Baozi

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Baozi podane w bambusowym koszyczku do gotowania na parze.
Baozi
Baozi to chińskie bułeczki gotowane na parze, które można podać na obiad. Bułeczki mogą zostać przygotowane z farszem warzywnym lub mięsnym. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Gotowanie na parze 15 min
683 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże świeże (15 g)
  • Mleko 3,2% ciepłe (125 ml)
  • Cukier 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400 g)
  • Ocet balsamiczny (10 ml)
  • Cebula 1 średnia sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tabasco, przyprawa pięć smaków
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, stolnica, wałek, miska, metalowe sito, ściereczka, miska metalowa, bambusowe sitko do gotowania na parze

Przepis na baozi krok po kroku

Mleko wlej do miseczki i wymieszaj je z połową szklanki wody oraz cukrem.

Następnie do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuści. Miseczkę z drożdżami odstaw na kilka minut.

Drugiej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj pieniące się drożdże i wyrób elastyczne ciasto.

Ciasto przełóż do metalowej miski, przykryj ciepłą ściereczką i odstaw na 30 minut.

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

Patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę do zezłocenia.

Następnie do cebuli dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj. Dodaj mięso mielone oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy chińskiej w pięciu smakach, a także kilka kropel tabasco.

Zawartość patelni wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Farsz zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.

Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 cm.

Na środek każdego kółka nałóż po dwie płaskie łyżki farszu, ściągnij brzegi ciasta ku górze i dobrze je zlep.

Gotowe bułeczki drożdżowe gotuj na parze przez około 15 minut.

Baozi podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.

Jak oceniasz przepis na baozi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,9% osób

Więcej informacji na temat baozi

Baozi to chińskie bułeczki gotowane na parze. Pyszne bułeczki przygotowywane są z różnego rodzaju farszami. Najlepsze baozi to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe serwowane na ciepło. Sprawdzony przepis na baozi jest dość trudny w przygotowaniu, dlatego wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować kluski na parze niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, mleko, cukier, mięso mielone wieprzowo-wołowe, ocet balsamiczny, cebula, olej rzepakowy, sól, tabasco oraz przyprawa pięciu smaków. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić baozi? Mleko wlej do miseczki i wymieszaj je z połową szklanki wody oraz cukrem. Następnie do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuści. Miseczkę z drożdżami odstaw na kilka minut. Drugiej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj pieniące się drożdże i wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do metalowej miski, przykryj ciepłą ściereczką i odstaw na 30 minut. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę do zezłocenia. Następnie do cebuli dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj. Dodaj mięso mielone oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy chińskiej w pięciu smakach, a także kilka kropel tabasco. Zawartość patelni wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Farsz zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 cm. Na środek każdego kółka nałóż po dwie płaskie łyżki farszu, ściągnij brzegi ciasta ku górze i dobrze je zlep. Gotowe bułeczki drożdżowe gotuj na parze przez około 15 minut. Baozi podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.

Podsumowując smaczne baozi stanowią doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe serwowane na ciepło z dodatkiem sosów. Chińskie bułeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Bułeczki gotowane na parze są delikatne i bardzo miękkie. Nadzienie do bułeczek można przygotować również na bazie szpinaku oraz sera.

Alergeny w baozi

Lista alergenów dla baozi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

W przepisie na baozi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa pięć smaków
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze baozi

na 100g gotowej potrawy

Baozi to chińskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Bułeczki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub przekąska.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
273.56
683.90
Białko (g)
11.74
29.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
31.59
78.96
Węglowodany przyswajalne (g)
31.28
78.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.04
27.61
Tłuszcze nasycone (g)
4.31
10.78
Tłuszcze nienasycone (g)
6.73
16.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.65
1.63
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.71
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.20
10.51
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.59
178.97
Brak danych dla: ocet balsamiczny, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
24.04
60.11
Potas (mg)
184.01
460.03
Wapń (mg)
27.70
69.25
Fosfor (mg)
123.86
309.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.51
58.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.58
6.46
Cynk (mg)
1.31
3.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny baozi 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania baozi

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mleko 3,2%
125 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
5 g
1 płaska łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ocet balsamiczny
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
34.00