Przepis na żurek śląski krok po kroku
- Bulion warzywny 2000 ml
- Wędzone żeberka wieprzowe 400 g
- Suszone grzyby 10 g 1 garść
- Ziemniaki średnie 500 g 7 średnich sztuk
- Boczek wędzony bez kości 200 g
- Biała kiełbasa 400 g
- Cebula 100 g 1 duża
- Czosnek 12 g 2 ząbki
- Zakwas żytni 500 g
- Jajko 13 szt.
Do bulionu warzywnego dodaj żeberka, suszone grzyby, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie i ząbki czosnku. Gotuj 1 godzinę.
Wyjmij żeberka z bulionu.
Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do bulionu razem z białą kiełbasą i gotuj 10 minut.
Na patelni podsmaż boczek pokrojony z kostkę z cebulą.
Do bulionu dodaj zakwas, 1,5 łyżeczki majeranku, lubczyk wedle uznania, podsmażony boczek z kiełbasą i gotuj 10 minut.
Jajka ugotuj na twardo.
Podawaj z ugotowanym jajkiem i/lub chlebem.
Często zadawane pytania
-
Żur
-
Żurek wielkanocny
-
Żur wielkanocny
-
Zakwas na żur
-
Żurek
-
Żurek na zakwasie
-
Żur na zakwasie
-
Żur w chlebie
-
Żur staropolski
-
Żurek na białej kiełbasie
-
Chleb do żurku
-
Żur śląski
-
Żur z białą kiełbasą
-
Żurek wegetariański
-
Żurek z białą kiełbasą
-
Żurek na maślance
-
Żur wielkanocny na zakwasie
-
Żur z grzybami
-
Żur

(liczba kalorii)
Żurek śląski - cechy przepisu
Więcej o żurku śląskim
Tradycyjny żurek śląsk to zupa przyrządzana na zakwasie żytnim. Jest zupełnie inna w smaku niż barszcz biały, różnią się także składniki, z których przygotowuje się te dania. Jednak każda wersja jest wyjątkowa i każda ma swoich zwolenników.
Przepis na żurek śląsk nie jest skomplikowany. Najważniejsze jest aby składniki użyte do przygotowania żurku były dobrej jakości. Przygotowywany jest z zakwasu żytniego, barszcz biały za to przygotowywany jest z zakwasu pszennego. Zakwas na żurek jest również mocniej przyprawiany. Barszcz biały można przygotować również na wodzie z ogórków kiszonych lub na wodzie z kapusty kiszonej, używa się ich zamiast zakwasu. Barszcz biały gotuje się na wodzie z kiełbasą wędzoną i ewentualnie boczkiem a żurek na wywarze warzywnym. Do żurku podaje się białą kiełbasę a do barszczu białego kiełbasę wędzoną. Barszcz biały przyprawiony jest jedynie cebulą, solą, pieprzem, czosnkiem oraz koprem, do żurku dodaj się jeszcze liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Obie zupy można podawać ze śmietaną. Tradycyjnie, żurek śląski nie jest świąteczną potrawą, podaje się go na co dzień. Prawdziwy, domowy żurek przygotowywany jest na wywarze mięsnym. Wywar możesz przygotować na kościach oraz na boczku aby nadać mu wędzonego smaku. Do żurku dodaje się również sporo przypraw, są to między innymi liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, cebula i pieprz. Barszcz biały zabiela się śmietaną, do żurku raczej się nie dodaje. Jednak sposób przyrządzenia tych potraw różni się w zależności od regionu ale także wpływ mają na to tradycje rodzinne. W niektórych źródłach podaje się, że staropolskie nazewnictwo tych dań było zupełnie inne. Według nich żur to jest gęsta zupa przygotowywana na zakwasie z mąki żytniej, owsianej lub gryczanej a żurek to dużo rzadsza zupa przygotowywana na zakwasie z mąki pszennej. Żur podawany był z wędzonymi wyrobami oraz z ziemniakami a żurek był mocno zabielany śmietaną i podawany z białą kiełbasą. Jak widać upływ czasu zmienił te dania i stworzył nowe tradycje. Jak ugotować i jak zrobić dobry żurek śląski dowiesz się z naszego dokładnego i sprawdzonego przepisu.
Wypróbuj dobry i prosty przepis na pyszny żurek śląski. Nie ograniczaj się z przygotowywaniem go tylko na Wielkanoc, w inne dni smakuje równie dobrze.
Wartości odżywcze żurku śląskiego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w żurku śląskim
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na żurek śląski
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na żurek śląski
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żurku śląskim
Lista alergenów dla żurku śląskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas żytni
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko