Przepis na kluski na parze krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
miska, parowar

Mleko, jajka i masło wyciągnij wcześniej z lodówki.

W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni.

Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut.

Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe pół szklanki mleka i dodaj bardzo miękkie masło.

Wlej do miski rozczyn.

Wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką.

Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne.

Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na 14 części.

Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę.

Przygotowane pyzy przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut.

Pyzy przełóż do naczynia do gotowania na parze.

Gotuj na parze przez 15 minut.

Kluski na parze na białym tle
Kluski na parze
Koszt przygotowania dania
5.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
171 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Kluski na parze - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach na parze

Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, parowańce, parowce czy paruchy. Każda z nazw odnosi się do ich przygotowania, czyli właśnie gotowania na parze. Domowe kluski na parze to idealny dodatek do obiadu. By powstało słodkie danie, można użyć słodkiej śmietanki, twarogu, dżemu, cukru czy owoców. W takim wydaniu będą idealnym obiadem dla dzieci. W wersji wytrawnej parowce świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs duszonych z sosami lub okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulką.

Przepis na ciasto na kluski drożdżowe jest szybkie w przygotowaniu. Na samym początku należy przygotować rozczyn z mąki, cukru, mleka i drożdży. Drożdże odgrywają w tym daniu kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, kluski na parze stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie. Najbardziej optymalna temperatura to około 38 stopni. Zaczyn należy pozostawić na 15 minut, by zaczął pracować. W tym miejscu można użyć również drożdży suszonych. Wtedy należy dodać ich około 10-12 g i nie trzeba czekać, aż zaczyn rozpocznie pracę. Wszystkie składniki należy połączyć w elastyczne ciasto, które potrzebuje około godziny do podwojenia swojej objętości. Z wyrośniętego ciasta formuje się okrągłe kule, które również powinny wyrastać 15 minut.

Jeśli gotujesz kluski partiami, warto przygotowane kule ciasta schować w lodówce. To zatrzyma proces rośnięcia, dzięki czemu bułeczki nie przerosną i nie będą miały drożdżowego posmaku. Gotowanie trwa około 15 minut.

Wiedzą już Państwo jak zrobić kluski na parze! Proces przygotowania trochę trwa, ale naprawdę to danie warte jest czekania. Po około dwóch godzinach na Twoim stole pojawią się pyszne, mięciutkie kluski na parze. Ja przynajmniej raz w roku przygotowuję takie właśnie kluski z dodatkiem musu ze świeżych truskawek. To sprawia, że są one niezwykle smaczne i dobre na letnie obiady. Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na kluski na parze.

Wartości odżywcze klusek na parze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kalorie)
Białko
10.40 g
6.76 g

Węglowodany w kluskach na parze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany
43.84 g
28.50 g
Węglowodany przyswajalne
43.56 g
28.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz
5.32 g
3.46 g
Tłuszcze nasycone
3.66 g
2.38 g
Tłuszcze nienasycone
1.67 g
1.08 g

Witaminy w przepisie na kluski na parze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6
0.09 mg
0.06 mg
Tiamina
0.61 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.37 mg
0.24 mg
Niacyna
4.07 mg
2.65 mg
Foliany
112.73 µg (mcg)
73.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kluski na parze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód
28.57 mg
18.57 mg
Potas
145.23 mg
94.40 mg
Wapń
49.31 mg
32.05 mg
Fosfor
128.40 mg
83.46 mg
Magnez
25.55 mg
16.61 mg
Żelazo
3.36 mg
2.18 mg
Cynk
1.19 mg
0.77 mg
Miedź
0.12 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek na parze 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach na parze

Lista alergenów dla klusek na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek na parze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Mąka pszenna typ 500
540 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 540 g
Mleko 3,2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na kluski na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób