Przepis na żur na zakwasie krok po kroku

Składniki
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Kiełbasa śląska 300 g 3 szt
  • Chrzan 20 g 2 łyżeczki
  • Czosnek 10 g 2 ząbki
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 75 ml 3 łyżki
  • bulion warzywny 2000 ml
  • Zakwas żytni 500 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, szklanka

W dużym garnku umieść boczek i kiełbasę. Całość gotuj przez 30 minut.

Do zupy wlej zakwas i dokładnie wymieszaj.

Do garnka wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i 2 łyżeczki chrzanu. Całość dokładnie wymieszaj.

Odrobinę zupy przelej do szklanki i wymieszaj z jogurtem greckim.

Całość przelej do garnka z zupą i odczekaj do zagotowania.

Żur na zakwasie podany w eleganckiej miseczce.
żur na zakwasie
Koszt przygotowania dania
114.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
26

Żur na zakwasie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żurze na zakwasie

Żur na zakwasie to pyszna zupa, która zachwyca swoim smakiem i aromatem. To świetna opcja dla miłośników tradycyjnych posiłków. Wywar na którym gotuje się zupę jest bardzo mięsny, dlatego na pewno będą nim zachwyceni wszyscy, którzy uwielbiają takie dania. Całość zabiera niezbyt dużo czasu, a smakuje obłędnie. Najlepiej podawać zupę z ugotowanym jajkiem i osobno przyszykowanymi ziemniakami z wody.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić żur na zakwasie, by był pyszny, sycący i odpowiednio kwaśny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest pełna smaku i aromatu, dzięki dodatkowi boczku wędzonego i kiełbasy białej. Najlepiej do tego zupy wybrać właśnie białą kiełbasę, która podczas gotowania wywaru stanie się pyszna i zachwyci smakiem. Zupę najlepiej podawać później właśnie z jej dodatkiem. Choć biała kiełbasa kojarzy się głównie z Wielkanocą, to można ją dostać bez problemu również w inne dni, dzięki czemu tak przygotowana zupa sprawdzi się również na co dzień.

Jeżeli zastanawiasz się jak ugotować żur na zakwasie, który zachwyci smakiem, ta receptura sprawdzi się idealnie. Jest tak dobry, że może być podawany również na święta.

Ten wielkanocny żurek może gościć na stole również na co dzień. To zupa niezwykle pożywna, pełna smaku, ale również wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Do jej przyrządzenia używa się sporo mięsa. Choć w tej wersji bulion jest gotowany na boczku wędzony, to równie dobrze można go podsmażyć wcześniej na patelni i dodać do zupy, dzięki temu będzie nawet bardziej aromatyczny.

Ten przepis na żur na zakwasie jest niezwykle łatwy, dzięki czemu świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Jego przyrządzenie zajmuje niezwykle mało czasu ze względu na dodatek gotowego bulionu. Można zupę ugotować również na własnym wywarze. W obu przypadkach żur wychodzi po prostu pyszny i pełen smaku. To dobry pomysł na zupę dla całej rodziny. Żurek z na zakwasie z kiełbasą jest nie tylko smaczny, ale również bardzo pożywny, idealnie sprawdzi się w każdej diecie. Najlepiej podawać go z jajkiem, dzięki czemu syci na dłużej.

Wartości odżywcze żuru na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (388g)
Energia (kalorie)
109.53 kcal
424.99 kcal
Białko
4.96 g
19.23 g

Węglowodany w żurze na zakwasie

Na 100g
Na porcję (388g)
Węglowodany
9.55 g
37.04 g
Węglowodany przyswajalne
9.19 g
35.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (388g)
Tłuszcz
5.51 g
21.36 g
Tłuszcze nasycone
2.25 g
8.71 g
Tłuszcze nienasycone
3.26 g
12.65 g
Tłuszcze jednonasycone
2.19 g
8.49 g
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żur na zakwasie

Na 100g
Na porcję (388g)
Witamina B6
0.06 mg
0.21 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.34 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
6.64 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żur na zakwasie

Na 100g
Na porcję (388g)
Sód
461.53 mg
1790.73 mg
Potas
68.22 mg
264.70 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Wapń
21.81 mg
84.64 mg
Fosfor
43.85 mg
170.13 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Magnez
4.25 mg
16.48 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Żelazo
0.65 mg
2.54 mg
Cynk
0.35 mg
1.36 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.08 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu, zakwas żytni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru na zakwasie 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurze na zakwasie

Lista alergenów dla żuru na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas żytni

Cena przygotowania żuru na zakwasie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Kiełbasa śląska
300 g
3 szt
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Chrzan
20 g
2 łyżeczki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Zakwas żytni
500 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
54.00
Za 500 g
Liczba porcji:
Razem
128.70
Łączny koszt
114.92
Jak oceniasz przepis na żur na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób