30 minut.
Do zupy wlej zakwas i dokładnie wymieszaj.
Do garnka wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i 2 łyżeczki chrzanu. Całość dokładnie wymieszaj.
Odrobinę zupy przelej do szklanki i wymieszaj z jogurtem greckim.
Całość przelej do garnka z zupą i odczekaj do zagotowania.
Więcej informacji na temat żuru na zakwasie
Żur na zakwasie to pyszna zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To świetna opcja dla miłośników tradycyjnych posiłków. Wywar na którym gotuje się zupę jest bardzo mięsny, dlatego na pewno będą nim zachwyceni wszyscy, którzy uwielbiają takie dania. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, a smakuje obłędnie. Najlepiej podawać zupę z ugotowanym jajkiem i osobno przyszykowanymi ziemniakami z wody.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić żur na zakwasie, by był pyszny, sycący i odpowiednio kwaśny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest pełna smaku i aromatu, dzięki dodatkowi boczku wędzonego i kiełbasy białej. Najlepiej do tego zupy wybrać właśnie białą kiełbasę, która podczas gotowania wywaru stanie się pyszna i zachwyci smakiem. Zupę najlepiej podawać później właśnie z jej dodatkiem. Choć biała kiełbasa kojarzy się głównie z Wielkanocą, to można ją dostać bez problemu również w inne dni, dzięki czemu tak przygotowana zupa sprawdzi się również na co dzień.
Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować żur na zakwasie, który zachwyci smakiem, ta receptura sprawdzi się idealnie. Jest tak dobry, że może być podawany również na święta.
Ten wielkanocny żurek może gościć na stole również na co dzień. To zupa niezwykle pożywna, pełna smaku, ale również wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Do jej przyrządzenia używa się sporo mięsa. Choć w tej wersji bulion jest gotowany na boczku wędzony, to równie dobrze można go podsmażyć wcześniej na patelni i dodać do zupy, dzięki temu będzie nawet bardziej aromatyczny.
Ten przepis na żur na zakwasie jest niezwykle łatwy, dzięki czemu świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Jego przyrządzenie zajmuje niezwykle mało czasu ze względu na dodatek gotowego bulionu. Można zupę ugotować również na własnym wywarze. W obu przypadkach żur wychodzi po prostu pyszny i pełen smaku. To dobry pomysł na zupę dla całej rodziny. Żurek z na zakwasie z kiełbasą jest nie tylko smaczny, ale również bardzo pożywny, idealnie sprawdzi się w każdej diecie. Najlepiej podawać go z jajkiem, dzięki czemu syci na dłużej.
Alergeny w żurze na zakwasie
Lista alergenów dla żuru na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas żytni
Wartości odżywcze żuru na zakwasie
To zupa zdrowa, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(388g)
Węglowodany
(388g)
Tłuszcze
(388g)
Witaminy
(388g)
Składniki mineralne
(388g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.