Soki

Soki - rodzaje, przepisy, przygotowanie, przechowywanie, porady

Soki stanowią płynne składniki warzyw i owoców po odciśnięciu części stałych. Są one uważane za zdrowy składnik diety. Nie tylko są smaczne, lecz także dostarczają organizmowi wartości odżywczych, oczyszczają organizm i sprzyjają odchudzaniu. Na rynku dostępna jest bogata oferta soków z różnych warzyw i owoców. Jednak najbardziej wartościowe są soki, które możemy samodzielnie zrobić w domu, gdyż mamy wtedy pewność ich zawartości. Niektóre soki możemy zrobić ręcznie. Jednak w przypadku twardych warzyw i owoców, jak również warzyw liściastych i ziół, niezbędne będą takie urządzenia jak sokowirówka i wyciskarka.

Wyróżnione przepisy na soki

Pozostałe przepisy na soki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Soki - rodzaje, przepisy, przygotowanie, przechowywanie, porady

Smaczne i pożywne soki stanowią wspaniały napój nie tylko w czasie upalnych dni, lecz przez cały rok. Nie tylko świetnie smakują, orzeźwiają, lecz także dostarczają witamin i oczyszczają organizm. Soki z owoców i warzyw warto pić codziennie. Najbardziej zdrowe są jednak soki zrobione samodzielnie. Doradzamy jak w warunkach domowych wyciskać soki z warzyw i owoców. Objaśniamy jakie urządzenie będą potrzebne i które wybrać. Przedstawiamy proste i łatwe do wykonania przepisy na pyszne soki domowe.

Dlaczego pijemy soki owocowe i warzywne

Czy soki warzywne i owocowe są zdrowe

Soki stanowią płynny, niesfermentowany produkt uzyskany z owoców i warzyw poprzez usunięcie miazgi. W procesie technologicznym powstają soki z przecieru lub zagęszczonego soku poprzez dodanie wody. W sklepach dostępne są soki klarowne, soki naturalnie mętne oraz soki przecierowe. Zgodnie z przepisami krajowymi i unijnymi do soków nie wolno dodawać sztucznych barwników, słodzików, konserwantów i aromatów. Smak, kolor i zapach powinien pochodzić z warzyw i owoców, z których sok został zrobiony. Z niektórych owoców nie można zrobić soku pitnego, z powodu jego kwaśnego lub cierpkiego smaku. Dlatego też z tych owoców robione są nektary lub napoje.

Soki owocowe i warzywne uważane są za bardzo zdrowe, gdyż dostarczają organizmowi witamin i antyoksydantów. Właściwie każda dieta zbilansowana, czy będzie to dieta fit czy dieta owowegetariańska, zaleca picie soków, jako źródło witamin.

Soki dostarczają wartości odżywczych i składników mineralnych. Wpływają korzystnie na odporność organizmu, włosy, skórę i paznokcie oraz dodają energii. Soki są przede wszystkim smaczne. Doskonale gaszą pragnienie i orzeźwiają. Dlatego też może się zdarzyć, że będziemy pić zbyt dużą ilość soków, szczególnie dostępnych w sklepach. Soki należy pić z umiarem. Warto sięgnąć jednak po całe owoce, które zawierają również błonnik oraz składniki, których nie posiadają soki. Dieta zbilansowana czy też dieta owowegetariańska zalecają bardziej picie soków warzywnych lub owocowo warzywnych, gdyż soki owocowe zawierają również cukier.

Niestety soki, napoje i nektary dostępne w sklepach zawierają wiele sztucznych składników. Niektóre soki i napoje zawierają bardzo dużo cukru oraz konserwanty. Dlatego też lepszym rozwiązaniem jest wybór soków jednodniowych, które należy spożyć tego samego dnia. Jeszcze lepiej jest sporządzać soki samodzielnie, dzięki temu mamy pewność z czego sok został zrobiony i mamy gwarancję, że zawiera wartości odżywcze warzyw i owoców, z jakich został zrobiony.

Czym wyciskać soki - czym się różni sokowirówka i wyciskarka

O ile soki z owoców cytrusowych można wycisnąć nawet ręcznie, to do soków z innych owoców, a szczególnie twardych warzyw, potrzebujemy takich urządzeń jak sokowirówka czy wyciskarka do soków. Jeszcze w drugiej połowie XX wieku soki przygotowywane były wyłącznie dla dzieci. Aby przygotować sok należało utrzeć owoce lub warzywa na tarce, a następnie wycisnąć sok przez gazę. Było to zadanie bardzo pracochłonne, dlatego też decydowały się na nie tylko matki małych dzieci. Soki upowszechniły się dopiero wraz z pojawieniem się ogólnodostępnych i niedrogich sokowirówek.

Jeśli decydujemy się na robienie soków zastanawiamy się co bardziej sprawdzi się w gospodarstwie domowym, sokowirówka czy wyciskarka. Wyciskarka wolnoobrotowa uchodzi za urządzenie do robienia zdrowszych soków. Jest to także urządzenie wszechstronne, które ma możliwość wyciskania soków także z liści, ziół czy małych owoców. Jest to jednak urządzenie droższe.

