Zupa na obiad

zupa na obiad

Zupa na obiad - przepisy na zupy, które najczęściej gotuje się na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego. Zupa jest potocznie określana również mianem pierwszego dania, po którym serwowane są dania w innej formie. Jak można się domyślać, historia zupy jest bardzo długa. Według niektórych źródeł już człowiek pierwotny przygotowywał dania na bazie gotującej się wody. Ponadto zupa jest znana praktycznie w każdej kulturze. Właśnie z tego powodu różnią się one składem, sposobem przyprawiania, a także tego, z jakich okazjach są zjadane.

Zupa na obiad - ciekawe przepisy na smaczne i proste zupy

Zupa jest rodzajem posiłku, który wyjątkowo króluje w polskiej kuchni. Możemy znaleźć przepisy na zupy idealne na sezon letni, rozgrzewające, wegańskie, czy także takie, które stawiamy tradycyjnie na wigilijnym lub wielkanocnym stole. Warto zatem sprawdzić, jakie są proste przepisy na pyszne i szybkie zupy.

Zupa na obiad - dlaczego warto?

Chcąc się dowiedzieć, jak ugotować smaczne i ciekawe zupy, na pewno mamy pewne przesłanki do nauki przygotowywania tego typu potraw. Rzeczywiście zupy mają bardzo wiele zalet. Przede wszystkim są naprawdę pyszne. Odpowiednia kompozycja powoduje, że w każdej zupie jesteśmy w stanie podkreślić wyjątkowy smak. Każda z zup może być również przyprawiona niekoniecznie tradycyjnymi przyprawami, dlatego za każdym razem możemy tę samą zupę ugotować w nieco inny sposób.

Ponadto zupy są najczęściej bardzo tanie w porównaniu do innych składników. Dużą zaletą jest to, iż fajne zupy jesteśmy w stanie często przygotować na bazie sezonowych warzyw, a nawet owoców, które zbierzemy w swoim ogrodzie. Ponadto proste przepisy są szybkie w realizacji. Każda zupa na obiad rzeczywiście wymaga wcześniejszego przygotowania odpowiednich składników. Jednak później wszystkie wrzucamy do jednego garnka i po prostu gotujemy. Gotując dużą porcję zupy, będziemy mogli jej sporą część zawekować, dzięki czemu za jednym razem możemy ugotować obiad na kilka dni.

Jak zrobić najlepsze zupy ze szparagów?

Sezon na szparagi zaczyna się na przełomie wiosny i lata. Nie jest on zbyt długi, ale na pewno zalicza się do jednych z najbardziej intensywnych. Wtedy szparagi królują praktycznie w każdej restauracji. Dlatego właśnie warto dowiedzieć się, jak przygotować smaczne i bardzo fajne zupy ze szparagów. Takim przykładem jest zupa krem z tych warzyw.

Do przygotowania zupy krem, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki
  • 200 g ulubionej kiełbasy
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki siekanej świeżej koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół łyżeczki imbiru
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Chcąc się dowiedzieć, jak ugotować szybkie, ale jednocześnie naprawdę pyszne zupy krem ze szparagów, to na pewno warto wcześniej przygotować doskonały bulion warzywny. Jak wiadomo, właśnie bardzo dobry bulion jest podstawą większości zup. Jeżeli go jeszcze chcemy przygotować, to warto do gotujących się warzyw dodać jeszcze końcówki szparagów, które zawsze odkrawamy przed ich właściwym gotowaniem.

Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy najpierw przeciśnięty przez praskę czosnek, do którego dodajemy zaraz bardzo drobno posiekaną cebulę. Gdy tylko cebula się zeszkli, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. W zależności od jej rodzaju warto wcześniej obrać ją z flaczka, dzięki czemu jedzenie jej w zupie będzie o wiele przyjemniejsze. Do zarumienionej już kiełbasy dodajemy wcześniej przygotowane szparagi, które smażymy przez ok. 2 minuty. Do całości dodajemy pokrojone na drobno ziemniaki. Wszystko podsmażamy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

Pomysł na pyszne i ciekawe danie ze szparagów będzie wymagać od nas oczywiście ugotowania wszystkich składników w bulionie warzywnym. Dlatego wszystkie dotychczasowe składniki wrzucamy do garnka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy już wszystkie warzywa zmiękną, całość blendujemy bez kiełbasy, dodając sok z cytryny oraz posiekany koperek.

Jak ugotować szybkie smaczne zupy z dyni?

Na pewno już niejednokrotnie widziałeś różnego rodzaju przepisy na zupy z dyni. Jeżeli chcemy przygotować tanie i szybkie danie, to będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 500 g dyni
  • 500 g ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • Świeża natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • Sól i pieprz do smaku

Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić takie bardzo dobre jedzenie, które jednocześnie będzie dość tanie i szybkie w przygotowaniu, to na pewno doskonale sprawdzi się zupa dyniowa. Zaczynamy od dyni, którą wcześniej obieramy ze skóry, a następnie kroimy w kostkę. Oczywiście bierzemy do gotowania wyłącznie miąższ bez pestek. Dynię gotujemy we wcześniej przygotowanym bulionie. W tym czasie cebulę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.

W osobnym garnku gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy zmiękną, przekładamy je do garnka z dynią. Aby wydobyć z naszej zupy to, co najlepsze powinniśmy ją odpowiednio doprawić. W tym celu dolewamy do niej przecier pomidorowy oraz wrzucamy cebulę. Doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie ze sobą blendujemy. Następnie dokładamy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Taką zupę dyniową możemy serwować w bardzo ciekawy sposób, a mianowicie w wydrążonej wcześniej dyni. Ponadto możemy wykorzystać również pomysł na pyszne podanie zupy dyniowej z dodatkiem czosnkowych grzanek.

Jak zrobić bardzo dobre i tanie zupy?

Zupa na obiad bardzo często traktowana jest jako smaczne pierwsze danie. Nie musi ona być zatem ugotowana z bardzo drogich składników. Takim przykładem jest, chociażby zupa cebulowa w wersji po śląsku. Tym, czym wyróżnia się ten pomysł na zupę, jest przede wszystkim jej bardzo prosty skład, dzięki czemu możemy ją ugotować praktycznie z niczego. Aby przygotować najlepsze danie w wersji śląskiej, będziemy potrzebować następujące składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu
  • 4 duże cebule
  • 5 ziemniaków
  • Natka świeżej pietruszki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • Sól i pieprz do smaku

Cebulowa zupa na obiad wyróżnia się tym, iż takie danie jest bardzo dobre na jesienne oraz zimowe dni. Jak zrobić taką zupę? Przede wszystkim rozpoczynamy od tego, aby cebulę pokroić w tzw. piórka. Następnie smażymy ją tak długo, aż się zeszkli. Kolejnym krokiem jest przelanie bulionu lub rosołu do dużego garnka, do którego dodajemy podsmażoną cebulę, a także obrane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Całą zupę gotujemy, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Aby wydobyć z tej zupy to, co najlepsze, doprawiamy ją solą i pieprzem. Natomiast przed samym podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Tradycyjne przepisy na zupy - pomysły na smaczne i fajne zupy

Bardzo często zastanawiając się nad tym, jaki wykorzystać pomysł na tanie i jednocześnie bardzo dobre posiłki na obiady, warto zastanowić się nad różnymi zupami. W naszej polskiej kuchni znajdziemy przynajmniej kilka, a nawet kilkanaście doskonałych propozycji na fajne zupy. Oczywiście to, jak ugotować każdą z nich znajdziemy w różnych źródłach. Proste przepisy mogą różnić się między sobą na przykład nieco składem, jednak najczęściej konkretne zupy wyróżniają się charakterystycznym smakiem.

