Krokiety z kapustą i grzybami

Opublikowano: 26.04.2021 r., 20:18 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krokiety z kapustą i grzybami podane na kwadratowym białym talerzu na białej podkładce ze sztućcami, barszczem czerwonym i świątecznymi ozdobami
Krokiety z kapustą i grzybami
Wypróbuj najlepszy przepis na najsmaczniejsze krokiety z kapustą i grzybami. Farsz z kapusty i grzybów otulony, delikatnym, puszystym naleśnikiem w chrupiącej panierce.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
235 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (270 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 1,5% 1 szklanka (250 ml)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Suszone grzyby 1 garść (10 g)
  • Cebula 1 mała cebula (50 g)
  • Bułka tarta 1/4 szklanki (54 g)
  • Olej rzepakowy 8 łyżek (96 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, patelnia do naleśników, mikser, miska, miseczka

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami krok po kroku

Mąkę przesyp do miski, dodaj 3 jajka, mleko, szklankę wody i sporą szczyptę soli. Miksuj około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Smaż naleśniki na patelni bez tłuszczu lub delikatnie posmarowanej olejem. Z podanej porcji wyjdzie 12 naleśników.

Grzyby zalej wrzątkiem w miseczce i odstaw.

Z kapusty odlej płyn.

Kapustę pokrój i przełóż do garnka.

Zalej kapustę wodą do połowy. Dodaj liść laurowy, dwa ziela angielskie oraz szczyptę kminku. Duś pod przykryciem około 20-30 minut aż będzie miękka.

Do kapusty dodaj pokrojone grzyby i dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.

Zwiń krokiety.

Zwinięte krokiety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, soli i pieprzu a następnie w bułce tartej.

Smaż na złoty kolor z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat krokietów z kapustą i grzybami

Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie i smażyli na głębokim tłuszczu, danie nazywało się rissoles. Pierwsze wzmianki o panierowanych w bułce tartej krokietach pochodzą z XVIII wieku z Francji. To właśnie od francuskiego croquer, które oznacza chrupać, pochodzi polska nazwa krokiety. Najbardziej popularne krokiety w Polsce to te z farszem z kapusty kiszonej i grzybów. Takie postne danie, w wielu domach przygotowuje się na kolację wigilijną. Można do nich podać barszcz czerwony lub podać same. Krokiety przygotować można również z farszem z mięsa, z kapusty słodkiej, z kapusty słodkiej i mięsa, ze szpinaku, z soczewicy, z ziemniaków, z pieczarkami i serem, z jajkiem, z ziemniakami, z soczewicą czy z warzywami. Ważną częścią tego dania są naleśniki. Muszą one być puszyste i delikatne a co najważniejsze odpowiedniej grubości. Za cienkie będą zbyt delikatne aby utrzymać farsz i mogą się rwać podczas smażenia, za grube będą dominowały swoim smakiem farsz.

Krokiety z kapustą i grzybami są pyszną odmianą tradycyjnych krokietów. Danie kuchni wegetariańskiej, które idealnie sprawdzi się na obiad lub na kolację. Krokiety z kapustą i grzybami możesz także przygotować na święta, będę pewną odmianą od tradycyjnych potraw. Dobre krokiety charakteryzują się dobrze przyprawionym, wyrazistym, smacznym farszem oraz puszystymi, delikatnymi i odpowiednio grubymi naleśnikami.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami nie jest skomplikowany aczkolwiek wymaga odrobiny pracy. Najwięcej czasu zajmuje smażenie naleśników. Aby przyspieszyć tą czynność możesz smażyć naleśniki na dwóch a nawet trzech patelniach. Kapusta z grzybami do krokietów musi być dobrze przyprawiona inaczej danie wyjdzie mdłe ponieważ naleśniki mają delikatny, subtelny smak i potrzebują wyrazistych dodatków. Ważnym etapem przygotowań jest gotowanie kapusty na krokiety, dzięki temu jest ona miękka i delikatna. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami serem dowiesz się z dokładnego przepisu.

Krokiety to wyśmienite danie tradycyjne, które możesz przygotować w różnych wersjach i wprowadzić różne modyfikacje przez co dostosujesz je do każdej diety. Ciasto na krokiety możesz przygotować z mąki gryczanej, orkiszowej czy ryżowej, bez lub z jajkami, a farsz może być mięsny, wegetariański lub wegański.

Alergeny w krokietach z kapustą i grzybami

Lista alergenów dla krokietów z kapustą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Wartości odżywcze krokietów z kapustą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Krokiety to smaczne danie kuchni polskiej. Mimo, że są ciężkie i dość tłuste znajdzie się dla nich miejsce raz na jakiś czas w zrównoważonej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
181.21
235.57
Białko (g)
5.06
6.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
20.41
26.53
Węglowodany przyswajalne (g)
18.67
24.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
2.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
8.64
11.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.37
1.78
Tłuszcze nienasycone (g)
7.27
9.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.02
6.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.25
2.93
Cholesterol (mg)
57.30
74.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
34.62
45.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.33
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.32
6.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
0.64
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.26
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.28
44.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.26
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.59
2.07
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.03
71.53
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.97
3.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
283.97
369.16
Potas (mg)
138.86
180.52
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.78
66.01
Fosfor (mg)
77.67
100.97
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.30
17.29
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.39
3.11
Cynk (mg)
0.51
0.66
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: suszone grzyby, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krokietów z kapustą i grzybami 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krokietów z kapustą i grzybami

Koszt składników
35.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
270 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 270 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
10 g
1 garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Cebula
50 g
1 mała cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bułka tarta
54 g
1/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 54 g
Olej rzepakowy
96 ml
8 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.67
Za 96 ml
Koszt składników
35.60