Sokowirówka jest urządzeniem tańszym i mniej wszechstronnym. Urządzenie to służy przede wszystkim do wyciskania soku z twardych warzyw i owoców. Doskonale radzi sobie z sokiem z marchwi, buraków, jabłek, dyni, itd. Natomiast nie jest w stanie wycisnąć soku z miękkich warzyw i owoców oraz z liści. Do niedawna sokowirówka uchodziła za urządzenie trudne do używania i pracochłonne. Szczególnie czasochłonne było mycie sokowirówki, szczególnie jej części tnących. Nowoczesne modele są coraz bardziej przyjazne dla użytkownika i łatwe w utrzymaniu w czystości.

Sokowirówka produkuje sok klarowny, zaś jej odpadem jest duża ilość wytłoczyn, które nie są do końca wyciśnięte. Soki z sokowirówki mają mniej wartości odżywczych niż z wyciskarki wolnoobrotowej. Jej zaletą jest szybkość działania.

Wyciskarka wolnoobrotowa jest urządzeniem drogim. Soki powstają w wyniku wolnych obrotów wewnętrznego mechanizmu. Wyciskarka wolno miażdży owoce i warzywa, zaś sok przeciskany jest przez sito. Z wyciskarki otrzymamy bardziej mętny sok zawierający więcej wartości odżywczych. Działa ona wolniej i wbrew pozorom nie jest łatwiejsza do mycia. O ile sokowirówka działa bardzo szybko, to wyciskarka potrzebuje więcej czasu, aby wyprodukować sok. Ponadto warzywa i owoce do wyciśnięcia w wyciskarce muszą być wcześniej rozdrobnione.

Wyciskarka wolnoobrotowa przyda się szczególnie osobom, które lubią eksperymentować i przygotowywać różne rodzaje soków z różnych składników. Przy pomocy wyciskarki można wycisnąć sok z warzyw liściastych, na przykład z jarmużu, szpinaku, czy natki pietruszki. Wyciskarka poradzi sobie również z miękkimi owocami oraz ziołami. Dlatego też nadaje się do przygotowywania napojów z różnych warzyw i owoców, na przykład z dodatkiem jagód.

Urządzenie musi być dokładnie umyte po każdym użyciu, tak aby usunąć wszelkie resztki warzyw i owoców zanim nie zaschną. Jest to zadanie dość pracochłonne. Dlatego też, jeśli zamierzamy robić soki codziennie, może oznaczać to poświęcenie dużej ilości czasu. Najłatwiejsza do czyszczenia jest wyciskarka jednoślimakowa, która ma mało części. Natomiast sokowirówka posiada sito z małymi otworkami, które trzeba dokładnie wyczyścić. Podobnie wyciskarka dwuślimakowa ma bardzo złożoną budowę, a jej czyszczenie bywa skomplikowane.

Przepisy jak przygotować proste i smaczne soki

Jak przygotować świeże soki - proste przepisy

Mając sokowirówke lub wyciskarkę z łatwością przygotujemy smaczne soki z warzyw i owoców. Przepisy na soki zależą od urządzenia jakie posiadamy oraz od naszych upodobań. Wyciskarka pozwala na robienie soków praktycznie ze wszystkich warzyw i owoców. Ich skład zależy tylko od naszych upodobań smakowych. Warto przy tym eksperymentować, jakie połączenia smakowe najbardziej nam odpowiadają. Pomocna może być dieta zbilansowana czy dieta owowegetariańska, które podsuwają odpowiednie przepisy na zdrowe soki.

Najbardziej proste i zdrowe soki, które warto pić codziennie, obejmują soki owocowo-warzywne. Szczególnie polecane są soki z marchwi i buraka. Mając zaś wyciskarkę możemy zrobić sok z jarmużu, szpinaku, czy też dowolnych, wybranych składników.

Przepisy na zdrowe soki na zimę

Soki warzywne możemy tworzyć cały rok i dostarczać organizmowi cennych witamin. Natomiast soki z owoców sezonowych możemy robić tylko w sezonie, gdy owoce te dojrzewają. Dlatego też coraz bardziej popularne są przetwory z owoców na zimę. Z owoców robimy dżemy, powidła, konfitury, lecz także soki. Bardzo popularne są również soki pomidorowe.

Soki na zimę robimy między innymi z takich warzyw i owoców jak:

  • pomidory,
  • wiśnie,
  • maliny,
  • aronia,
  • jeżyny,
  • czarny bez.

Soki owocowe i warzywne na zimę robimy nieco inaczej niż do bezpośredniego spożycia. W zależności od przepisu owoce gotujemy z cukrem, a następnie przecieramy przez sito. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby sok zrobić przy pomocy wyciskarki, przelać do butelek i zapasteryzować. Do robienia soków na zime służy również sokownik, w którym sok powstaje na zasadzie działania pary wodnej.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto