Pierś z kurczaka na parze

Opublikowano: 19.09.2021 r., 15:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierś z kurczaka na parze podana z brokułem w białej miseczce.
Pierś z kurczaka na parze
Pierś z kurczaka na parze to sposób na dietetyczne i łatwostrawne mięso. Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem białka na diecie redukcyjnej. wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie na parze 30 min
203 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 średnia sztuka (400 g)
  • Cytryna (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
parowar

Przepis na pierś z kurczaka na parze krok po kroku

Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem.

Mięso włóż do parowaru, na jej wierzch połóż plastry cytryny i gałązkę tymianku.

Włącz parowar i gotuj 30 minut.

Jak oceniasz przepis na pierś z kurczaka na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat piersi z kurczaka na parze

Pierś z kurczaka na parze to doskonała propozycja na niskokaloryczne, soczyste mięso kurczaka. Przepis na pierś z kurczaka na parze jest bardzo łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego dania będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka bez skóry, sól, pieprz, świeży tymianek i cytryna.

Jak zrobić pierś z kurczaka na parze? Potrzebne będzie urządzenie zwane parowarem lub nakładka na garnek umożliwiająca gotowanie na parze. Mięso z piersi kurczaka dopraw solą i pieprzem. Włóż do parowaru lub na nakładkę pozwalającą gotowanie na parze. Pokrój cytrynę w plastry, ułóż na mięsie i połóż gałązki tymianku. Gotuj na parze 30 minut.

Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Azji. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw gdyż poprawiają trawienie.

Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Enzymy są potrzebne w organizmie człowieka do zachodzenia wielu reakcji chemicznych, w zależności od rodzaju enzymów mogą je przyspieszać lub spowalniać. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.

Podsumowując zdrowa i dietetyczna pierś na parze idealnie nadaje się na obiad także dla dzieci. Pyszna i soczysta pierś może być dodatkiem do sałatki lub dodatku skrobiowego takiego jak ziemniaki czy kasza. Gotowana na parze pierś jest dobra i niskokaloryczna. Smaczna pierś przygotowana jest bez dodatku tłuszczu.

Alergeny w piersi z kurczaka na parze

Lista alergenów dla piersi z kurczaka na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pierś z kurczaka na parze

Wartości odżywcze piersi z kurczaka na parze

na 100g gotowej potrawy

Pierś z kurczaka na parze to beztłuszczowy sposób przygotowania soczystego mięsa. Mięso jest niskokaloryczne. Zawiera dużo białka pomagającego utrzymać prawidłową ilość tkanki mięśniowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
101.80
203.60
Białko (g)
18.22
36.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.86
3.73
Węglowodany przyswajalne (g)
1.30
2.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.16
4.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.25
2.50
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
1.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.55
1.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.71
Cholesterol (mg)
58.40
116.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
7.40
14.80
Witamina B6 (mg)
0.66
1.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.34
Witamina C (mg)
10.60
21.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.48
0.96
Retinol (µg (mcg))
7.20
14.40
Tiamina (mg)
0.08
0.16
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Niacyna (mg)
7.70
15.40
Foliany (µg (mcg))
9.40
18.80
Beta karoten (µg (mcg))
0.60
1.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
36.40
72.80
Potas (mg)
294.80
589.60
Wapń (mg)
9.20
18.40
Fosfor (mg)
173.60
347.20
Magnez (mg)
24.00
48.00
Żelazo (mg)
0.31
0.62
Cynk (mg)
0.56
1.11
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny piersi z kurczaka na parze 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piersi z kurczaka na parze

Koszt składników
17.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
1 średnia sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cytryna
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
17.30