Przeglądając najlepsze przepisy na zupy, które występują tradycyjnie w polskiej kuchni, możemy natrafić przede wszystkim na:

  • Rosół - najlepsze rosoły możemy ugotować, jeżeli zadbamy o odpowiednie porcje mięsa, a także dodatki. Im więcej będzie dodatków oraz przypraw, to tym bardziej nasza zupa będzie bardziej aromatyczna. Ciekawe przepisy na zupy najczęściej powstają właśnie na bazie rosołu.
  • Zupę pomidorową - jak zrobić zupę pomidorową? Najłatwiejszym sposobem podpowiadającym, jak ugotować pomidorówkę, jest dodanie do rosołu przecieru pomidorowego. Jednak najlepsze i naprawdę fajne zupy nam wyjdą, jeżeli w ich recepturze wykorzystamy świeże, sezonowe warzywa. Dlatego lepszy efekt uzyskamy, wcześniej przesmażając całe pomidory razem z kilkoma ząbkami czosnku.
  • Zupę ogórkową - jest to bardzo popularna zupa na obiad, która króluje przede wszystkim w sezonie jesiennym. Przygotowuje się ją na bazie kiszonych ogórków. Ciekawe i bardzo smaczne połączenie, które jest polecane, to gotowanie zupy ogórkowej na żeberkach.
  • Żurek - proste przepisy na żurek wielkanocny najczęściej uwzględniają wykorzystanie gotowych zup, które doprawiamy według własnego uznania. Jeżeli zastanawiamy się, jak ugotować tę tradycyjną zupę, to żurek przygotowuje się na bazie kwasu chlebowego, dzięki czemu uzyskujemy ten charakterystyczny smak.
  • Grochówkę - zupa grochowa jest jedną z najpopularniejszych zup, którą przygotowuje się szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Najczęściej gotuje sią na żeberkach lub boczku.
  • Zupę jarzynową - jeżeli szukamy tanie i ciekawe proste przepisy na to, jak ugotować pyszną zupę w wersji wersji wegańskiej, na pewno doskonale sprawdzi się zupa jarzynowa. Jak zrobić taką zupę? Przede wszystkim gotujemy wszystkie warzywa, które lubimy. Doskonale sprawdzą się na przykład warzywa sezonowe, które pozwolą na ciekawe smaki.
  • Barszcz czerwony - bardzo dobre przepisy na zupy są często wykorzystywane dopiero z okazji różnych świąt. Taką zupą jest oczywiście barszcz czerwony, którym najczęściej rozpoczynamy kolację wigilijną.
  • Zupę grzybową - jeżeli już przygotowujemy pyszne oraz fajne zupy na święta, to wśród nich znajduje się również zupa grzybowa. Najlepiej oczywiście smakuje, gdy ją przygotujemy z leśnych grzybów.

Wiedząc już, jak zrobić najlepsze zupy wykorzystując proste przepisy, na pewno z większą łatwością ułożymy nasze codzienne menu. Ponadto fajne zupy, które są nie tylko tanie i szybkie w przygotowaniu, ale również są bardzo bogate w ciekawe składniki, będą nam dostarczać bardzo dużą ilość różnych witamin i mikroelementów. Dlatego zastanawiając się nad tym, jak zrobić smaczne zupy wykorzystując proste przepisy, nie powinniśmy oszczędzać na zdrowych i ekologicznych warzywach.

Pomysł na pyszne zupy na obiad - podsumowanie

Jeżeli interesuje nas ciekawy pomysł na to, jak zrobić bardzo dobre danie, na pewno doskonale sprawdzi się zupa na obiad. Już wiemy, że są one nie tylko pyszne, ale jednocześnie bardzo dobre w określonym sezonie, szczególnie jeżeli mamy na myśli zupy rozgrzewające. Ponadto pomysł na każdą zupę możemy modyfikować według własnego uznania.

W końcu jeżeli ktoś bardziej lubi określone składniki, to może ich dodać do zupy nieco więcej. Lub też każda zupa na obiad, choć z pozoru jest taka sama, może być przyprawiona na wiele różnych sposobów. Takie smaczne danie możemy również serwować dzieciom, jeżeli chcemy w ich diecie dostarczyć jak najwięcej warzyw.

Zupa na obiad jako pomysł na pyszne danie. Zobacz, jak ugotować szybkie, tanie i bardzo dobre zupy na obiad, a także jak modyfikować proste przepisy pod swój gust.

Zupa na obiad - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto