Kurczak na parze

Opublikowano: 09.11.2021 r., 15:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
potrawka z kurczaka
Kurczak na parze
Kurczak na parze idealnie nada się do potrawki np. z gotowanym ryżem i marchewką. Danie będzie łatwostrawne i sycące. To świetna propozycja na dietetyczny obiad.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie na parze 20 min
285 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
  • Kolendra świeża garść (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na kurczaka na parze krok po kroku

Pierś z kurczaka natnij na zewnętrznej stronie.

Natrzyj masłem i posiekaną kolendrą.

Włóż pierś z kurczaka na pergamin i połóż nad gotującą się wodę.

Użyj do tego specjalnej kratki do gotowania na parze.

Jak oceniasz przepis na kurczaka na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat kurczaka na parze

Kurczak na parze jako pomysł na zdrowy i dietetyczny obiad. Pierś z kurczaka należy do chudych gatunków mięs, a kurczak gotowany na parze będzie łatwostrawny i smaczny. Taki pomysł świetnie sprawdzi się do wszystkim znanej potrawki z białym sosem i gotowanymi warzywami ale pierś z kurczaka na parze możesz także wykorzystać do obiadu z gotowanym ryżem i groszkiem z marchewką.

Przepis na kurczaka na parze jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy, że zaopatrzysz się w dobrej jakości pierś z kurczaka bądź jej większą ilość. Najlepiej natnij mięso z zewnętrznej strony i natrzyj odrobiną masła z ziołami może to być np. drobno posiekana kolendra, pietruszka lub czosnek, który należy włączać do naszej diety ze względu na jego właściwości antybakteryjne i antywirusowe, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. Następnie zawiń mięso w pergamin i połóż na specjalnej kratce przeznaczonej do gotowania, która powinna być umieszczona nad garnkiem z wrzącą wodą. Za kilka minut będziesz mieć fit kurczaka, który będzie niezwykle pyszny. Podobny efekt uzyskasz gotując pierś z kurczaka w parowarze lub gdy zawiniesz identycznie przygotowane mięso w folię aluminiową i zapieczesz w piecu. Tak przygotowane mięso możesz podawać na obiad z ulubionymi warzywami i dodatkami np. biały ryż lub kasza. Warto taką łatwostrawną wersję mięsa wykorzystać np. do sałatki. Wystarczy, że pokroisz ugotowaną pierś z kurczaka i dodasz ulubione warzywa i sałatę.

Każdy przepis z wykorzystaniem piersi gotowanej na parze będzie bardzo dobry.

Warto stawiać na takie dietetyczne przygotowanie nie tylko mięsa ale i warzyw. Nie wszystko musimy smażyć na oleju pomimo, że tłuszcze są niezbędne w naszej prawidłowej zbilansowanej diecie. Warto dodawać je także na surowo, czyli np. po ugotowaniu na parze. Łyżeczka masła do groszku i marchewki lub na piersi z kurczaka będzie pasować idealnie a przy okazji ułatwimy wchłanianie witamina takim jak A,D,E,K, które są rozpuszczalne w tłuszczach.

Skoro już wiesz jak zrobić kurczaka na parze i wiesz do jakich dań możesz go wykorzystać, śmiało spróbuj.

Alergeny w kurczaku na parze

Lista alergenów dla kurczaka na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kurczaka na parze

na 100g gotowej potrawy

Kurczak gotowany na parze świetnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Podawaj np. z gotowanym ryżem i warzywami na parze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
142.73
285.45
Białko (g)
20.59
41.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.17
0.34
Węglowodany przyswajalne (g)
0.04
0.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
6.09
12.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.87
7.74
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
4.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
3.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.04
Cholesterol (mg)
76.14
152.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
54.59
109.18
Witamina B6 (mg)
0.74
1.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.40
Witamina C (mg)
1.23
2.45
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.73
1.46
Retinol (µg (mcg))
38.68
77.36
Tiamina (mg)
0.09
0.17
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
8.78
17.56
Foliany (µg (mcg))
11.14
22.27
Beta karoten (µg (mcg))
185.82
371.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
43.50
87.00
Potas (mg)
328.41
656.82
Wapń (mg)
8.68
17.36
Fosfor (mg)
196.91
393.82
Magnez (mg)
26.73
53.45
Żelazo (mg)
0.42
0.84
Cynk (mg)
0.65
1.29
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.03
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka na parze 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka na parze

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Kolendra świeża
10 g
garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
55.00
Za 10 g
Koszt składników
76.00