Pierożki chińskie

Opublikowano: 04.03.2021 r., 11:25 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierożki chińskie podane na białym kamionkowym talerzu z sosem sojowym i cebulą dymką
Pierożki chińskie
Najlepszy przepis na delikatne chińskie pierożki. Swoim smakiem i aromatem zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Sprawdzą się również jak przystawka podczas romantycznej kolacji.
Przygotowanie 90 min
364 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 1 i 1/5 szklanki (150 g)
  • Mąka ryżowa 7 łyżek (50 g)
  • Udko kurczaka bez skóry 3 udka bez kości i skóry (300 g)
  • Jajko Jedno klasy M (1 szt.)
  • Szczypiorek łyżka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy, kurkuma, imbir świeży, papryczka chilli świeża
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze

Przepis na pierożki chińskie krok po kroku

Mąkę pszenną wsyp do miski, dodaj szczyptę kurkumy, łyżeczkę oleju mąkę ryżową, duża szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłej wody. Zagnieć i wyrabiaj ciasto około 5 minut. Ciasto po wyrobieniu ma być miękkie, elastyczne i nie kleić się do ręki. W trakcie wyrabiania możesz delikatnie podsypywać mąką pszenną Następnie odstaw żeby odpoczęło około 10 minut.

Aby przygotować wersję bezglutenową mąkę pszenną zastąp mąką ryżową.

Mięso z udek zmiel w młynku do mielenia, rozdrobnij w rozdrabniaczu lub posiekaj nożem. Przełóż do miski i dodaj łyżkę octu ryżowego, szczyptę kurkumy, jajko, posiekaną papryczkę chilli wedle uznania, starty imbir około 0,5 cm, drobno posiekany szczypiorek, dużą szczyptę pieprzu, szczyptę soli i łyżkę sosu sojowego. Całość dokładnie wymieszaj aby powstała jednolita masa.

Farsz warto odstawić na 15-20 minut aby wszystkie smaki się połączyły. W tym czasie nastaw wodę w garnku, nad którym będziesz parował pierożki.

Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich cienko rozwałkuj, na grubość około 1-2 mm. Podsypuj regularnie mąką aby ciasto nie przykleiło się do blatu. Szklanką lub innym naczyniem wytnij kółka. Możesz również nożem wyciąć kwadry 5x5 cm. Na środek ciasta połóż małą łyżeczkę ciasta i zlep. Możesz zebrać wszystkie boki ku górze, delikatnie obrócić pierożka (o około 45 stopni) i zlepić górę. Okrągłe możesz zlepić jak klasycznego pieroga. Trzecią techniką jest zlepienia kwadratowego ciasta na pół aby powstał trójkąt i zlepienie dwóch dolnych rogów razem, tak jak przy robieniu uszek.

Naczynie do gotowania na parze posmaruj delikatnie olejem. Połóż na nim pierożki, zachowując między nimi odległość aby się nie posklejały. Paruj około 15 minut, w zależności od grubości ciasta.

Jeśli nie masz naczynia do gotowania na parze użyj patelni. Na dno wylej łyżeczkę oleju, ułóż pierożki i całość podgrzej. Kiedy patelnia będzie ciepła dodaj wody tak żeby pokryła dno, przykryj pokrywką i gotuj aż cała woda wyparuje. Pierożki możesz już podawać lub jeszcze delikatnie podsmażyć zostawiając je na patelni do zrumieniania.

Jak oceniasz przepis na pierożki chińskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat pierożków chińskich

Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków dania głównego. Sprawdzą się również podczas romantycznej kolacji, przygotowując je na pewno zaimponujesz swojej drugiej połówce.

Pierożki chińskie są to pierogi z farszem gotowane na parze. Dzięki temu, ciasto zachowuje delikatność a farsz soczystość i aromat. Jak zrobić pierożki chińskie dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym krok po kroku opisane zostały wszystkie czynności.

Pierogi azjatyckie wyróżnia możliwość różnorodnego przygotowania. Ciasto na pierożki chińskie jest bardzo proste do zrobienia, składa się jedynie z wody, mąki, oleju i soli. Cały ich aromat pochodzi z farszu, który może być przygotowany z warzyw, wieprzowiny, drobiu lub ryb. W Azji popularne jest połączenie krewetek z wieprzowiną lub kurczakiem. W zależności od sposobu przygotowania oraz podania wyróżnia się pierożki wonton, pierożki hacao lub dim sum. Jednak wszystkie je łączy niezapomniany smak i aromat. Pierożki wonton najczęściej podawane są w zupie o tej samej nazwie. Jest to aromatyczny wywar mięsny, którym zalewa się, uprzednio ugotowane na parze pierogi. Pierożki hacao przygotowywane są głównie z ryb, krewetek oraz warzyw. Ciasto do przygotowania jest barwione aby uzyskać trzykolorowego pierożka. Dim sum są pierożkami, które swoim kształtem przypominają zapakowany prezent, brzegi ciasta zbierane są nad farszem, delikatnie obraca się całego pierożka i delikatnie zlepia górę. Dla wprawionych osób, trudnością nie będzie przygotowanie dim sum z charakterystyczną dziurką na górze. Nadzienie do tego rodzaju pierogów azjatyckich stanowi wieprzowina oraz krewetki.

Kuszą Cię pierożki chińskie jednak nie masz bambusowego naczynia do gotowania na parze? Nic straconego, pierożki można przygotować na klasycznym naczyniu do gotowania na parze lub na patelni. Niezależnie od techniki przygotowania będą wyśmienite i zasmakują każdemu.

Alergeny w pierożkach chińskich

Lista alergenów dla pierożków chińskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pierożków chińskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
208.51
364.89
Białko (g)
15.91
27.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
26.76
46.83
Węglowodany przyswajalne (g)
26.52
46.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
3.77
6.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.86
3.26
Tłuszcze nienasycone (g)
1.91
3.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
2.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
1.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.29
149.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
23.02
40.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.52
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.07
36.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.56
Ryboflawina (mg)
0.26
0.46
Niacyna (mg)
4.99
8.73
Foliany (µg (mcg))
46.89
82.06
Beta karoten (µg (mcg))
23.30
40.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
66.21
115.86
Potas (mg)
184.50
322.87
Wapń (mg)
17.66
30.91
Fosfor (mg)
158.36
277.12
Magnez (mg)
26.62
46.58
Żelazo (mg)
2.12
3.71
Cynk (mg)
1.43
2.50
Miedź (mg)
0.10
0.18
Mangan (mg)
0.32
0.56
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierożków chińskich brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierożków chińskich

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
1 i 1/5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ryżowa
50 g
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 g
Udko kurczaka bez skóry
300 g
3 udka bez kości i skóry
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Jajko
1 szt.
Jedno klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Szczypiorek
5 g
łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
26.00