Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

Opublikowano: 26.04.2021 r., 16:28 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Ten zdrowy przepis na kaszotto z warzywami jest złożony z prostych składników dostępnych w każdym sklepie. Tani, prosty i szybki przepis na wegetariański obiad bez mięsa.
Przygotowanie 30 min
479 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Kasza jęczmienna pęczak (100 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (400 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Masło klarowane (10 g)
  • Orzechy włoskie (30 g)
  • Mrożone warzywa na patelnię (225 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, bazylia
Sprzęt kuchenny
garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków krok po kroku

Zacznij od ugotowania kaszy. Przygotuj ją zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotuj al dente - nie rozgotowuj.

Warzywa na patelnię ugotuj na parze.

Rozgrzej masło klarowane. Dodaj na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy papryka będzie miękka dodaj na patelnię przecier pomidorowy. Dodaj przyprawy i podgotuj sos około 5 minut.

Po tym czasie dodaj resztę warzyw oraz kaszę. Wszystko dokładnie zamieszaj i dopraw jeszcze ostatecznie do smaku.

Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki oraz drobno posiekanymi orzechami.

Jak oceniasz przepis na kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

Wegetariańskie fit danie pełne pysznego aromatu warzyw: pomidorów i papryki. Użyj warzyw na patelnię. Wszystko jest posypane posiekanymi drobno orzeszkami. By danie było wartościowe i zapewniało podaż białka, zamiast mięsa wykorzystaj tofu.

Dodaj świeżą papryczkę chilli, by dodać nieco pikanterii. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw możesz pominąć ten krok. Ten zdrowy przepis na kaszotto z warzywami jest złożony z prostych składników dostępnych w każdym sklepie. Tani, prosty i szybki przepis na wegetariański obiad bez mięsa.

Alergeny w kaszotcie z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

Lista alergenów dla kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera zdrowe składniki i jest godny polecenia. Kasza ma niski indeks glikemiczny. Sytość po posiłku jest więc zapewniona na długi czas.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
106.57
479.56
Białko (g)
3.17
14.26
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.51
Brak danych dla: mrożone warzywa na patelnię.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
16.98
76.41
Węglowodany przyswajalne (g)
12.84
57.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.14
18.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
3.55
15.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
5.24
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
10.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
2.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
7.82
Cholesterol (mg)
3.31
14.92

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
76.66
344.96
Witamina B6 (mg)
0.14
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.96
80.83
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.02
4.59
Retinol (µg (mcg))
9.10
40.97
Tiamina (mg)
0.07
0.32
Ryboflawina (mg)
0.09
0.39
Niacyna (mg)
1.48
6.66
Foliany (µg (mcg))
16.92
76.15
Beta karoten (µg (mcg))
687.52
3093.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
51.46
231.59
Potas (mg)
308.49
1388.19
Wapń (mg)
22.22
99.97
Fosfor (mg)
69.38
312.19
Żelazo (mg)
1.42
6.37
Cynk (mg)
0.64
2.88
Miedź (mg)
0.26
1.16
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków 26
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszotta z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna pęczak
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Papryka zielona
140 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Masło klarowane
10 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Mrożone warzywa na patelnię
225 g
5.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 225 g
Koszt składników
36.00