Przepis na krokiety z kapustą i grzybami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, patelnia do naleśników, mikser, miska, miseczka

Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.

Grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw.

Z kapusty odlej płyn.

Kapustę pokrój i przełóż do garnka.

Zalej kapustę wodą do połowy. Dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około 20-30 minut aż będzie miękka.

Do kapusty dodaj pokrojone grzyby i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.

Zwiń krokiety.

Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.

Smaż na złoty kolor z każdej strony.

Krokiety z kapustą i grzybami podane na kwadratowym białym talerzu na białej podkładce ze sztućcami, barszczem czerwonym i świątecznymi ozdobami
Krokiety z kapustą i grzybami
Koszt przygotowania dania
12.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
235 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Krokiety z kapustą i grzybami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o krokietach z kapustą i grzybami

Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie i smażyli na głębokim tłuszczu, danie nazywało się rissoles. Pierwsze wzmianki o panierowanych w bułce tartej krokietach pochodzą z XVIII wieku z Francji. To właśnie od francuskiego croquer, które oznacza chrupać, pochodzi polska nazwa krokiety. Najbardziej popularne krokiety w Polsce to te z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Takie postne danie, w wielu domach przygotowuje się na kolację wigilijną. Można do nich podać barszcz czerwony lub podać same. Krokiety przygotować można również z farszem z mięsa, z kapusty słodkiej, z kapusty słodkiej i mięsa, ze szpinaku, z soczewicy, z ziemniaków, z pieczarkami i serem, z jajkiem, z ziemniakami, z soczewicą czy z warzywami. Ważną częścią tego dania są naleśniki. Muszą one być puszyste i delikatne a co najważniejsze odpowiedniej grubości. Za cienkie będą zbyt delikatne aby utrzymać farsz i mogą się rwać podczas smażenia, za grube będą dominowały swoim smakiem farsz.

Krokiety z kapustą i grzybami są pyszną odmianą tradycyjnych krokietów. Danie kuchni wegetariańskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Krokiety z kapustą i grzybami możesz także przygotować na święta, będę pewną odmianą od tradycyjnych potraw. Dobre krokiety charakteryzują się dobrze przyprawionym, wyrazistym, smacznym farszem oraz puszystymi, delikatnymi i odpowiednio grubymi naleśnikami.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Najwięcej czasu zajmuje smażenie naleśników. Aby przyspieszyć tą czynność możesz smażyć naleśniki na dwóch a nawet trzech patelniach. Kapusta z grzybami do krokietów musi być dobrze przyprawiona inaczej danie wyjdzie mdłe ponieważ naleśniki mają delikatny, subtelny smak i potrzebują wyrazistych dodatków. Ważnym etapem przygotowań jest gotowanie kapusty na krokiety, dzięki temu jest ona miękka i delikatna. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami serem dowiesz się z dokładnego przepisu.

Krokiety to wyśmienite danie tradycyjne, które możesz przygotować w różnych wersjach i wprowadzić różne modyfikacje przez co dostosujesz je do każdej diety. Ciasto na krokiety możesz przygotować z mąki gryczanej, orkiszowej czy ryżowej, bez lub z jajkami, a farsz może być mięsny, wegetariański lub wegański.

Wartości odżywcze krokietów z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
Białko
5.06 g
6.58 g

Węglowodany w krokietach z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
20.41 g
26.53 g
Węglowodany przyswajalne
18.67 g
24.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.74 g
2.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
8.64 g
11.23 g
Tłuszcze nasycone
1.37 g
1.78 g
Tłuszcze nienasycone
7.27 g
9.45 g
Tłuszcze jednonasycone
5.02 g
6.52 g
Tłuszcze wielonasycone
2.25 g
2.93 g
Cholesterol
57.30 mg
74.49 mg

Witaminy w przepisie na krokiety z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
34.62 µg (mcg)
45.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.12 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.32 mg
6.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
0.26 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
34.28 µg (mcg)
44.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.29 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.26 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.59 mg
2.07 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.03 µg (mcg)
71.53 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2.97 µg (mcg)
3.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krokiety z kapustą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
283.97 mg
369.16 mg
Potas
138.86 mg
180.52 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
50.78 mg
66.01 mg
Fosfor
77.67 mg
100.97 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.30 mg
17.29 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.39 mg
3.11 mg
Cynk
0.51 mg
0.66 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z kapustą i grzybami 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krokietach z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla krokietów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania krokietów z kapustą i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
270 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 270 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
10 g
1 garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Cebula
50 g
1 mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bułka tarta
54 g
1/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 54 g
Olej rzepakowy
96 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 96 ml
Koszt składników
35.60
Jak oceniasz przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób