Przepis na żur z białą kiełbasą krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Do garnka wlej 4 litry wody, dodaj do niej białą kiełbasę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj przez 25 minut na wolnym ogniu.

Obierz marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut. Pokrój cebulę , boczek i czosnek w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj do zupy.

Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki. Kiełbasę wyjmij z zupy i pokrój w mniejsze części. Dodaj do zupy jajka i kiełbasę.

Śmietanę i zakwas wymieszaj razem, dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem i majerankiem i zagotuj. Dodaj natkę pietruszki.

Żur z białą kiełbasą podane w białym, głębokim talerzu. Obok talerza leży metalowa łyżka.
Żur z białą kiełbasą
Koszt przygotowania dania
46.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
365 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
60

Żur z białą kiełbasą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żurze z białą kiełbasą

Żur z białą kiełbasą to wspaniały rozgrzewający i syty posiłek dla całej rodziny na obiad. Żur jest tradycyjną potrawą podawaną na Wielkanocnym stole. Jak ugotować żur z białą kiełbasą ? Postawą zupy jest zakwas przygotowany z mąki żytniej, czosnku, wody, liścia laurowego i ziela angielskiego. Taki zakwas musi stać w ciepłym miejscu około 4 dni aby nabrał odpowiednich właściwości i smaku. Możesz także kupić gotowy zakwas w sklepie, tylko koniecznie sprawdź jego skład. Ma być bez dodatku substancji konserwujących i zbędnych dodatków. Przepis na żur z białą kiełbasą jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia żuru z białą kiełbasą będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: biała kiełbasa, boczek wieprzowy, marchew, pietruszka korzeń, seler korzeń, cebula, czosnek, jajka, śmietana, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na żurek.

Jak zrobić żur z białą kiełbasą? Na początek do dużego garnka wlej wodę i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz białą kiełbasę, gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Następnie obierz marchew, seler, ziemniaki i pietruszkę i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Kiełbasę wyjmij z zupy pokrój w mniejsze kawałki, dodaj do zupy. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki, dodaj do zupy. Wymieszaj śmietanę z zakwasem i dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Kiełbasa wieprzowa jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo tłuszczu nasyconego więc jest wyrobem wysoko kalorycznym. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Warzywa korzeniowe takie jak marchew są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który pomaga regulować perystaltykę jelit i chroni przed występowaniem zaparć. Marchew zawiera także cenny beta karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A.

Podsumowując pyszny żur z białą kiełbasą jest najlepszy na chłodne dni. Żur wielkanocny idealnie nadaje się na święta oraz na co dzień. Zupę możesz zawekować i przechowywać przez około miesiąc.

Wartości odżywcze żuru z białą kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
146.35 kcal
365.89 kcal
Białko
7.27 g
18.18 g

Węglowodany w żurze z białą kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.86 g
17.14 g
Węglowodany przyswajalne
4.27 g
10.67 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
3.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.88 g
24.70 g
Tłuszcze nasycone
4.69 g
11.72 g
Tłuszcze nienasycone
5.19 g
12.98 g
Tłuszcze jednonasycone
3.85 g
9.62 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.29 g
3.22 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cholesterol
67.28 mg
168.21 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na żur z białą kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
98.81 µg (mcg)
247.04 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.39 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina C
5.27 mg
13.18 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
1.26 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E
0.50 mg
1.25 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Retinol
36.95 µg (mcg)
92.37 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.29 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.34 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Niacyna
2.11 mg
5.29 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Foliany
15.49 µg (mcg)
38.73 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Beta karoten
619.58 µg (mcg)
1548.95 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żur z białą kiełbasą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
246.62 mg
616.56 mg
Potas
222.08 mg
555.19 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń
29.56 mg
73.89 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor
106.21 mg
265.53 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Magnez
14.48 mg
36.19 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
1.82 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk
0.95 mg
2.37 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.15 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żuru z białą kiełbasą 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żurze z białą kiełbasą

Lista alergenów dla żuru z białą kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania żuru z białą kiełbasą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała kiełbasa
500 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.43
Za 500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Zakwas na żurek
600 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 600 g
Seler korzeniowy
200 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ziemniaki średnie
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Koszt składników
65.40
Jak oceniasz przepis na żur z białą kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób